Kiszona cukinia – podawanie i przygotowanie

Kiszona cukinia – dlaczego warto ją jeść?

Kiszenie to najzdrowszy sposób na przetwory. Nie trzeba dodawać do nich cukru ani octu, a kiszonki są niezwykle zdrowe. Mają wspaniały wpływ na cały organizm, poprawiają odporność, usprawniają działanie układu trawiennego. Kiszona cukinia ma wszystkie te właściwości, a dodatkowo jest naprawdę smaczna. Cukinia kiszona na zimę to świetny pomysł. Można ją przygotować w mniejszych słoikach, na przykład półlitrowych, w sam raz na jeden obiad.

Weki z cukinii są bardzo smaczne, a na dodatek niskokaloryczne. Cukinię kisi się pokrojoną w ćwiartki lub ósemki, razem ze skórką, dlatego jest niezwykle chrupiąca i bardzo smaczna. Przetwory można zostawić na całą zimę, więc w okresie, kiedy owoców i warzyw jest mniej i nie mają zbyt wiele wartości odżywczych, możesz posiłkować się właśnie cukinią. Jest idealna i do kanapki, i jako przystawka do obiadu.

Kiszona cukinia wielu osobom może wydawać się co najmniej zaskakująca. Nie można jednak zapomnieć, że to warzywo dyniowate, tak jak ogórki. Dlatego musi się udać! Z tego samego powodu wspaniale sprawdza się kiszona dynia i kabaczki kiszone z przyprawami. Kiszonki są ostatnio bardzo popularne, możesz zakisić warzywa w dużym słoju, razem z innymi warzywami. Kiszona marchewka, dynia czy kalafior także wspaniale smakują.

Kiszona cukinia – podstawowy przepis

Najbardziej powszechny jest podstawowy przepis. Cukinię można zakisić tak samo jak ogórki – w solance, z dodatkiem czosnku i kopru. Receptura jest bardzo prosta. W ten sam sposób można przygotować kabaczki kiszone, sprawdzi się także kiszona dynia a nawet kiszone pomidory.

  • 2-3 cukinie,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 4 kwiatostany kopru,
  • 4 ząbki czosnku (lub tyle, ile wyjdzie słoików),
  • 1 l wody,
  • 1 łyżka soli,
  • kuleczki pieprzu.

Przygotowanie kiszonej cukinii warto zacząć od przygotowania słoików. Z podanego przepisu wyjdzie 4-5 słoików o objętości 0,5-0,6 l. Do kiszenia najlepiej wybrać cukinię młodą, o stosunkowo miękkiej skórze, ponieważ ona najlepiej się ukisi.

  1. Cukinię umyj, odetnij górę i pokrój na słupki (na pół w poprzek i każdą połówkę na ćwiartki lub ósemki).
  2. Rozpuść sól w wodzie.
  3. Ułóż słupki cukinii w słoikach. Dodaj kwiatostan kopru, ząbek czosnku i wsyp kilka ziarenek pieprzu.
  4. Zalej słoiki solanką i zakręć.
  5. Ustaw słoiki na ścierce i zakryj je ściereczką. Przez kilka dni słoiki mogą syczeć i puszczać wodę, później należy je przestawić w suche, chłodne miejsce.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z cukinii.

Kiszona cukinia: przepis na cukinię małosolną

A może by tak przygotować cukinię małosolną? To naprawdę niezwykły przysmak, smak jest podobny nieco do małosolnych ogórków, ale delikatniejszy. Cukinia małosolna jest świetną przekąską, można robić z niej sałatki, podawać do obiadu albo po prostu chrupać w ciągu dnia – to niskokaloryczne warzywo, więc nie ma obaw o dietę.

  • 4 młode cukinie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 kwiatostan kopru,
  • 1 l wody,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie cukinii małosolnej nie jest trudne. Wystarczy wstawić ją do litrowego słoja na 3-4 dni i będzie gotowa do zjedzenia. Do cukinii możesz dodać także liście porzeczki lub wiśni, żeby cukinia miała przyjemny, intensywny aromat.

