Co jest potrzebne do gotowania na świeżym powietrzu?

Wydarzenia na łonie natury można wzbogacić wspólnym przygotowaniem potraw pod chmurką. Tradycyjne pieczenie kiełbasek na ognisku, to znana i lubiona przez wiele osób aktywność. Wykorzystuje się ją na biwakach, podczas różnego typu spotkań oraz biesiad. Jak można jeszcze wzbogacić i urozmaicić gotowanie nad ogniem? Idealnie nadają się do tego kociołki żeliwne (sprawdź na: www.univers24.pl). Te pojemne naczynia można umieścić na pałąku bezpośrednio nad ogniem i gotować w nich zupę, gulasz lub innego rodzaju danie jednogarnkowe. Produkt wykonany z solidnego stopu metali dobrze utrzymuje temperaturę i pozwala na stopniowe podgrzewanie składników, aż do uzyskania pożądanej miękkości. 

Kociołki żeliwne wykonane w polskiej odlewni to trwałe produkty wysokiej jakości. Nadają się do stosowania nawet w bardzo wysokiej temperaturze. Garnek można umieścić bezpośrednio nad paleniskiem. Naczynie osadzone na trójnogu jest stabilne, przez co nie ma ryzyka, że ugotowana we wnętrzu potrawa wyleje się podczas dzielenia jej na mniejsze porcje. Kociołek żeliwny może być wykorzystywany zarówno na zewnątrz, jak i w pomieszczeniach. Po odkręceniu przytwierdzonych do korpusu nóżek nadają się do wykorzystania w domowej kuchni na płycie lub gazie. 

Pojemne kociołki żeliwne. Jedna potrawa, którą nakarmisz wiele osób 

Garnek żeliwny na ognisko może mieć różnorodną pojemność. Najmniejsze naczynia mieszczą 5 l. potrawy. Średnie to wielkość 8 l. Największe to, aż 16 l. Dzięki takiemu zróżnicowaniu kociołek żeliwny myśliwski może być wykorzystany w rozmaitych sytuacjach. Mniejszy doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań na świeżym powietrzu. Można wtedy potraktować go jako alternatywę dla popularnych urządzeń, jak grill. Plusem jest to, że przygotowywana potrawa może być podgrzewana przez wiele godzin, a z upływem czasu smak składników będzie intensywniejszy. Każdy z gości dowolnie nalewa porcję potrawy, gdy poczuje głód. To wygoda dla gospodarzy spotkania, którzy nie muszą pilnować mięsa umieszczonego na ruszcie i skupiać się na tym, aby się nie przypaliło. 

Kociołek żeliwny myśliwski to także doskonały sposób gotowania na licznych spotkaniach, rajdach i zjazdach. Taki sposób przyrządzania potraw może korespondować z tematem przewodnim imprezy lub stanowić ciekawe uzupełnienie dowolnej aktywności na świeżym powietrzu. Garnek zawieszony na ogniem prezentuje się bardzo efektownie. Do tego ten sposób gotowania umożliwia wykonanie bardzo ciekawych potrwa, który wiele osób nie ma okazji próbować na co dzień. 

Kociołek żeliwny czy emaliowany? Co wybrać?

Kociołek żeliwny emaliowany to ogólna nazwa grupy naczyń wykorzystywanych do gotowania na świeżym powietrzu. Zewnętrzna warstwa jest wykonana ze stopu metalu, który dobrze przewodzi ciepło. Wnętrze natomiast jest pokryte warstwą emalii, która sprawia, że gotowane potrawy nie przywierają do dna. Takie naczynie łatwo jest też umyć pod bieżącą wodą, bez konieczności mocnego szorowania, aby usunąć pozostałości składników dania. Emalię wykorzystuje się, ponieważ jest ona gładka i obojętna chemicznie podobnie jak szkło. Niezależnie od tego, jaką potrawę będziesz przygotowywał nie wpłynie ona na smak i zapach gotowego dania. 

Czy kociołek żeliwny emaliowany wymaga specjalnej pielęgnacji? Zarówno przed pierwszym użyciem, jak i później co jakiś czas warto jest przetrzeć metalową część olejem roślinnym. Zabieg ten zabezpiecza naczynie oraz sprawia, że nie gromadzi się nami sadza oraz inne zanieczyszczenia. Łatwiej jest też go wyczyścić.

Jakie potrawy można przygotować w kociołku? 

Gotując nad ogniem, w żeliwnym naczyniu można przyrządzić szereg mięsnych i warzywnych zup, gulaszy oraz dań jednogarnkowych. Osoby obeznane z tematem radzą, aby na początku ograniczyć się do dobrze danych składników i wzbogacić je o dodatek aromatycznych przypraw. Należy kontrolować ilość dodawanego płynu. Nie może być go ani za dużo, ani tym bardziej zbyt mało. Pierwsza sytuacja sprawi, że danie będzie zbyt wodniste, przez co straci swój głęboki smak. Druga zaś może zwiększyć ryzyko przypalenia dania. Kontrolując ilość płynów otrzymasz pyszne, aromatyczne danie, którego armat ciężko jest uzyskać gotując je w domowych warunkach na tradycyjnej kuchence. Kto raz spróbuje, ten już zawsze będzie miał ochotę na ponowne spróbowanie czegoś przygotowanego nad żywym ogniem. 

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny