Kiełki lucerny - co warto wiedzieć?

Lucerna - opis rośliny

Lucerna jest siewną byliną kwitnącą, która potrafi osiągnąć nawet do 1 metra wysokości. Żyje zazwyczaj od 3 do 12 lat, w zależności od klimatu oraz odmiany rośliny. Z wyglądu przypomina nieco koniczynę, jednak z pękami małych i purpurowych kwiatków. Kiełki lucerny znane są również jako kiełki alfalfa i coraz częściej można zaobserwować je w… polskich domach!

Właściwości zdrowotne, czyli wpływ kiełków na zdrowie

Kiełki alfalfa wykorzystywane są w medycynie chińskiej oraz indyjskiej już od ponad 1500 lat! Aktualnie ich spożywanie staje się coraz popularniejsze – i całe szczęście. Kiełki lucerny zawierają bowiem cenne witaminy, które znacznie wpływają na zdrowie całego organizmu. I tak, lucerna zawiera prowitaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B czy witaminę K. W 33g kiełków znajduje się również 0,3 mg żelaza – czyli według diety 2000 kcal kiełki zapewnią nam aż 2% dziennego zapotrzebowania! Zatem taka porcja kiełków spełnia nie tylko zapotrzebowanie na żelazo, ale i na magnez, fosfor, miedź, mangan oraz cynk. W kiełkach jest również sporo łatwo przyswajalnego białka oraz kwasów (omega-3 i omega-6). A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie lucerny siewnej?

Sprawdzone źródło

Jeżeli chcesz mieć pewność co do właściwości zdrowotnych kiełków i tego, czy nie są skażone jakimiś bakteriami, koniecznie kupuj je z pewnego i sprawdzonego źródła! Najlepsze będą certyfikowane oraz przebadane nasiona. Pamiętaj również o płukaniu kiełków przed spożyciem. Jeżeli zdecydujesz się na samodzielną uprawę dopilnuj, żeby nie rozwinęła się na kiełkach pleśń – o samodzielnym hodowaniu kiełków dowiesz się poniżej.

Właściwości zdrowotne i zastosowanie nasion lucerny

Na co pomagają kiełki lucerny?

Lucernę stosuje się często jako suplement diety zwłaszcza dla osób z anemią – kiełki alfalfa wspomagają bowiem przyswajanie składników mineralnych oraz witamin. Obniżają one także poziom cukru u diabetyków! Lucerna przyczynia się ponadto do przyrostu wagi (pobudza apetyt), leczy wrzody i wzdęcia (poprawiając mikroflorę jelit), jest doskonałym środkiem moczopędnym, obniża gorączkę, poprawia laktację, działa przeciwzapalnie, łagodzi napięcie przedmiesiączkowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, pobudza układ odpornościowy, zmniejsza bóle reumatyczne i wzmacnia siły witalne. Czy to nie wystarczająco dużo właściwości, jak na tak niepozorną roślinę?

Wartości odżywcze kiełków lucerny

Kiełki lucerny zawierają jedynie 24 kcal w 100 g – właśnie dlatego są bardzo dobrym pokarmem dietetycznym, dostarczającym olbrzymią ilość minerałów (oprócz wymienionych wcześniej są też: wapń, potas, krzem, sód, siarka i selen) oraz ważne dla organizmu witaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E). Sprawdź także ten artykuł o właściwościach kozieradki.

Kiełki lucerny na białym tle i ich właściwości odżywcze, a także właściwości zdrowotne oraz zastosowanie do sałatek i kanapek
Kiełki lucerny – opis, właściwości lecznicze, wartości odżywcze, witaminy

Właściwości lecznicze a skutki uboczne

Każdy lek naturalny może mieć jakieś skutki uboczne – tak samo jest i w przypadku lucerny. Oczywiście najczęściej skutki te występują, kiedy stosuje się kiełki nadmiernie i podczas niektórych schorzeń. Lepiej unikać ich w ciąży, ponieważ powodują skurcze macicy. Tak samo nie zaleca się spożywania kiełków dłużej niż przez 3 miesiące, ponieważ ze względu na sporą dawkę witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może się zrobić ich w organizmie… za dużo! Konieczna wówczas będzie przerwa w kuracji.

Najważniejsze jednak, żeby pod żadnym pozorem nie stosować lucerny w chorobach układu odpornościowego, toczniu rumieniowatym, stwardnieniu rozsianym czy razem z lekami immunosupresyjnych – kiełki mogą bowiem znacznie osłabić ich działanie!

Czy można wyhodować kiełki lucerny samodzielnie?

Oczywiście, że tak! Należy jednak pamiętać o dokładnym płukaniu i namaczaniu nasion (ok. 8-12 godzin), umieszczeniu ich w pojemniku (może być też słoik, jednak każde naczynie musi być dobrze wyparzone!), podlewaniu 2 razy dziennie, odprowadzaniu nadmiaru wody i zapewnieniu dostępu powietrza kiełkującym nasionom. Ważne jest też miejsce ich hodowania – dostęp do światła „zazieleni” roślinę, a zacienione miejsce zamieni kiełki na żółte. Nie wystawiaj jednak rośliny bezpośrednio na słońce!

Kiełki będą gotowe po ok. 8 dniach hodowania. Można je spożywać od razu bądź przepłukać i schować do lodówki na kolejny tydzień – trzeba je jednak przepłukiwać przynajmniej jeden raz dziennie. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie i właściwościach lukrecji?

Kiełki lucerny są niedoceniane w kuchni, a naprawdę warto je w niej stosować! Śmiało dodawaj świeże kiełki do sałatek i surówek, połóż na kanapce albo dodaj je do jogurtu naturalnego. Najprościej będzie wyhodować je samemu bądź stosować wymiennie wraz z innymi, zakupionymi w sklepie kiełkami. Pamiętaj także o przechowywaniu kiełków w warunkach chłodniczych, zabezpieczając je tym sposobem przed pleśnią i jej rozwojem. Decydując się na hodowanie rośliny w domu nie możesz doprowadzić do jej „przewodnienia” – kiełki wówczas… spleśnieją!

ikona podziel się Przekaż dalej