Kompot z mirabelek – dlaczego warto robić?

Kompot z mirabelek – właściwości odżywcze

Mirabelki były popularne jeszcze kilkadziesiąt lat temu. W tamtym czasie było mało odmian śliw, które dobrze czuły się w naszych warunkach klimatycznych. Bardzo mroźne zimy były dla nich zabójcze, a mirabelkom to w ogóle nie przeszkadzało. Na dodatek te owoce nadawały się do słoików i na przetwory. Obecnie mirabelki są nieco zapomniane. Praktycznie zniknęły z ogrodów i sadów, pojawiają bardzo rzadko na miejskich skwerach czy przy rowach.

Warto jednak przemyśleć uprawę mirabelki, ponieważ jej owoce mają bardzo wiele witamin i dobroczynnych składników. Owoce, także w formie przetworzonej, wspierają funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Jak kompot ze śliwek, kompot z mirabelek może być podawany w czasie zaparć, a niektórzy naukowcy uważają, że spożywanie mirabelek to naturalna ochrona przed rakiem jelita grubego! Kompot z mirabelek to także źródło potasu, żelaza, wapnia, manganu i fosforu. Owoce nieco obniżają także poziom cholesterolu. Warto zatem jeść je na zdrowie! A jeśli trafią się duże zbiory tych smakowitych śliweczek, polecamy cześć z nich zamrozić (i wykorzystywać przez zimę na przykład do ciasta czy koktajli), a część przetworzyć do słoików. Dżemy, musy, nalewki, a nade wszystko kompoty mirabelkowe… opcji jest naprawdę mnóstwo.

Mirabelki w słoikach – wybór owoców

Mirabelki często rosną w miastach, zwłaszcza na skwerkach i przy chodnikach. Są traktowane raczej jako roślina ozdobna, a jej owoców raczej nie warto zbierać ze względu na zanieczyszczenia. Możesz jednak wykorzystać owoce drzewek rosnących na rozdrożach lub w ogródkach albo po prostu kupić. Do przetworów najlepiej nadają się dwie odmiany: mirabelka z Nancy (z żółtą, lekko centkowaną skórką) i mirabelka Flotowa (o jasnoróżowej skórce).

Warto sprawdzić, w jakim stanie są owoce. Mirabelka jest dość podatna na choroby grzybowe i szkodniki, co czasami odbija się na jakości śliweczek. Nie powinny mieć wyraźnych plamek, zniekształceń ani być zbyt twarde. Z mirabelek można przygotować także inne przetwory. Sprawdź ten artykuł z przepisami na nalewkę z mirabelek.

Kompot z mirabelek – podstawowy przepis

Przepis na kompot z mirabelek

Podstawowe przepisy na kompot z mirabelek są bardzo proste. Nie trzeba dużo czasu ani zachodu, żeby stworzyć przepyszny napój na zimę. Kompot z żółtych mirabelek powinien mieć kolor mniej więcej jak kompot z dyni, z tych różowych napój powinien być nieco ciemniejszy. Smak jest dość kwaskowaty – bardziej przypomina kompot z rabarbaru niż kompot ze śliwek, dlatego do owoców daje się dość dużo cukru.

Potrzebujesz:

  • 2 kg mirabelek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 l wody.

Zawczasu przygotuj słoiki. Proponujemy, by kompot z mirabelek robić w naczyniach co najmniej litrowych – to odpowiednia porcja na obiad. Sprawdź, czy słoiki są całe, wyparz je w gorącej wodzie i umyj. Dopiero wtedy możesz przystąpić do przygotowywania kompotu:

  1. Umyj owoce. Nie musisz ściągać skórki ani drylować. Wsyp owoce na durszlak, by odciekły.
  2. Wlej wodę do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Wsyp cukier i mieszaj do rozpuszczenia.
  3. Wsyp owoce do słoików, najlepiej tak 1-2 cm poniżej poziomu wieczka.
  4. Wlej zalewę cukrową do słoików i zakręć.

