Kompot z jabłek - przepis na przygotowanie kompotu krok po kroku
Przetwory z jabłek są bardzo popularne. Można je wykonywać na różne sposoby, np. z cukrem, bez cukru, z goździkami, z cynamonem i innymi dodatkami. Idealnie sprawdzają się one na zimę. Wielkim zainteresowaniem cieszy się przepis na kompot jabłkowy, który również można przyrządzić na wiele sposobów. Zobaczmy zatem, jak ugotować kompot z jabłek i który przepis najbardziej przypadnie nam do gustu.
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kompotach.
Jak ugotować kompot z jabłek?
Przepisy na kompot z jabłek są bardzo zróżnicowane. Zacznijmy jednak od tego, w jaki sposób przyrządzić kompot z jabłek do słoików na zimę lub zwyczajnie do niedzielnego obiadu podawany na ciepło. Taki napój jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy i nawet w okresie zimowym doda nam porcji witamin.
Przepisy na kompot z jabłek bez dodatków
Pierwszy przepis jest bardzo prosty i można wykonać go również bez cukru.
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 0,5 kg cukru,
- 2 l wody.
Jeśli mamy większą ilość jabłek wtedy proporcjonalnie mnożymy wszystkie składniki.
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie myjemy.
- Po umyciu usuwamy gniazda nasienne i kroimy jabłka w dowolnej wielkości kawałki.
- Jabłka wkładamy do słoików.
- Wodę gotujemy z cukrem.
- Słoiki zalewamy jeszcze gorącą wodą.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.
Pamiętajmy, że tak przygotowany kompot z jabłek do słoików powinien być przechowywany w ciemnym i przewiewnym miejscu.
Drugi przepis przeznaczony jest do spożywania od razu po zrobieniu, natomiast kompot z jabłek wykonany w ten sposób może również być przechowywany w słoikach po uprzedniej pasteryzacji. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z jabłek na zimę.
Składniki:
- 6 jabłek,
- 4 łyżki cukru,
- 1 l wody.
Pamiętajmy, że ilość cukru powinna być dobrana pod słodkość owoców.
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy dokładnie, obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych.
- Po przygotowaniu jabłek, kroimy je w kawałki.
- Jabłka i cukier wrzucamy do garnka.
- Całość zalewamy wodą.
- Gotujemy 15 min.
Jeśli nasze owoce są jeszcze bardzo twarde, wtedy możemy wydłużyć gotowanie kompotu.
Przepis na kompot jabłkowy można w bardzo różnorodny sposób modyfikować. Każdy może dobrać indywidualne dla siebie kombinacje smakowe i wykorzystać mniejszą lub większą ilość cukru. Ważne jest również, aby nie rozgotować jabłek i kontrolować ich twardość, kiedy trwa jeszcze gotowanie kompotu.
Kompot z jabłek z dodatkami
Pierwszym przepisem będzie kompot z jabłek z goździkami.
Składniki:
- 3 duże jabłka,
- 6 goździków,
- 3 łyżki cukru,
- 1,5 l wody.
Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy 4 łyżki cukru.
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy i wykrawamy gniazda nasienne.
- Owoce kroimy na 8 kawałków.
- Do garnka wrzucamy jabłka, goździki i cukier.
- Całość zalewamy wodą.
- Gotujemy na małym ogniu.
Kompot z jabłek gotujemy aż do zmięknięcia owoców, ale nie do rozgotowania.
Przepis na kompot jabłkowy z cynamonem to kolejny przepis na połączenie kilku składników i stworzenie doskonałego napoju. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na kompot z winogron?
Składniki:
- 2 kg jabłek,
- 4 l wody,
- 1 laska cynamonu.
Jeśli chcemy, aby nasze przetwory z jabłek były bardziej bogate w smak cynamonu, wtedy do swojego kompotu możemy użyć nawet 2 laski wanilii.
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych.
- Przygotowane jabłka kroimy na 4 części.
- Do garnka wrzucamy jabłka i cynamon.
- Całość zalewamy wodą.
- Gotujemy około 25 minut.
Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli nasz kompot nie jest na tyle słodki, jakbyśmy tego chcieli, możemy dodać do niego przed gotowaniem 2 łyżki cukru.
Ostatni przepis na kompot z jabłek z dodatkami jest wzmocniony smakowo miętą i cynamonem.
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 1 l wody,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- starta skórka z cytryny,
- kilka listków mięty.
Jeśli nasza ilość jabłek jest większa, wtedy mnożymy proporcjonalnie wszystkie składniki.
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki.
- Jabłka i cukier wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
- Kompot z jabłek doprawiamy cynamonem i gotujemy jeszcze 5 minut.
Gotowy kompot przelewamy do dzbanka, a na wierzch dorzucamy listki mięty.
