Kompot z dyni krok po kroku - oto najlepsze, sprawdzone przepisy
Kompot z dyni to napój, który idealnie sprawdzi się na zimę. Ciepły, rozgrzewający, bardzo, bardzo słodki – idealne rozwiązanie. Jeśli do tej pory dynia kojarzyła ci się wyłącznie z zupami krem, koniecznie wypróbuj któryś z naszych przepisów na kompot z dyni. Podpowiadamy, jak go zrobić krok po kroku.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kompotach.
Kompot z dyni na zimne wieczory
Kompot z dyni nie tylko do słoików
Dynia to późnojesienne warzywo. Jest dojrzała najczęściej dopiero we wrześniu lub październiku i dobrze znosi niskie temperatury. Dlatego mamy do niej dostęp przez całą jesień a także dużą część zimy, bo świetnie się przechowuje. Dlatego przygotowywanie słoików z kompotem nie jest konieczne – możesz na bieżąco robić świeżą porcję, kiedy tylko potrzebujesz, tym bardziej, że nie trzeba go długo gotować.
Kompot z dyni – czy raczej kompot z korbola, jak brzmi nazwa po śląsku, gdzie jest najbardziej popularny – to bardzo rozgrzewający napój. Jest idealny na chłodne dni. Dość słodki, jeśli dodasz do niego tylko jakieś przyprawy będzie maksymalnie aromatyczny. Można go podawać także na zimno – do obiadu albo po prostu zamiast sklepowych napojów. Będzie o wiele zdrowszy, zwłaszcza jeśli zamiast cukru dodasz do niego miodu, ksylitolu lub cukru trzcinowego. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na kompot z jabłek.
Podstawowy przepis na kompot z dyni
Podstawowy przepis na kompot z dyni jest bardzo prosty. Tak naprawdę potrzebujesz tylko dużego garnka i kilka składników.
- 400 g obranej dyni,
- duża cytryna,
- 3 łyżki cukru,
- 1 l wody.
Możesz użyć dowolnej dyni – ‘Muscat’, Hokkaido lub piżmową. Zwykła dynia olbrzymia także dobrze się sprawdzi, chociaż te wymienione mają najbardziej intensywny smak. Wybieraj odmiany o intensywnie pomarańczowym kolorze. Jak zrobić kompot z dyni?
- Pokrój dynię na małe kawałki (kostki około 1 cm).
- Sparz cytrynę i wyciśnij z niej sok.
- Do garnka wlej wodę, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny. Zagotuj.
- Jak mieszanina będzie bulgotała, możesz dodać do niej kawałki dyni.
- Dynię trzeba gotować aż do miękkości, by puściła sok.
Dzbanek z kompotem z dyni możesz przybrać plasterkami cytryny. Możesz także powkładać do szklanek ugotowane kawałeczki dyni – będą przepyszne, także w różnych deserach i sałatkach na słodko. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na kompot z truskawek?
Kompot z dyni z goździkami i z octem - przepis na przetwory
Nieco bardziej wyrafinowany smak ma kompot z dyni z goździkami. Przyprawa ma intensywny aromat i działa rozgrzewająco. Aby dynia była twarda i nie rozwarstwiała się, możesz przygotować napój z octem – nie obawiaj się, nie będzie czuć w nim jego smaku. Proporcje bardzo łatwo zapamiętać:
- 400 g obranej dyni,
- 4 płaskie łyżki cukru,
- 4 łyżki octu winnego,
- 4 goździki,
- woda.
Zastosowanie octu winnego nie zmieni smaku napoju. Możesz dać trochę więcej cukru, jeśli lubisz słodkości, ale nie jest to konieczne, jeśli dynia jest dojrzała i słodka.
- Miąższ dyni pokrój w kostkę i przełóż do garnka.
- Zalej owoce wodą tak, by były przykryte.
- Dodaj cukier, ocet winny i goździki.
