Rzodkiewka kiszona, czyli naturalny probiotyk

O tym, że kiszonki wspierają pracę układu trawiennego wie każdy. Dlatego poleca się jeść ogórki kiszone i kapustę. To niskokaloryczne przekąski i dodatki do obiadu, smaczne, chrupiące i przede wszystkim bardzo, bardzo zdrowe. Na dodatek niewielkim kosztem można je przygotować samodzielnie w domu. Niedawno pojawiła się moda na kiszenie różnych warzyw. Niektóre z nich mogą być naprawdę zaskakujące, jak na przykład kiszony kalafior czy kiszona papryka. A już najbardziej zaskakujące wydają się rzodkiewki.

Okazuje się jednak, że twarde, ostrawe bulwki idealnie nadają się do ukiszenia. Można zrobić z nich wartościowy i smaczny dodatek do obiadu czy przystawkę na przyjęcie. Smakują nieco jak ogórki, ale są trochę bardziej ostre. Zachowują rzodkiewkową strukturę, to znaczy, że są chrupiące i niezwykle smakowite! Ich skórka trochę traci na kolorze, a miąższ zabawia się na różowy kolor, dzięki czemu pięknie wyglądają na biesiadnym stole.

Podczas kiszenia rzodkiewki nabierają właściwości wspierających układ trawiennych i prawidłową pracę jelit. Właściwości lecznicze są podobne do kiszonej rzodkwi lub białej rzepy. Dlatego warto zrobić ich chociaż trochę, na bieżąco. Można przygotować ich także więcej i przechowywać w spiżarni – to w sumie najlepszy, jeśli nie jedyny sposób na przetwory na zimę z rzodkiewki. Do kiszenia można użyć dowolnej odmiany rzodkiewki.

Kiszone rzodkiewki – przepis podstawowy

Najlepsze opnie zbiera oczywiście podstawowy przepis na kiszone rzodkiewki. Jest on bardzo podobny do przepisu na kiszone ogórki, ale w prostocie siła. W ten sam sposób można przygotować małosolne rzodkiewki, wystarczy skrócić czas kiszenia do 3 dni.

  • 5 pęczków drobnych rzodkiewek,
  • 1 litr wody,
  • 2 łyżki soli do przetworów,
  • 10 łyżek wody z kiszonych ogórków,
  • 1 baldachim kopru

Przygotowanie kiszonych rzodkiewek jest bardzo proste. Warto mieć do tego średniej wielkości słój – mniej więcej 2 litrowy lub dwa mniejsze. Rzodkiewki powinny stać w chłodnym miejscu. Słoik może puszczać gazy i piszczeć, to zupełnie normalne.

  1. Oddziel liście od rzodkiewek.
  2. Umyj warzywa dokładnie, pozbądź się naci i ogonków.
  3. Ułóż rzodkiewki w całości w słoiku, jedną obok drugiej. Na wierzch włóż koper.
  4. Zagotuj wodę z solą, mieszaj aż kryształki się rozpuszczą.
  5. Zalej słoiki zalewą, dodaj wodę z ogórków kiszonych. Ma ona za zadanie rozpocząć proces fermentacji. Bez tego kiszenie rzodkiewek może się nie udać. Możesz także włożyć do słoika mały ogórek małosolny.
  6. Ostaw rzodkiewki do ukiszenia. Czas kiszenia to 3-14 dni. Jeśli chcesz małosolne rzodkiewki, po 3 dniach można już je wyciągnąć. Rzodkiewka kiszona najlepsza jest po 6-8 dniach.

Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o odmianach i uprawie rzodkwi w ogrodzie.

Kiszone rzodkiewki z chili – przepis

Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie większej porcji kiszonych rzodkiewek z dodatkiem chili. Kiszona papryczka także będzie wspaniale smakowała, a rzodkiewki przy okazji przejdą jej smakiem, staną się wyraziste i smaczne.

  • 4-5 pęczków rzodkiewki,
  • 1 l wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 10 łyżek zalewy po ogórkach kiszonych,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 papryczki chili

I w tym wypadku możesz przygotować i ukiszone, i małosolne rzodkiewki. Dzięki chili będą pełne smaku i wyraziste.

Kiszone rzodkiewki w zalewie na białym talerzu oraz przepisy na przetwory z rzodkiewki na zimę
Przepis na kiszone rzodkiewki, a także przetwory z rzodkiewki na zimę
  1. Przygotuj rzodkiewki do spożycia: obetnij im końce, umyj je dokładnie i włóż do słoików.
  2. Do każdego słoika dodaj przyprawy i papryczkę chili. Dodaj wodę z ogórków kiszonych.
  3. Przygotuj zalewę z wody i soli.
  4. Zalej słoiki, zakręć i odstaw do ukiszenia.
  5. Czas kiszenia wynosi od 4 do 14 dni.

Przetwory na zimę z rzodkiewki: kiszone rzodkiewki

Rzodkiewka kiszona dobrze sprawdza się także jako przetwór na zimę. Warto przygotować chociaż kilka słoików, żeby podczas zimnych dni móc raczyć się smaczną, wyrazistą w smaku kiszonką. Rzodkiewki przygotowane w ten sposób zbierają opinie najlepszej przystawki do obiadu.

  • 10 pęczków rzodkiewek,
  • 2 l wody,
  • 4 łyżki soli,
  • 20 łyżek wody po ogórkach kiszonych,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 baldachy kopru,
  • kawałeczek marchwi do każdego słoika

Sposób przygotowania wygląda analogicznie, jak w poprzednich przypadkach i jak to ma miejsce przy kiszeniu ogórków. Inaczej wygląda wyłącznie proces przechowywania rzodkiewek w słoikach.

  1. Przygotuj zalewę z wody i soli.
  2. Przygotuj rzodkiewki: obetnij ogonki, dokładnie je oczyść i umyj, włóż do słoików.
  3. Obierz czosnek i pokrój na tyle kawałków, ile jest słoików. Obierz marchew i także dodaj ją do słoików.
  4. Dodaj wszystkie przyprawy i wodę z ogórków kiszonych. Na wierzch słoika włóż kawałek baldachu kopru i czosnek.
  5. Zalej słoiki zalewą i zakręć.
  6. Po kilku dniach kiszenia przenieś słoiki w chłodne i ciemne miejsce. Mogą stać w chłodnej spiżarni lub lodówce. Wtedy proces fermentacji ustanie i rzodkiewki przez całą zimę będą smakowite i chrupiące.
ikona podziel się Przekaż dalej