Koktajl z selera naciowego – jak go pić?

Koktajl z selera naciowego to prozdrowotny napój, który ma wiele dobroczynnych właściwości. Jest świetnym uzupełnieniem codziennej diety, podobnie jak inne warzywne smoothie. Jest niezbędny, jeśli chcesz oczyścić organizm z toksyn i złogów. W zasadzie nie istnieje jeden przepis na koktajl z selera, który byłby uniwersalny dla wszystkich. Warzywo ma intensywny zapach i charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Dlatego warto dopasować koktajl do swoich potrzeb, dodając do niego smakowite składniki, oraz takie, które zawierają więcej witamin i minerałów, na których najbardziej nam zależy.

Soki warzywne powinno się pić w ciągu kilku godzin od przygotowania, ponieważ im dłużej stoi w lodówce, tym więcej właściwości odżywczych i dobroczynnych składników traci. Smoothie z selera można zabrać do pracy w butelce lub bidonie, ale warto wypić je rano. Idealnie nadaje się jako osobny posiłek lub dodatek do posiłku.

Warto jednak wiedzieć, jakie są przeciwwskazania do jedzenia selera naciowego. Jednym z nich jest oczywiście alergia. Poza tym warto wiedzieć, że seler naciowy zawiera dużo szczawianów a tym samym nie nadaje się do spożycia przez osoby, które mają problemy z nerkami lub przewlekłe choroby nerek. Nie można go pić także przy kamicy. Przeciwwskazania do jedzenia selera naciowego dotyczą także osób, które przeszły niedawno zatrucie pokarmowe lub mają inne zaburzenia układu pokarmowego. Łodygi selera zawierają dużo błonnika, który w nadmiarze może prowadzić do zaparć.

Właściwości selera naciowego

Pachnące łodygi selera naciowego nadają się do jedzenia na surowo, zapiekania i gotowania, jednak najlepiej sprawdzają się przetworzone na gładki szejk. Możesz także wycisnąć sok z selera naciowego. W takim surowym stanie warzywa mają najwięcej właściwości leczniczych, chociaż rozdrobnione mają mniej błonnika. Zanim się dowiesz, jak zrobić taki napój, warto poznać właściwości i zastosowanie selera naciowego.

Łodygi selera naciowego mają bardzo mało kalorii, bo około 14 w 100 g. To prawnie nic! Większość z masy selera to błonnik pokarmowy, składnik, który ma ogromne znaczenie dla zdrowia naszych jelit i układu pokarmowego. Ułatwia przesuwanie się treści jelitowej i zapobiega zaparciom. Do tego seler jest niezwykle bogaty w potas i magnez. Ma wiele witamin z grupy B i wykazuje właściwości antyoksydacyjne, czyli chronią organizm przed wolnymi rodnikami i spowalniają procesy starzeniowe. Do tego są badania, które wskazują, że może wspierać pracę układu odpornościowego, nerwowego i narządu wzroku, a także dba o zdrowy stan i piękny wygląd naszej skóry. Ponieważ ma niski indeks glikemiczny, śmiało mogą po niego sięgać cukrzycy i osoby zmagające się z insulinoopornością.

Zielony koktajl z selera naciowego i jabłka – jak zrobić?

Dodanie jabłka do koktajlu z selera naciowego to typowy sposób na złagodzenie charakterystycznego smaku warzywa. Słodkie jabłuszko przy okazji także jest zdrowe i dostarczy organizmowi więcej błonnika i witamin.

  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 małe jabłka lub 1 duże,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 szklanka wody.

Do przygotowania tego i innych koktajli z selera naciowego potrzebny jest blender kielichowy lub specjalny blender do robienia smoothie. Jeśli masz więcej jabłek na ogrodzie, możesz spróbować zrobić także dżem z dyni i jabłek – będzie pysznie i zdrowo.

  1. Obierz selera i jabłko, pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Włóż składniki do blendera, dodaj wodę i miód oraz wyciśnij cytrynę.
  3. Zblenduj wszystko na gładko.

Ten koktajl to prawdziwa bomba witaminowa, zawiera przede wszystkim mnóstwo witaminy C! Wspomaga układ odpornościowy, a do tego jabłko ma wiele antyoksydantów, które mają dobroczynne działanie na cały organizm. Miód jest tutaj zarówno jako odrobina słodyczy, jak i składnik przeciwbakteryjny i pobudzający system immunologiczny. Jeśli chcesz mieć napój odchudzający, możesz z niego zrezygnować, ale w okresie przeziębień i grypy lepiej mieć go w codziennym menu. Sprawdź także ten artykuł: Uprawa selera naciowego krok po kroku - sadzenie, uprawa, pielęgnacja.

Zielony koktajl z selera i szpinaku

Przepis na szejk z selera naciowego może być dowolnie modyfikowany. Tak naprawdę do selera pasuje większość owoców i warzyw. Pomarańcze, jabłka, truskawki, nawet gruszki czy sok z marchwi. Sok z selera naciowego idealnie komponuje się właśnie z marchewką. Jeśli chcesz zadbać o nawodnienie, a jednocześnie stworzyć oczyszczający i bogaty w witaminę C i żelazo koktajl, koniecznie wypróbuj naszą wersję ze szpinakiem.

  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 garść świeżego szpinaku,
  • 1 ogórek,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 limonka lub cytryna

To koktajl odchudzający i oczyszczający. Ma dość intensywny smak, ale możesz posłodzić go dodatkowo miodem, by był przyjemniejszy do wypicia.

  1. Umyj seler naciowy, ogórek i szpinak.
  2. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki i przełóż do kielicha blendera.
  3. Dolej wody i wyciśnij sok z limonki. Możesz dodać też miód.
  4. Zblenduj warzywa na gładką konsystencję.

Ten koktajl to prawdziwa skarbnica witaminy C i A. Ma także działanie nawadniające, więc idealnie sprawdzi się w upalne dni. Szpinak pomaga także w przyswajaniu żelaza, więc świetnie sprawdzi się w przypadku osób zmagających się z anemią.

ikona podziel się Przekaż dalej