- Gotuj aż dynia zrobi się miękka, ale nie będzie się rozpadała.
Kompot z dyni i pomarańczy
Jak zrobić kompot z dyni z dodatkami? Dla osób, które lubią cytrusy i nie wyobrażają sobie bez nich zimy, idealnie sprawdzi się kompot z dyni i pomarańczy. Możesz go robić na bieżąco, zawsze kiedy masz ochotę na słodki, rozgrzewający napój. Jest nieco bardziej wyrazisty, a poziom słodyczy zależy od tego, jakie pomarańcze wybierzesz. Możesz dodać do niego także co nieco cynamonu, by zyskał na smaku i wyrazistości.
- 0,5 kg dyni,
- 1,5 l wody,
- kilka goździków,
- 3 łyżki miodu,
- duża pomarańcza,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania jest bardzo podobny, jak wyżej. Najpierw zagotowuje się wodę z dynią, miodem i przyprawami, a następnie wrzuca się do niej pomarańczę. Należy dobrze wyszorować skórkę i ją wyparzyć, a potem pokroić ją na grube plastry. Dopiero po ugotowaniu kompotu dodaje się sok z cytryny. Wcześniej możesz sprawdzić, jak słodki jest kompot. Jeśli pomarańcza była kwaśna, cytryna może być zupełnie niepotrzebna. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z dyni.
Kompot z dyni na zimę – przepis
Kompot z dyni do słoików
Kompot na słodko można jednakże także zrobić do słoików na później. Tutaj receptura wygląda zupełnie inaczej - trzeba dobrze zapasteryzować przetwór, by zatrzymać go na zimę. Tak przygotowany kompot z dyni może być nieco bardziej gęsty a owoce często się rozpadają, ale i tak jest przepyszny.
- dynia Hokkaido pokrojona w kosteczki lub wydrążone kulki,
- sok z cytryny,
- goździki,
- laska cynamonu,
- cukier do smaku,
- woda.
Proporcje są bardzo łatwe do ustalenia – 1 litr wody to 1 cytryna, 1 goździk, 1 laska cynamonu i 1 łyżka cukru. Wszystko zależy od wielkości dyni. Miąższ należy przełożyć do płaskiego garnka do 7/8 wysokości i zalać wodą do przykrycia. Od ilości wlanej wody zależą proporcje pozostałych składników.
- Włóż dynię do garnka, zalej wodą, dodaj przyprawy i sok z cytryny.
- Odstaw garnek na 24 godziny w chłodne miejsce. Sprawdzaj, czy dynia nie fermentuje – może się tak stać, jeśli będzie za ciepło.
- Zagotuj wodę z dynią i dodaj cukier. Gotuj tak długo, aż cały cukier się rozpuści.
- Przełóż owoce dyni w syropie do słoików. Jeśli lubisz cynamon, możesz dodać po kawałku świeżej laski do każdego słoiczka.
- Dobrze zakręć nakrętki.
Po pasteryzowaniu kompot z dyni można przechowywać przez wiele miesięcy. Z biegiem czasu nabierze więcej aromatu, ale owoce mogą się rozpaść. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na konfiturę z dyni?
Pasteryzowanie słoików
Pasteryzowanie słoików z kompotem z dyni nie jest trudne. Tak naprawdę należy zrobić to tak jak w przypadku innych kompotów – wstawić do garnka z wodą, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i gotować około 7-8 minut.
Na dno garnka możesz położyć lnianą lub bawełnianą ściereczkę, żeby słoiki się nie obijały. Sprawdź, czy poziom wody sięga około 2 cm poniżej nakrętek. Po zagotowaniu słoiki powinny zostać postawione do góry dnem. Zanim wyniesiesz je do chłodnej spiżarni, upewnij się, że zakrętki zassały się, na przykład przechylając słoik na bok. I już – możesz cieszyć się smakiem kompotu z dyni aż do następnego jesiennego sezonu.