Kiszona cukinia na zimę zawekowana w słoiku, a także przepisy na weki z cukinii i cukinia małosolna
  1. Umyj cukinie, odetnij końcówki.
  2. W razie potrzeb pokrój cukinię wzdłuż, następnie przełóż do słoja i ułóż ciasno.
  3. Dodaj do słoika koper, czosnek i liść laurowy.
  4. Wymieszaj wodę z solą i zalej słoik solanką.
  5. Zamknij słoik i odstaw do ukiszenia na 3-4 dni i cukinia małosolna gotowa.

Polecane akcesoria do przygotowywania kiszonek

Cukinia kiszona na zimę z dodatkami

Kiszona cukinia z imbirem – prosty przepis

Czasami przygotowuje się weki z cukinii z imbirem. Dzięki przyprawie mają one wyjątkowy, trochę ostrzejszy smak. Co prawda cukinia z imbirem raczej jest marynowana w occie, jednakże w kiszonej wersji także można ją przygotować.

  • 2-3 cukinie,
  • 4-5 cm korzenia imbiru,
  • 4 kwiatostany kopru,
  • 4 ząbki czosnku (lub tyle, ile wyjdzie słoików),
  • 1 l wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 4 kuleczki ziela angielskiego.

Przygotowanie dania nie jest trudne. Przetwory mogą być przechowywane przez całą zimę, a kwaszona cukinia z imbirem może być podawana jako przystawka do bardzo wielu różnych dań. Można dodawać ją także do azjatyckich potraw, wspaniale będzie do nich pasowała.

  1. Umyj cukinie, odetnij końce i pokrój w słupki, tak by zmieściły się do słoików na wysokość.
  2. Obierz imbir łyżeczką, obierz ząbki czosnku.
  3. Wymieszaj wodę z solą.
  4. Włóż do słoików cukinię, na wierzch włóż koper, czosnek, ziele angielskie i pokrojone korzenie imbiru.
  5. Zalej słoiki solanką i od razu zakręć.

Marynowana i kwaszona cukinia z curry

Curry bardzo często dodaje się do różnych weków. Dzięki przyprawie dania się lekko zabarwione i mają niezwykły, egzotyczny smak. Cukinia i curry bardzo się lubią – w końcu w kuchni azjatyckiej bardzo często wykorzystuje się warzywo do różnego rodzaju zup i dań jednogarnkowych. Kiszona cukinia, podobnie jak kiszone pomidory, także można przygotować z dodatkiem aromatycznego proszku. Przyprawę dodaje się po prostu do zalewy do kiszenia, ale o wiele lepiej smakują marynowane cukinie z curry.

  • 2,5 kg młodych cukinii,
  • 1 biała cebula,
  • 4 liście selera,
  • nasiona gorczycy białej (łyżeczka),
  • Zalewa: 4 szklanka wody, 1 szklanka octu 10% 1,5 łyżki soli, 2 łyżeczki curry, opcjonalnie 2-3 łyżki cukru.

Zalewę można przygotować do wielu różnych marynat, nie tylko do cukinii. W ten sam sposób marynuje się ogórki – krokodylki lub pikle, można także zamarynować inne warzywa, na przykład dynię lub marchew.

  1. Umyj cukinię, odkrój końce i podziel na części.
  2. Obierz cebule i pokrój ją w grube plastry.
  3. Umyj liście selera.
  4. Przygotuj zalewę – wodę, ocet, sól, curry i cukier zagotuj razem.
  5. Do umytych słoików włóż plasterki cebuli, liść selera i wsyp trochę nasion gorczycy. Włóż cukinię, ułóż ją gęsto.
  6. Zalej słoiki gorącą zalewą i od razu zakręcaj.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny