Kiszona marchewka w wekach - właściwości ukiszonej marchewki

Zanim zajmiemy się tym, jak przygotować kiszoną marchew i jak wygląda przepis na ten przetwór, powinniśmy dowiedzieć się, jakie właściwości ma marchewka marynowana. Warto wiedzieć, że wszystkie kiszonki mają duży wpływ na nasze zdrowie i są nisko kaloryczne, przez co bardzo często stosowane są przy różnego rodzaju dietach. Właśnie wtedy wykorzystywane są jako surówki, dodatki do dań głównych, ale także można z nich przygotować koktajl.

Przejdźmy jednak do tego, jakie właściwości na nasze zdrowie mają marchewki marynowane. Otóż marynowane marchewki i inne warzywa powinny być jednym z elementów naszej diety, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju przeziębienia, grypy i choroby układu oddechowego.

Właśnie w tym okresie kiszona marchew zwiększy naszą odporność na te zmiany w organizmie. Ponadto w takich marchewkach znajdziemy duże ilości minerałów i witamin. Znajduje się również kwas mlekowy, który jest odpowiedzialny za równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Dodatkowo mogą one poprawić przemianę materii.

Dlatego też warto mieć w swojej spiżarni różne przetwory kiszone, np. marchewkę kiszoną, kiszone ogórki, kiszone buraki, czy też kapustę kiszoną. Kiszonki są łatwe w przygotowaniu, a mogą wprowadzić istotne zmiany w naszym organizmie. Dodatkowo wzbogacą smak różnych potraw i mogą być doskonałym dodatkiem do dań głównych.

Marchewka z czosnkiem - w jaki sposób powinna być przygotowana marchew w słoikach na zimę

Kiszona marchew - doskonały przepis na marchewkę z czosnkiem

Decydując się na przygotowanie kiszonej marchwi, powinniśmy wiedzieć, że kiszona marchew może być zrobiona z różnymi dodatkami. Bardzo dużą popularnością cieszy się marchewka z czosnkiem, dzięki której nasza odporność jeszcze bardziej się zwiększy, ponieważ czosnek cieszy się również bardzo dużymi właściwościami leczniczymi i odpornościowymi, dlatego jest polecany w wielu przypadkach chorób. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na kiszoną marchewkę z czosnkiem.

Składniki:

  • 4 kg marchewki,
  • 12 ząbków czosnku,
  • 8 l wody,
  • przyprawy: 8 łyżek soli, 6 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego.

Dobre słoiki do kiszonek

Przygotowanie:

  1. Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
  2. Czosnek obieramy, a ząbki kroimy na połówki.
  3. Do słoików wkładamy marchewkę razem z zielem angielskim, liściem laurowym i czosnkiem.
  4. Sól rozpuszczamy w przegotowanej wodzie.
  5. Wodą z solą zalewamy słoiki.
  6. Na słoiki wkładamy talerzyki i obciążamy je kamieniem.
  7. Słoiki odstawiamy na 7 dni w ciepłe miejsce.
  8. Po tym czasie szczelnie zakręcamy słoiki.

Słoiki z kiszoną marchewką wkładamy w chłodne i ciemne miejsce. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na inne kiszone warzywa.

Marchewka marynowana - doskonały przetwór na zimę w weku

Marchewka może być także zakiszona z innymi składnikami, między innymi z imbirem o ważnych dla naszego zdrowia właściwościach, ale także z gorczycą, podobnie, jak zaprawia się ogórki. Zobaczmy więc bardziej skomplikowany i pełen zróżnicowanych smaków przepis na marchewkę kiszoną.

Składniki:

  • 6 większych marchewek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 8 plastrów imbiru,
  • przyprawy: 6 nasion ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 łyżeczki gorczycy, 2 łyżeczki nasion kolendry.

Składniki na solankę:

  • woda,
  • sól.

Na 0,5 l wody przypada 1 płaska łyżka soli.

Posiekana kiszona marchewka w wekach, czyli marchew kiszona na zimę

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obieramy ze skórki i kroimy ją na wąskie paski przy pomocy obieraczki.
  2. Pokrojoną marchew wkładamy ciasno do słoika razem z czosnkiem, imbirem i przyprawami.
  3. Z soli i wody przygotowujemy solankę.
  4. Solankę odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Ostudzoną solanką zalewamy słoiki i zakręcamy je.
  6. Słoiki odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce.
  7. Po tym czasie przekładamy je do ciemnego i chłodnego miejsca.

Pamiętajmy, że w trakcie kiszenia powinniśmy sprawdzać, czy cała marchew jest zanurzona w solance.

Marchew w słoikach na zimę - przepisy

Kiszona marchewka - prosty przepis

Jeśli nie przepadamy za smakiem czosnku, z powodzeniem możemy skorzystać z przepisu, w który nie ma tego właśnie składnika. Jednak pamiętajmy, że czosnek to bardzo wartościowe warzywo, które wpływa na nasze zdrowie. Zobaczmy jednak, jak przygotować kiszona marchewkę bez czosnku.

Składniki:

  • 1 kg marchewek,
  • 15 g soli,
  • 0,5 litra wody.

Pamiętajmy, by używać przegotowanej i ostudzonej wody. Możemy także wykorzystać niechlorowaną wodę lub wodę źródlaną.

Przygotowanie:

  1. Marchewki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie słupki.
  2. Do wyparzonego słoika ściśle wkładamy słupki marchewki.
  3. Sól mieszamy z wodą.
  4. Solanką zalewamy naszą marchewkę.
  5. Słoik zakręcamy do połowy i zostawiamy je na 7 dni w ciepłym miejscu.
  6. Po tym czasie dokręcamy słoik maksymalnie i odstawiamy go w chłodne i ciemne miejsce.

Pamiętajmy, by w ciągu tych 7 dni, codziennie sprawdzać, czy wszystkie marchewki znajdują się pod powierzchnią solanki, a jeśli nie, musimy dolać solankę, by marchewka nie zaczęła gnić.

Jak zrobić marchewki w słoikach na zimę - pyszna kiszonka

Kiszona marchewka może być przygotowana na wiele sposobów. Możemy samodzielnie dobierać składniki dodatkowe, przez co smak marchewki będzie bardziej bogaty i zróżnicowany. Zobaczmy więc kolejny przepis na to, jak możemy przygotować kiszoną marchew w słoikach na zimę, w którym czosnek nie jest jednym ze składników.

Składniki:

  • 0,5 kg marchewek,
  • 200 g cebuli szalotki,
  • 1 szklanka octu,
  • 0,25 szklanki cukru,
  • 1,25 szklanki wody,
  • przyprawy: 1,5 łyżki soli, 1 liść laurowy, 0,5 łyżeczki ziarnistego pieprzu czarnego, 0,5 łyżeczki nasion kminu.

Przygotowanie:

  1. Marchew obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paski. Wodę gotujemy z solą.
  2. Marchew wrzucamy do wrzątku na minutę.
  3. Marchewkę odsączamy z wody.
  4. Szalotkę obieramy i wrzucamy do wrzącej solanki na minutę.
  5. Wodę gotujemy jeszcze 5 minut z cukrem, octem i przyprawami.
  6. Marchewki i szalotkę wkładamy do słoików.
  7. Całość zalewamy wrzącą zalewą z przyprawami.
  8. Słoiki od razu zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  9. Po tym czasie słoiki wkładamy do lodówki.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,8% czytelników artykuł okazał się być pomocny