Nazwa rośliny
Klon cukrowy (łac. Acer saccharum) znana też jako klon kanadyjski
Systematyka
mydleńcowate > klon > klon cukrowy

Klon cukrowy (acer saccharum) – sadzonki, uprawa, pielęgnacja, porady

Klon cukrowy acer saccharum to monstrualne drzewo kojarzone głównie z Kanadą. Jego liść widnieje na fladze tego państwa. Roślina pochodzi z Ameryki Północnej, choć bywa również uprawiana w Polsce, gdyż jest odporna na mrozy. W ojczyźnie ceni się ją głównie ze względu na syrop klonowy oraz twarde drewno. Sprawdźmy, jakie warunki należy zapewnić klonom, aby w naszym klimacie czuły się doskonale.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, przeczytaj także ten artykuł o klonie zwyczajnym.

Klon cukrowy – wygląd rośliny

Klon cukrowy (acer saccharum) jest długowiecznym drzewem osiągającym ogromne rozmiary. Na terenach Ameryki może dorastać nawet do 40 metrów wysokości i żyć ok. 300 lat. W Polsce jest stosunkowo rzadkim okazem.

Liście klonu mają charakterystyczną 5 klapową budowę. Z wierzchu przybierają barwę ciemnozieloną, a pod spodem są białe. Jesienią przebarwiają się na piękny żółty i szkarłatny kolor, co czyni je w tym okresie niezwykle dekoracyjnymi. Jeśli zainteresował cię ten temat, sprawdź także zebrane tutaj artykuły o klonach.

Młode sadzonki pokrywa gładka, szara kora, która z wiekiem zaczyna pękać i łuszczyć się. Rośliny dobrze znoszą polskie zimy, gdyż są odporne na mrozy. Szkodzi im natomiast gorące lato oraz zanieczyszczenie powietrza. Z tego względu odradza się uprawy tych drzew w miastach o dużym zanieczyszczeniu środowiska.

Klon cukrowy kwitnie wiosną, wytwarzając drobne, niepozorne zielonkawe kwiaty. Jesienią na gałązkach pojawiają się owoce zaopatrzone w skrzydełka, dzięki którym są łatwo przenoszone przez wiatr. Jeśli szukasz więcej inspiracji, przeczytaj także ten artykuł o klonie palmowym.

Uprawa, sadzenie i pielęgnacja acer saccharum w ogrodzie

Klon cukrowy do prawidłowego wzrostu potrzebuje żyznej i próchniczej gleby o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Wymaga stanowiska słonecznego. Młode sadzonki tolerują również półcień.

Sadzenie klonów najlepiej przeprowadzić wiosną, kiedy istnieją najlepsze warunki do ukorzeniania się i wzrostu. W tym celu wykopujemy dołek dwukrotnie większy niż średnica doniczki, w której rosły. Ziemię najlepiej wymieszać z kompostem w celu użyźnienia. Rośliny wcześniej moczymy w wiaderku z wodą przez kilka godzin. Sadzonki nie powinny być zbyt wysokie. Optymalna wielkość to ok. 70-80cm. Wówczas najlepiej się ukorzeniają. A może zainteresuje cię także artykuł o klonie czerwonym?

Prawidłowa uprawa i pielęgnacja klonów to również regularne podlewanie i nawożenie. Najlepiej nawozić je nawozem wieloskładnikowym przeznaczonym do roślin zielonych. Czynność wykonujemy do późnego lata.

Klon cukrowy - zastosowanie

Klon cukrowy najliczniej występuje na ojczystych terenach USA. Tam ogromną popularnością cieszy się syrop klonowy. Pozyskiwany jest on poprzez nacięcie kory i umieszczenie pod spodem pojemników, do których ścieka sok. Syrop klonowy to cenny dodatek do ciast, deserów i naleśników. Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także ten artykuł z atlasem drzew liściastych.

W Polsce klon cukrowy może być posadzony zarówno w ogrodzie, jak i w parku. Warunkiem jest odpowiednia ilość miejsca. Niech nas nie zmyli fakt, że początkowo rośliny przypominają krzewy liściaste. Docelowo osiągną duże rozmiary. Pięknie wyglądają jako solitery ogrodowe, ale można je sadzić również w grupach. Doskonałym sąsiedztwem dla nich będą inne krzewy liściaste, które wspaniale prezentują się, zwłaszcza jesienią na tle barwnych liści klonu.

Klon cukrowy, choć rzadko występuje w Polsce, wart jest uwagi. Odpowiednia pielęgnacja drzewa z pewnością przełoży się na sukces w jego uprawie. Warto więc podjąć tę próbę, gdyż klon z pewnością się za to odwdzięczy. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o drzewach ogrodowych.

Wygląd klonu cukrowego

Pochodzenie:
wschodnie regiony Ameryki Północnej
Roczne przyrosty:
25 cm - 35 cm
Maksymalna wysokość:
1500 cm - 2000 cm
Maksymalna szerokość:
1000 cm - 1400 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
80 lat


Pokrój klonu cukrowego:
wyprostowany, rozłożysty, rozgałęziony, wzniesiony, zaokrąglony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
zielonożółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla klonu cukrowego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
300 cm - 500 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna, piaszczysto-gliniasta, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, kompozycje, drzewo rodzinne

Pielęgnacja klonu cukrowego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Przed przesadzeniem klonu należy go rok wcześniej do tego przygotować, okopując bryłę korzeniową rowkiem.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Regularna z natury korona klonu nie wymaga regularnego przycinania. Ewentualne cięcie korekcyjne można wykonać po okresie pędzenia soków.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Regularnego podlewania wymagają młode drzewka oraz starsze w okresach suszy. Klon cukrowy nie znosi gleby podmokłej.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
ikona podziel się Przekaż dalej