Jak ugotować kompot z jabłek?

Przepisy na kompot z jabłek są bardzo zróżnicowane. Zacznijmy jednak od tego, w jaki sposób przyrządzić kompot z jabłek do słoików na zimę lub zwyczajnie do niedzielnego obiadu podawany na ciepło. Taki napój jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy i nawet w okresie zimowym doda nam porcji witamin.

Przepisy na kompot z jabłek bez dodatków

Pierwszy przepis jest bardzo prosty i można wykonać go również bez cukru.

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 2 l wody.

Jeśli mamy większą ilość jabłek wtedy proporcjonalnie mnożymy wszystkie składniki.

Przygotowanie:

  • Jabłka dokładnie myjemy.
  • Po umyciu usuwamy gniazda nasienne i kroimy jabłka w dowolnej wielkości kawałki.
  • Jabłka wkładamy do słoików.
  • Wodę gotujemy z cukrem.
  • Słoiki zalewamy jeszcze gorącą wodą.
  • Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.

Pamiętajmy, że tak przygotowany kompot z jabłek do słoików powinien być przechowywany w ciemnym i przewiewnym miejscu.

Drugi przepis przeznaczony jest do spożywania od razu po zrobieniu, natomiast kompot z jabłek wykonany w ten sposób może również być przechowywany w słoikach po uprzedniej pasteryzacji. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z jabłek na zimę.

Składniki:

  • 6 jabłek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 l wody.

Pamiętajmy, że ilość cukru powinna być dobrana pod słodkość owoców.

Przygotowanie:

  • Jabłka myjemy dokładnie, obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych.
  • Po przygotowaniu jabłek, kroimy je w kawałki.
  • Jabłka i cukier wrzucamy do garnka.
  • Całość zalewamy wodą.
  • Gotujemy 15 min.

Jeśli nasze owoce są jeszcze bardzo twarde, wtedy możemy wydłużyć gotowanie kompotu.

Przepis na kompot jabłkowy można w bardzo różnorodny sposób modyfikować. Każdy może dobrać indywidualne dla siebie kombinacje smakowe i wykorzystać mniejszą lub większą ilość cukru. Ważne jest również, aby nie rozgotować jabłek i kontrolować ich twardość, kiedy trwa jeszcze gotowanie kompotu.

Kompot z jabłek z dodatkami

Pierwszym przepisem będzie kompot z jabłek z goździkami.

Składniki:

  • 3 duże jabłka,
  • 6 goździków,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1,5 l wody.

Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy 4 łyżki cukru.

Jabłka i kompot w słoiku
Kompot z jabłek - przepis na przygotowanie kompotu krok po kroku

Przygotowanie:

  • Jabłka myjemy i wykrawamy gniazda nasienne.
  • Owoce kroimy na 8 kawałków.
  • Do garnka wrzucamy jabłka, goździki i cukier.
  • Całość zalewamy wodą.
  • Gotujemy na małym ogniu.

Kompot z jabłek gotujemy aż do zmięknięcia owoców, ale nie do rozgotowania.

Przepis na kompot jabłkowy z cynamonem to kolejny przepis na połączenie kilku składników i stworzenie doskonałego napoju. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na kompot z winogron?

Składniki:

  • 2 kg jabłek,
  • 4 l wody,
  • 1 laska cynamonu.

Jeśli chcemy, aby nasze przetwory z jabłek były bardziej bogate w smak cynamonu, wtedy do swojego kompotu możemy użyć nawet 2 laski wanilii.

Przygotowanie:

  • Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych.
  • Przygotowane jabłka kroimy na 4 części.
  • Do garnka wrzucamy jabłka i cynamon.
  • Całość zalewamy wodą.
  • Gotujemy około 25 minut.

Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli nasz kompot nie jest na tyle słodki, jakbyśmy tego chcieli, możemy dodać do niego przed gotowaniem 2 łyżki cukru.

Ostatni przepis na kompot z jabłek z dodatkami jest wzmocniony smakowo miętą i cynamonem.

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 l wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • starta skórka z cytryny,
  • kilka listków mięty.

Jeśli nasza ilość jabłek jest większa, wtedy mnożymy proporcjonalnie wszystkie składniki.

Przygotowanie:

  • Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki.
  • Jabłka i cukier wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
  • Kompot z jabłek doprawiamy cynamonem i gotujemy jeszcze 5 minut.

Gotowy kompot przelewamy do dzbanka, a na wierzch dorzucamy listki mięty.

Jak zrobić kompoty wieloowocowe?

Kompot z jabłek i gruszek

Przetwory z jabłek bardzo często mieszane są również z innymi owocami, co tylko wpływa na podniesienie poziomu ich smaku i aromatu. Jednym z takich połączeń jest kompot z jabłek i gruszek, który jest robiony praktycznie tak samo, jak kompot z wiśni i jabłek. Musimy jednak wiedzieć, że kompot z wiśni i jabłek jest bardziej pracochłonny, bo powinno się usunąć pestki wiśni, co bez drylownicy nie jest takie proste. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z rabarbaru.

Przepis na kompot jabłkowy z gruszkami nie jest skomplikowany i wygląda następująco.

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 kg gruszek,
  • 2 l wody,
  • 4 łyżki cukru.
Jabłkowo-gruszkowy kompot na zimę
Kompot z jabłek - przepis na przygotowanie kompotu krok po kroku

Pamiętajmy, że przy słodkich odmianach gruszek i jabłek nie musimy dodawać cukru lub zmniejszamy jego ilość.

Przygotowanie:

  • Jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy ich gniazda nasienne.
  • Przygotowane gruszki i jabłka kroimy w kawałki.
  • Owoce wrzucamy do garnka razem z cukrem i zalewamy wodą.
  • Gotujemy na małym ogniu.

Kompot z jabłek i gruszek jest gotowy, gdy owoce będą miękkie, ale nie rozgotowane.

Kolejny przepis dodatkowo zawiera w swoim składzie cynamon, który daje charakterystyczny smak, dla wielu osób kojarzący się ze Świętami Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 6 jabłek,
  • 4 gruszki,
  • 4 l wody,
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku.

Zamiast proszkowanego cynamonu, możemy wykorzystać też laski cynamonu.

Przygotowanie:

  • Jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skórki i pozbywamy się ich gniazd nasiennych.
  • Owoce kroimy w kawałki.
  • Gruszki i jabłka wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.
  • Gotujemy do zmięknięcia owoców.
  • Na koniec gotowania dodajemy cynamon i gotujemy jeszcze 3-5 minut.

Taki kompot z jabłek jest gotowy do podania na zimno i ciepło.

Kompot z jabłek i truskawek

Przetwory z jabłek można również bardzo atrakcyjnie połączyć z truskawkami, które dodadzą dodatkowej słodyczy naszym napojom. Przepis na kompot jabłkowy z truskawkami może być wykonany na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest przepis na kompot z jabłek ze świeżymi truskawkami, a drugi to kompot z jabłek z mrożonymi truskawkami.

Przepisy na przetwory z jabłek i truskawek nie są skomplikowane i tak też jest również w przypadku tego kompotu.

Składniki:

  • 4 słodkie jabłka,
  • 6 garści truskawek,
  • 6 l wody,
  • 8 goździków,
  • cukier.

Ilość cukru nie jest podana, ponieważ dostosowujemy ją do swoich własnych preferencji smakowych.

Przygotowanie:

  • Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dowolnej wielkości kawałki. 
  • Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
  • Do garnka wrzucamy jabłka, truskawki, goździki i zalewamy wodą.
  • Całość gotujemy około 25 minut.

Kompot możemy przecedzić przez sitko, jeśli nie chcemy mieć w nim pływających owoców, ale możemy je również tam zostawić. Jeśli kompot jest za mało słodki, wtedy możemy go dosłodzić i jeszcze przez chwilę gotować.

Kolejnym przepisem będzie przepis na kompot z jabłek i truskawek mrożonych.

Składniki:

  • 6 jabłek,
  • 600 g mrożonych truskawek,
  • 2 szklanki wody,
  • 3 łyżki cukru.

Możemy do gotowego kompotu dorzucić jeszcze miętę.

Przygotowanie:

  • Z wody i cukru gotujemy syrop.
  • Truskawki płuczemy i wrzucamy do gorącego syropu.
  • Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Jabłka wrzucamy do gotującego się kompotu z truskawek.

Ważne, by truskawki wrzucić zamrożone.

Inne przetwory z jabłek

Przepis na kompot jabłkowy pod wieloma odsłonami już znamy, dlatego warto dowiedzieć się jeszcze, co innego można stworzyć z jabłek. Otóż bardzo dużą popularnością cieszy się między innymi wino z jabłek, a także sok z tych owoców, który w smaku często przypomina kompot z jabłek.

Poza tym, że możemy w domu zrobić wino z jabłek, powinniśmy wiedzieć, że na uwagę zasługuje również mus jabłkowy, powidła, dżemy, konfitury i marmolady. Te przetwory z jabłek są idealne do spożywania szczególnie przez małe dzieci, które potrzebują duże ilości witamin.

Konfitury, dżemy, powidła i marmolady, a też w niektórych przypadkach i mus jabłkowy, znajdują swoje zastosowanie przy produkcji różnego rodzaju ciast. Dlatego, jeśli lubimy piec i mamy na to czas, warto zastanowić się nad zrobieniem do swojej spiżarni przetworów z jabłek.

ikona podziel się Przekaż dalej