Kiedy zbierać aronię? Sprawdzamy najlepsze terminy na zrywanie owoców aronii?
Pojawiające się pytanie, kiedy zrywać owoce aronii dotyczy nie tylko samej dojrzałości owoców, ale również pierwszego terminu po posadzeniu młodego krzewu. Okazuje się, że aronia czarna cieszy się coraz większym uznaniem ze względu na swoje walory smakowe, a także właściwości odżywcze. Dodatkowo ciemne jagody świetnie nadają się do przygotowywania nalewek oraz różnych przetworów.
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o aronii.
Kiedy zbierać owoce aronii?
Terminy dotyczące tego, kiedy zbierać aronię, należy rozumieć dwojako. O tym już wspomniano, że pierwszy termin może dotyczyć dojrzałości owoców. Natomiast druga odpowiedź na pytanie, kiedy zrywać owoce aronii, będzie dotyczyła posadzonego krzewu w ogrodzie. Teoretycznie pierwsze zbiory aronii możliwe są już w drugim roku uprawy. Jednak nie będą one tak satysfakcjonujące, jak w kolejnych latach. Dlatego prawdziwe zbiory możemy zauważyć rzeczywiście w trzecim oraz czwartym roku uprawy.
Jeżeli chodzi o dojrzałość owoców, to terminy zbiorów wcale nie są takie trudne do zapamiętania. Mamy do czynienia z wieloma symptomami, które wskazują, że aronia jest już dojrzała. Najczęściej jest to koniec sierpnia lub początek września. Pierwszym objawem wskazującym na to, kiedy zbierać owoce aronii, jest przebarwienie liści. Kiedy stają się one pomarańczowe i żółte, wtedy możemy zauważyć również zmianę koloru owoców, które stają się coraz dojrzalsze. Kolejną wskazówką podpowiadającą nam, kiedy zbierać aronię, jest oczywiście zmiana odcienia owoców na ciemnograntowy, prawie czarny. Dla pewności warto odczekać od tego momentu jeszcze przez 2 tygodnie. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z aronii.
Kiedy zrywać owoce aronii? Zbiór aronii po pierwszych przymrozkach
Często mówi się, by zbierać aronię na nalewkę dopiero po pierwszych przymrozkach. Rzeczywiście jest w tym sporo prawdy. Ponieważ im dłużej owoce pozostaną na krzewie, tym bardziej pozbywają się cierpkiego smaku. W zamian nieprzyjemnego posmaku zaczyna wstępować pyszna słodycz. Taka aronia doskonale nadaje się nie tylko na nalewkę, ale również na inne przetwory. Ponadto przepisy uwzględniające przemarzniętą aronię nie muszą zawierać tak dużej ilości cukru. Jeżeli obawiamy się pozostawienia aronii aż do czasu przymrozków, ponieważ rzeczywiście zbyt późny termin zrywania może przyczynić się do opadnięcia owocu, możemy zastosować prosty trik. Konfitura z aronii oraz nalewka z aronii będzie równie smaczna, jeżeli zerwane wcześniej jagody włożymy na dobę do zamrażarki. Sprawdź także ten artykuł o uprawie aronii czarnej.
Aronia czarna w ogrodzie – jak przechowywać owoce po zbiorze?
Jeżeli chcemy przechowywać świeżą aronię, to należy znaleźć jej chłodne miejsce, na przykład w lodówce. W taki sposób aronia może być przechowywana nawet przez dwa tygodnie. O wiele lepiej jest, jeżeli aronię zamrozimy. Na pewno cierpkie owoce, które zawierają bardzo dużą ilość garbnika, są o wiele bardziej podatne na przechowywanie w stanie surowym niż słodkie jagody.
Pamiętajmy, że owoce aronii znajdują także szerokie zastosowanie w różnych przetworach. Na przykład wykorzystujemy aronię na nalewkę lub wino. Oprócz tego znajdziemy też przepisy na soki, dżemy, czy też konfitury w połączeniu z innymi owocami. W ten sposób przetworzone owoce możemy przechowywać przez całą zimę. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z aronii?