Nazwa rośliny
Kobea pnąca (łac. Cobaea scandens) znana też jako sępota pnąca
Systematyka
wielosiłowate > kobea > kobea pnąca

Kobea pnąca – wysiew, uprawa, nawożenie, wymagania, sadzonki

Meksykańskie pnącze przepięknie ozdobi nasz balkon, taras lub ogród. Okazałe kielichy w kolorach fioletu, różu lub biel będą cieszyły nasze oczy przez praktycznie całe lato. Warto dowiedzieć się, jakie są wymagania tej rośliny, a także z jakimi odmianami spotykamy się najczęściej.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także te artykuły o pnączach w ogrodzie.

Kobea pnąca (Cobaea scandens) - co warto wiedzieć?

Pnąca roślina z Meksyku

Pochodząca kobea pnąca z Meksyku zawitała również do Europy. Ze względu na swój niepowtarzalny i wręcz czarujący wygląd, z każdym rokiem zyskuje coraz większe grono zwolenników. Sadzonki wyróżniają się pędami o długości do 4 metrów. Jeżeli jednak uprawa jest sprzyjająca, to wysokość rośliny może osiągnąć nawet 7 metrów! Jej największym wyróżnikiem są kwiaty przypominające swoim kształtem dzwonki. Osiągają one aż 7 cm średnicy, przez co imponują swoim wyglądem. Najczęściej spotykana jest kobea pnąca biała, purpurowa oraz różowa.

Mimo iż kwiaty wydają się być bardzo delikatne i kruche, to sama w sobie roślina jest wyjątkowo wytrzymała i odporna na zrywanie. Największym minusem pnącza jest to, że w naszych warunkach rzadko kiedy przetrzymuje zimę. Dlatego została uznana za roślinę jednoroczną. Można spróbować przezimowania kobei, dzięki czemu moglibyśmy cieszyć nią oczy jeszcze w kolejnym sezonie. A może zainteresuje cię także ten artykuł o wisterii w ogrodzie?

Kobea pnąca (Cobaea scandens) – odmiany

Niestety w Polsce nie możemy spotkać się z licznymi odmianami tej rośliny, jak to ma miejsce w Meksyku, Nowej Zelandii lub na Filipinach. Jak już wcześniej wspomniano, rozróżniamy tylko trzy odmiany wyróżniające się kolorem kwiatów. Najpopularniejszą odmianą jest oczywiście kobea purpurowa. Jednak bardzo duże wrażenie robi również kobea pnąca biała Alba, która posiada piękne białe kielichy.

Cechą charakterystyczną, jaką posiada ta pnąca roślina, jest delikatny zapach, który możemy poczuć szczególnie wieczorem. W związku z tym warto posadzić ją na balkonie bądź na tarasie, gdzie mamy okazję wypocząć podczas letniego wieczoru. Ozdobne są również pierzaste liście, które na początku rozwoju pnącza przybierają kolor zielony, a następnie zmieniają się w odcień fioletowo-czerwony.

Kobea pnąca (Cobaea scandens) – uprawa

Pnąca roślina – wymagania

Chcąc stworzyć idealne warunki dla naszego pnącza, powinniśmy zapewnić gliniaste podłoże z odpowiednią warstwą próchnicy. Nie można zapomnieć o systematycznym podlewaniu. Najlepszym miejscem na sadzonki będzie strefa wystawiona na ekspozycję słoneczną. Kobea doskonale czuje się w osłoniętych lokalizacjach, dlatego zaleca się jej sadzenie na tarasie lub balkonie.

Oczywiście możemy zaryzykować uprawę pnącza w bardziej zacienionych miejscach. Niestety dzwonkowate kwiaty nie będą aż tak okazałe, natomiast same pnącza wyróżnią się mniejszym ulistnieniem. Osłonięcie od wiatru sprzyja dłuższej wegetacji rośliny. Ponieważ pnąca roślina jest mało odporna na niskie temperatury. Warto nawozić roślinę regularnie, w odstępach co dwutygodniowych. Wtedy będziemy mogli spodziewać się pięknego wzrostu rośliny. Nie należy również dopuszczać do zbyt długotrwałej suszy. Dlatego w czasie upalnych dni, powinniśmy zwiększyć porcję dostarczanej wody. Jeżeli sadzimy kobeę pnącą do gruntu, to koniecznie należy pamiętać o zachowaniu 60-centymetrowych odstępów. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie glicynii kwiecistej?

