Kiszony kalafior krok po kroku

Kiszony kalafior – właściwości

Kiszone warzywa to najnowszy trend, który powstał na fali mody na zdrowe żywienie. Kiszenie innych warzyw niż ogórki czy kapusta w Polsce nie było popularne, ale w krajach słowiańskich i bałkańskich taka tradycja jest bardzo długa. Okazuje się bowiem, że kisić można prawie wszystkie warzywa i część owoców. Kiszona marchew? Kiszone jabłka? Nawet kiszone śledzie! Wszystko jest zdrowe i pyszne. Wśród ulubionych kiszonek na pierwszy plan zdecydowanie wysuwa się kalafior.

Kiszony kalafior to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jak wszystkie kiszonki wspaniale działa na układ trawienny. To za sprawą bakterii, dzięki którym zachodzi fermentacja. W układzie pokarmowym mają do odegrania ogromną rolę. Usprawniają działanie jelit, co, według najnowszych badań, ma wpływ niemalże na wszystko – od nastroju, poprzez bóle głowy, aż do ogólnej odporności organizmu.

Warzywo po ukiszeniu ma podobne właściwości i zawartość dobroczynnych składników, jak surowe. Więcej, wiele wskazuje na to, że proces fermentacji ułatwia przyswajanie witamin z grupy B, których kalafior ma bardzo dużo. Te białe różyczki zawierają także sulforafan, który dobrze przyswaja się z kiszonego produktu. Jest to substancja, którą trudno dostarczyć organizmowi, a która ma ważne zadanie: zwalcza groźną i bardzo częstą bakterię Helicobakter pyroli, odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka i jelit.

Kiszone kalafiory – jak podawać

Wiele osób zastanawia się, jak można jeść kiszone warzywa, by łatwo przemycić je do codziennej diety. Nie jest to takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Kiszony kalafior jest przepyszny, na dodatek świetnie pasuje do wielu różnych dań. Można podawać go razem z kaszotto czy innymi mieszankami tego rodzaju. Dodawać jako przystawkę do obiadu lub tworzyć różne sałatki.

Kiszone kalafiory są bardzo smakowite. Nie tracą twardości i chrupkości, więc ich jedzenie jest prawdziwą przyjemnością. Chrupiący kalafior wspaniale sprawdza się także jako przekąska. Warto od czasu do czasu pić także wodę z kiszenia. Jest słonawa i smaczna, a przy tym to najlepsze skarbnica dobroczynnych bakterii, które mogą uzupełnić florę bakteryjną w jelitach. Warto po nią sięgać po zatruciach pokarmowych i po antybiotykoterapii, kiedy nasz organizm potrzebuje ich najbardziej. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na kiszone warzywa.

Podstawowy przepis na kiszony kalafior

Kiszony kalafior można przygotować bardzo prosto. Podstawowy przepis nawet nie zakłada zastosowania żadnych przypraw czy liści, które dodaje się do ogórków i kapusty. Cały proces trwa około 4 dni, chociaż warto nieco poczekać. „Małosolny” kalafior nie jest najlepszy i im bardziej będzie ukiszony, tym lepiej. Najlepiej przygotować od razu większą porcję, na przykład w 2 litrowym słoiku.

  • 1 mała główka kalafiora,
  • 1 l wody,
  • 1,5 łyżki soli

Dobre słoiki do kiszonek

Kalafior kiszony można także przygotować na zimę. Wystarczy tylko przełożyć go po ukiszeniu do czystego, mniejszego słoika, dobrze zakręcić, by nie dochodziło powietrze i wynieść do chłodnego miejsca. Otwarte słoiki należy trzymać w lodówce. Przepis na kiszony kalafior jest bardzo prosty, a przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut.

  1. Odetnij liście i głąb kalafiora, wytnij niewielkie różyczki. Włóż do wody i wypłucz.
  2. Ułóż różyczki kalafiora dość ciasno w słoiku.
  3. Przygotuj solankę: przegotowaną wodę z solą.
  4. Zalej kalafior solanką.
  5. Kalafior w zalewie solankowej powinien stać 4-8 dni. Im dłużej tym mniej chrupiący będzie.
Kiszony kalafior leżący na talerzu, a także polecany kiszony kalafior, przepis na kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepisy na porcję zdrowia

Kiszony kalafior – przepisy z przyprawami

Powyższy przepis jest bardzo prosty i faktycznie kiszone kalafiory można zrobić szybko i bezproblemowo. Jeśli jednak chcesz, by białe różyczki nabrały innego, ciekawszego smaku, dodaj trochę przypraw. W tym wypadku sprawdzi się bardzo wiele opcji – kalafior dobrze łączy się i z ziołowymi, i z ostrymi smakami. Dlatego możesz dodać zarówno chili w kawałku, jak i chrzan, paprykę słodką, liście wiśni czy czarnej porzeczki, różnego rodzaju świeże zioła. My przedstawiamy przepis na aromatyczny kalafior w zalewie solankowej.

  • 1 mała główka kalafiora,
  • 1 litr wody,
  • 1 baldach kopru,
  • 4 cm chrzanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1,5 łyżki soli

Przetwory z kalafiora można zrobić także z dodatkiem marchwi. Ma lekko słodkawy smak, dzięki czemu różyczki także będą delikatniejsze. Kiszone kalafiory z przyprawami są bardziej wyraziste i aromatyczne.

  1. Podziel kalafiora na różyczki o niewielkich rozmiarach.
  2. Na dno słoików wsyp pieprz, ziele angielskie, czosnek i chrzan.
  3. Ułóż różyczki ciasno w słoiku.
  4. Na wierzch połóż koper.
  5. Przygotuj zalewę solankową do kiszenia.
  6. Zalej słoik, od razu zakręć i odstaw na 4-8 dni do ukiszenia.

Przetwory na zimę: kiszony kalafior z warzywami

Kalafior to niejedyne warzywo, które możesz zakisić. Warto zastosować go także w mieszance warzyw i popróbować, które z nich posmakują ci najbardziej. Do zakiszenia z kalafiorem nadaje się bardzo wiele warzyw: rzodkiewki, marchew, czosnek, buraki, papryka i ostra papryczka. Dobrze sprawdzają się także kiszone brokuły. Ich smak jest dość specyficzny, więc jeśli nie wiesz, czy ci posmakują, dobrze dodać trochę do kiszenia kalafiora. Kiszone brokuły przygotowuje się bowiem tak samo jak kalafior. Przedstawiamy przepis na najsmaczniejszą kiszonkę:

  • ½ główki kalafiora,
  • 7 rzodkiewek,
  • 1/2 papryki,
  • 1 marchewka,
  • 1 l wody,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 baldach kopru,
  • ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach,
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie kiszonki jest analogiczne, jak w przypadku samego kalafiora. Woda będzie miała różowe zabarwienie od rzodkiewek. Co ciekawe, także kalafior może się ufarbować na różowo. Bardzo ładnie to wygląda. Do przepisu możesz użyć także kalafiora Romanesco, czyli o zielonych różyczkach.

  1. Przygotuj warzywa: obierz marchew i pokrój ją na słupki, rzodkiewki umyj, odetnij ogonki, paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, podziel na szerokie paski.
  2. Przygotuj kalafiora, podziel go na różyczki i namocz, by wypłukać.
  3. Obierz czosnek.
  4. Przygotuj solankę.
  5. Ułóż ciasno w słoiku warzywa warstwami lub wymieszane.
  6. Na wierzch połóż koper i czosnek, wsyp pieprz.
  7. Zalej warzywa solanką, dobrze zakręć.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 79,3% czytelników artykuł okazał się być pomocny