Kminek - uprawa w ogrodzie, właściwości, zastosowanie w kuchni
Nasiona kminu na pewno znajdują się w każdej kuchni. Dodają aromatu i smaku kapuście, zupom i marynatom. Ta wyjątkowa roślina bardzo dobrze czuje się w naszych warunkach klimatycznych, w ogrodzie rozwija się błyskawicznie. To najlepszy sposób na to, by mieć zawsze świeży i aromatyczny kminek mielony. I to w stu procentach ekologiczny!
Jeśli zainteresował cię ten temat, sprawdź także więcej inspiracji na uprawę ziół.
Kminek zwyczajny – najstarsza przyprawa świata
Nasiona kminku były wykorzystywane do doprawiania różnych dań przez tysiące lat. Od tego czasu są znane ze swoich właściwości leczniczych. Ta wyjątkowa roślina nie ma zbyt wiele właściwości dekoracyjnych. Nawet gęste, białe kwiaty, układające się w ogromne baldachogrona nie mają wartości ozdobnej. Jest to roślina dwuletnia, w pierwszym roku wytwarza kępę pierzastosiecznych liści, w drugim pojawiają się wzniesione łodygi. Kminek zwyczajny tworzy kępę wielokrotnie rozłożonych łodyg, które mogą osiągnąć nawet 1 metr wysokości. Na ich szczycie pojawiają się baldachy kwiatostanów, a później – rozłupki, które mają duże zastosowanie lecznicze.
Kminek mielony lub w postaci nasion dodaje się do wielu różnych dań. Zupy, dania z kapusty surowej i kiszonej, różnego rodzaju marynaty i pikle – ma naprawdę szerokie zastosowanie. Kminek zwyczajny ma zastosowanie lecznicze. Warto dodawać go do tłustych dań, na przykład zrobionych z wieprzowiny czy gęsiny, ponieważ ma działanie wiatropędne i rozkurczowe, ułatwia trawienie. Poprawia także apetyt. Kminek w przyprawach powinien być stosowany także w dietach oczyszczających. Hamuje rozwój pasożytów układu pokarmowego i przyczynia się do usuwania toksyn z organizmu. A może zainteresuje cię także uprawa mięty pieprzowej w doniczce?
Uprawa kminku zwyczajnego w ogrodzie
Chociaż czasami spotyka się go jako chwast pól i łąk, kminek zwyczajny ma zaskakująco duże wymagania glebowe. Potrzebuje naprawdę żyznej gleby, najlepiej z dużą zawartością wapnia (można traktować go jak roślinę wskaźnikową podłoża o zasadowym odczynie pH). Roślina lubi dobrze przepuszczalne podłoże, ponieważ zastoiska wodne i nadmiar wody nie służą jej zbyt dobrze.
Kminkowi należy zapewnić słoneczne stanowisko. Chociaż roślina dobrze rozwija się także na bardziej zacienionym, tylko w słońcu wytworzy mnóstwo olejków eterycznych, które mają właściwości lecznicze.
Uprawa krok po kroku
Kminek zwyczajny nie jest szczególnie wymagający pod względem pielęgnacji. Uprawia się go z nasion wysiewanych wczesną wiosną. Można od razu wysiać je na stałe miejsce, ponieważ kminek zwyczajny jest bardzo odporny na chłód. Nasiona błyskawicznie kiełkują – pierwsze kiełki mogą pojawić się już po tygodniu.
W przypadku tej rośliny najważniejsze jest regularne i dokładne odchwaszczanie. Należy pozbyć się wszystkich chwastów, które mogą przerastać korzenie rośliny i stanowią dla niej bardzo dużą konkurencję. Uprawa kminku zwyczajnego wymaga także intensywnego podlewania. Roślina źle znosi przesuszenie i szybko reaguje na brak wody. Dlatego w ciepłe i bezdeszczowe dni należy dostarczać dość dużo wody. Podłoże przed wysianiem warto wzbogacić o torf, który będzie utrzymywał odpowiedni poziom wilgotności gleby.
Kminek zwyczajny – zbiór i przechowywanie nasion
Kminek zwyczajny wytwarza nasiona dopiero w drugim roku uprawy. Wtedy już w lipcu, kiedy rozłupki zaczynają się zawiązywać, zbiera się rośliny. Pozyskanie samych nasion może być trudne, dlatego najlepiej zebrać całe łodygi, powiązać w niewielkie snopki i pozostawić do wyschnięcia. Należy powiesić je w przewiewnym, suchym pomieszczeniu.
Później snopki można wymłócić lub ręcznie powyciągać nasiona. Nadają się one do powtórnego siewu lub do wysuszenia i wykorzystania jako przyprawy.