Cobaea scandens – pielęgnacja

Już wiemy, że uprawa kobei wymaga od nas pewnej systematyczności. Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych zalicza się podlewanie oraz nawożenie. Jeżeli będą występować upalne dni, a posiadamy sadzonki w donicach, to roślinę podlewamy codziennie. Istotne jest to, by kobea pnąca również posiadała odpowiedni drenaż, który pozwoli na odprowadzanie nadmiaru wody.

Jeżeli chodzi o nawożenie, to w tym przypadku najlepiej sprawdzą się uniwersalne nawozy, bogate we wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Niestety pojedyncze kwiaty wyróżniają się bardzo krótką żywotnością. Chcąc utrzymać jak najlepszy wygląd pnącza, powinniśmy regularnie usuwać dzownkowate kwiaty. W ten sposób pobudzimy nowe pąki do wzrosty. Taki zabieg należy najlepiej wykonywać co 1-2 dni.

Kobea pnąca – rozmnażanie

Sadzonki kobei uzyskuje się z nasion. Możemy je zakupić w sklepach ogrodniczych bądź spróbować pozyskać we własnym zakresie po przekwitłych kwiatostanach. Nasiona ostatecznie wysiewamy na przełomie lutego i marca. Do jednej donicy siejemy po maksymalnie 3 nasiona. Jeżeli zależy nam na efektywnym wzroście sadzonek, nasiona warto wcześniej namoczyć.

Okres namaczania nasion powinien wynosić około 3 tygodni. Wtedy możemy spodziewać się pojawienia kiełków, co znacznie ułatwi rozmnażanie kobei. Następnie uprawa, powinna być przeniesiona do większych donic. Dzieje się to w momencie pojawienia się większych pędów. Rozmnażanie możliwe jest także poprzez ukorzenianie młodych pędów. Gałązki przycina się pod węzłem, a następnie ukorzenia się w specjalnie przygotowanych donicach. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o rozmnażaniu roślin.

Kobea w donicy – ziomowanie rośliny

Jak już wcześniej wspomniano, pnąca roślina pochodząca z Meksyku, nie jest w stanie samodzielnie przezimować w naszych warunkach klimatycznych. Jednak to wcale nie oznacza, że zimowanie jest niemożliwe. Na pewno jest to zadanie dla wytrwałych i dość cierpliwych ogrodników.

Kobea w donicy na pewno ma większe szanse na zimowanie niż roślina obsadzona w gruncie. Zanim przeniesiemy roślinę do chłodniejszego pomieszczenia z dostępem do światła, wszystkie pędy przycinamy na wysokości ok. 15 cm od podłoża. Taka pielęgnacja zapewni odpowiednie przetrzymanie rośliny warunków zimowych, a także znacznie łatwiejsze przechowywanie. Uprawa w kobei w czasie sezonu zimowego jest mniej intensywna. Roślina wymaga znacznie rzadszego podlewania. Dopiero w sezonie wiosennym, zaczynamy zwiększać dawkę wody, pobudzając wzrost pnącza. Gdy miną dni z przymrozkami, możemy ponownie wystawić donice na taras lub balkon.

Kobea pnąca – co jeszcze warto wiedzieć?

Przykładowe ceny – cobaea scandens

Poniżej przedstawiamy przykładowe ceny nasion kobei pnącej:

  • Kobea pnąca fioletowa, 6 nasion – 2,00 zł
  • Kobea pnąca biała, nasiona – 2,40 zł
  • Kobea pnąca biała 0,5 g – 4,49 zł
  • Kobea pnąca 1g nasion – 3,90 zł

Ceny są zatem wyjątkowo przystępne. Z jednego opakowania nasion, może wyrosnąć bujne pnącze, które później możemy samodzielnie rozmnażać. Oczywiście w sezonie wiosennym, w niektórych sklepach ogrodniczych możemy zakupić gotowe sadzonki. Jednak jeszcze w wielu miejscach, jest to roślina dosyć mało popularna.