Jak zrobić kompoty wieloowocowe?
Kompot z jabłek i gruszek
Przetwory z jabłek bardzo często mieszane są również z innymi owocami, co tylko wpływa na podniesienie poziomu ich smaku i aromatu. Jednym z takich połączeń jest kompot z jabłek i gruszek, który jest robiony praktycznie tak samo, jak kompot z wiśni i jabłek. Musimy jednak wiedzieć, że kompot z wiśni i jabłek jest bardziej pracochłonny, bo powinno się usunąć pestki wiśni, co bez drylownicy nie jest takie proste. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z rabarbaru.
Przepis na kompot jabłkowy z gruszkami nie jest skomplikowany i wygląda następująco.
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 1 kg gruszek,
- 2 l wody,
- 4 łyżki cukru.
Pamiętajmy, że przy słodkich odmianach gruszek i jabłek nie musimy dodawać cukru lub zmniejszamy jego ilość.
Przygotowanie:
- Jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy ich gniazda nasienne.
- Przygotowane gruszki i jabłka kroimy w kawałki.
- Owoce wrzucamy do garnka razem z cukrem i zalewamy wodą.
- Gotujemy na małym ogniu.
Kompot z jabłek i gruszek jest gotowy, gdy owoce będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Kolejny przepis dodatkowo zawiera w swoim składzie cynamon, który daje charakterystyczny smak, dla wielu osób kojarzący się ze Świętami Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 6 jabłek,
- 4 gruszki,
- 4 l wody,
- 2 łyżeczki cynamonu w proszku.
Zamiast proszkowanego cynamonu, możemy wykorzystać też laski cynamonu.
Przygotowanie:
- Jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skórki i pozbywamy się ich gniazd nasiennych.
- Owoce kroimy w kawałki.
- Gruszki i jabłka wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.
- Gotujemy do zmięknięcia owoców.
- Na koniec gotowania dodajemy cynamon i gotujemy jeszcze 3-5 minut.
Taki kompot z jabłek jest gotowy do podania na zimno i ciepło.
Kompot z jabłek i truskawek
Przetwory z jabłek można również bardzo atrakcyjnie połączyć z truskawkami, które dodadzą dodatkowej słodyczy naszym napojom. Przepis na kompot jabłkowy z truskawkami może być wykonany na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest przepis na kompot z jabłek ze świeżymi truskawkami, a drugi to kompot z jabłek z mrożonymi truskawkami.
Przepisy na przetwory z jabłek i truskawek nie są skomplikowane i tak też jest również w przypadku tego kompotu.
Składniki:
- 4 słodkie jabłka,
- 6 garści truskawek,
- 6 l wody,
- 8 goździków,
- cukier.
Ilość cukru nie jest podana, ponieważ dostosowujemy ją do swoich własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dowolnej wielkości kawałki.
- Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
- Do garnka wrzucamy jabłka, truskawki, goździki i zalewamy wodą.
- Całość gotujemy około 25 minut.
Kompot możemy przecedzić przez sitko, jeśli nie chcemy mieć w nim pływających owoców, ale możemy je również tam zostawić. Jeśli kompot jest za mało słodki, wtedy możemy go dosłodzić i jeszcze przez chwilę gotować.
Kolejnym przepisem będzie przepis na kompot z jabłek i truskawek mrożonych.
Składniki:
- 6 jabłek,
- 600 g mrożonych truskawek,
- 2 szklanki wody,
- 3 łyżki cukru.
Możemy do gotowego kompotu dorzucić jeszcze miętę.
Przygotowanie:
- Z wody i cukru gotujemy syrop.
- Truskawki płuczemy i wrzucamy do gorącego syropu.
- Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Jabłka wrzucamy do gotującego się kompotu z truskawek.
Ważne, by truskawki wrzucić zamrożone.
Inne przetwory z jabłek
Przepis na kompot jabłkowy pod wieloma odsłonami już znamy, dlatego warto dowiedzieć się jeszcze, co innego można stworzyć z jabłek. Otóż bardzo dużą popularnością cieszy się między innymi wino z jabłek, a także sok z tych owoców, który w smaku często przypomina kompot z jabłek.
Poza tym, że możemy w domu zrobić wino z jabłek, powinniśmy wiedzieć, że na uwagę zasługuje również mus jabłkowy, powidła, dżemy, konfitury i marmolady. Te przetwory z jabłek są idealne do spożywania szczególnie przez małe dzieci, które potrzebują duże ilości witamin.
Konfitury, dżemy, powidła i marmolady, a też w niektórych przypadkach i mus jabłkowy, znajdują swoje zastosowanie przy produkcji różnego rodzaju ciast. Dlatego, jeśli lubimy piec i mamy na to czas, warto zastanowić się nad zrobieniem do swojej spiżarni przetworów z jabłek.