Mirabelki do słoików – weki

Jeśli chcesz, by mirabelki w słoikach przetrwały na zimę, koniecznie musisz zrobić weki. Wiele osób zalewa gorącym syropem owoce i przewraca słoiki wieczkiem do góry, by złapały. Jednak nie zawsze zakrętki będą zassane, dlatego lepszym rozwiązaniem jest pasteryzowanie przez gotowanie.

Wstaw słoiki do płaskiego garnka. Dno możesz wyłożyć ściereczką bawełnianą, by szkło się o siebie nie obijało. Poziom wody powinien kończyć się nieco pod zakrętką. Gotuj słoiki z mirabelkami przez 7-8 minut. Jeśli zakrętki są wklęsłe, kompot nie będzie się psuł.

Kompot z mirabelek na zimę, czyli przepis na mirabelki w słoikach oraz inne przetwory z mirabelek na zimę
Kompot z mirabelek na zimę krok po kroku - poznaj sprawdzone przepisy

Kompoty mirabelkowe z dodatkami

Przepis na kompot z mirabelek z winem

Mirabelki są wdzięcznym tematem dla osób, które lubią eksperymenty z przetworami. Jednym z najbardziej oryginalnych przepisów na kompot z mirabelek jest ten z dodatkiem wina. Kompoty mirabelkowe dzięki niemu będą bardziej wyraziste. Na 1 kg owoców potrzebujesz:

  • ¼ kg cukru,
  • ¼ l wina białego,
  • szczyptę cynamonu,
  • skórka z 1 cytryny.

Taki kompot świetnie sprawdzi się na zimę, ponieważ będzie rozgrzewający. No i ten niezwykły zapach cynamonu! Warto spróbować.

  1. Mirabelki umyj i wydryluj.
  2. Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem, winem i cynamonem. Dodaj także skórkę z cytryny.
  4. Kiedy cukier się rozpuści, do syropu wrzuć mirabelki i powtórnie zagotuj.
  5. Przełóż kompot do słoików. Możesz zapasteryzować.

Kompot z mirabelek i… cukinii

A gdyby tak do kompotu z mirabelek dodać trochę cukinii? Ten oryginalny pomysł może dziwić, ale to połączenie jest naprawdę pyszne. Na dodatek mirabelki w słoikach z kawałkami cukinii ładnie się prezentują. Potrzebujesz:

  • 4 garści mirabelek,
  • 4 garści młodej cukinii (najlepiej bardzo młodej, bez wykształconych nasion),
  • 3 l wody,
  • 200 g cukru.

Użycie cukru jest opcjonalne, możesz dodać go znacznie mniej. Neutralna cukinia i tak nieco zmniejszy kwaskowatość mirabelek.

  1. Pokrój cukinię na talarki lub mniejsze kawałki.
  2. Zalej cukinię gorącą wodą i odstaw do wystygnięcia.
  3. Zlej wodę do innego garnka i ponownie ją zagotuj, a następnie wlej ją do cukinii połączonej z umytymi mirabelkami (mogą być w całości.
  4. Ponownie zagotuj całość, tym razem dodając do wody cukier.
  5. Przelej do słoików i pasteryzuj przez kilka minut.

Kompoty z mirabelek i aronii

Wiele osób robi kompot z aronii ze względu na jego właściwości zdrowotne. Ale co tu ukrywać – nie jest to najsmaczniejszy napój. Dlatego do aronii warto dodawać inne owoce, na przykład właśnie mirabelki. To będzie nie tylko pyszne, lecz także zdrowe połączenie! Prawdziwa bomba witamin, przeciwutleniaczy i garbników!

Proporcje przedstawiają się następująco:

  • 2/3 objętości mirabelek,
  • 1/3 objętości aronii,
  • 4 łyżki cukru na słoik,
  • woda.

Przepis jest bardzo prosty, jak ten podstawowy. Najpierw należy wsypać do słoika mirabelki (do 2/3 wysokości) i dopełnić aronią, a następnie zalać wodą z cukrem. Pasteryzować przez kilka minut. Kompot powinien mieć ładny, czerwonawy kolor.

ikona podziel się Przekaż dalej