Kobea pnąca – czy warto uprawiać ją na balkonie?

Pnąca roślina wygląda niezwykle efektownie i co najważniejsze jest wyjątkowo odporna na różne choroby. Zdarzają się one bardzo rzadko i jeżeli już, to roślina jest atakowana przez mszyce i przędziorki. Takie choroby widać najczęściej przez zwijanie się liści. Możemy od razu zareagować poprzez stosowanie odpowiednich preparatów. Na szczęście inne choroby, które dotykają pnącza, w przypadku kobei nie dają się we znaki.

Jeżeli już wiemy, kiedy sadzić kobeę, a także mamy świadomość, jak wygląda uprawa, to bez problemu roślina może zagościć w naszym ogrodzie lub na tarasie. Jest to pnącze, które posiada pewne wymagania, jednak przy odrobinie samodyscypliny, nie powinna ona stwarzać żadnego problemu. Wybierając kobeę do donicy, powinniśmy wybierać przede wszystkim pojemniki wykonane z ceramiki. Oczywiście gdy już wiemy, kiedy sadzić, a także w jaki sposób, powinniśmy zadbać o odpowiedni drenaż w donicach. Wtedy pielęgnacja pnącza nie będzie stanowić najmniejszego problemu. Łatwiej jest również przenieść donicę do pomieszczenia, chroniąc roślinę przed okresem zimowym.

Chcąc stworzyć wyjątkową kompozycję, kobea pnąca przepięknie zaprezentuje się na wszelkiego rodzaju pergolach, ogrodzeniach, altanach, a także podpórkach poprowadzonych na ścianach budynków. Dzięki temu do swojego otoczenia wprowadzimy nieco egzotyki. Ponadto gęsto ulistnione pnącze zapewni nam doskonałą ochronę przed słońcem. Roślinę możemy również wykorzystać jako naturalną barierę przed ciekawskim wzrokiem przechodniów lub sąsiadów. W ten sposób bez problemu oddzielimy naszą działkę, taras lub balkon, tworząc klimatyczną enklawę przeznaczoną do wypoczynku. Ciekawą inspiracją może być połączenie ze sobą kilku donic, w których zasadzone będą różne odmiany kobei pnącej.

Wygląd kobei pnącej

Pochodzenie:
Ameryka Środkowa
Roczne przyrosty:
200 cm - 400 cm
Maksymalna wysokość:
200 cm - 400 cm
Maksymalna szerokość:
60 cm - 120 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój kobei pnącej:
pnący, rozgałęziony, gęsty
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście
Kolor kwiatów:
biały, niebieskofioletowy
Wielkość i forma kwiatów:
dzwonkowate
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
złożone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla kobei pnącej

Termin sadzenia:
maj
Rozstaw przy sadzeniu:
40 cm - 50 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki wierzchołkowe, nasiona
Dodatkowe informacje:
Nasiona wysiewa się w końcu lutego lub na początku marca do doniczek, a rozsadę wysadza w maju po ostatnich przymrozkach.


Gleba:
przepuszczalna, żyzna, lekko wilgotna, gliniasto-piaszczysta
Wilgotność podłoża:
wilgotne


Nadaje się na:

Pielęgnacja kobei pnącej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin kwitnących. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Kobea pnąca wymaga obfitego podlewania, zwłaszcza uprawiana w pojemnikach i doniczkach.
Zimowanie
Można potraktować kobeę jak bylinę i spróbować przezimować w doniczce, pozwalając w zimie przejść okres spoczynku. Temperatura zimowania wynosi 8-20 stopni. Pędy należy przyciąć 10-15 cm nad ziemią i ograniczyć podlewanie, nie dopuszczając do zasuszenia. W marcu przesadza się kobeę do świeżej ziemi, zaczyna podlewać i zasilać.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
ikona podziel się Przekaż dalej