Kompot z suszonych śliwek krok po kroku – zobacz polecany przepis

Kompot z suszonych owoców, jak na przykład kompot z suszonych śliwek nieodzownie kojarzy się z potrawami przygotowywanymi na Wigilię. Stół wigilijny obfituje w jedzenie, a taki napój jest idealny dla pracy układu trawiennego. Warto zatem, aby zagościł w naszym menu nie tylko w czasie świąt, ale także kiedy dopadną nas problemy trawienne lub zaparcia. Sprawdź najlepsze przepisy na kompot ze śliwek suszonych.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o śliwach.

Kompot z suszonych śliwek krok po kroku – zobacz polecany przepis

Kompot z suszonych śliwek – działanie i właściwości

Śliwki to kopalnia witamin i składników odżywczych, takich jak witaminy młodości A+E, a także witamina C, K i B6. Ponadto są bogate w takie pierwiastki, jak żelazo, wapń, potas, mangan oraz cenny błonnik. Okazuje się, że po procesie suszenia właściwości śliwek ulegają poprawie, a samej witaminy A jest nawet pięciokrotnie więcej, podobnie jak wspomnianego błonnika – nawet siedmiokrotnie więcej.

Jakie działanie wykazują suszone śliwki? Dzięki dużej ilości błonnika pomagają w regulowaniu pracy jelit i całego układu trawiennego, stanowiąc dobre antidotum na zaparcia. Osoby na diecie powinny pamiętać o tym, że suszone śliwki posiadają więcej kalorii w 100 g i to nawet sześciokrotnie w porównaniu do świeżych owoców. Warto zatem zwrócić uwagę na to, czy w składzie suszonych owoców znajduje się cukier. Jeśli tak, lepiej sięgnąć po wariant śliwek ze sklepu ekologicznego, w przypadku których rezygnuje się nie tylko z cukru, ale także siarki.

Niesiarkowane owoce suszone bez dodatku cukru są o wiele zdrowsze. Stosowany w obróbce składnik E220 jest konserwantem i przeciwutleniaczem pozyskiwany w procesie spalania siarki. Substancja ta sprawia, że owszem, suszone owoce wyglądają atrakcyjnie, zachowują kolor i dłużej można je przetrzymywać, jednak niestety jednocześnie tracą cenne witaminy. Przy zakupie śliwek warto kierować się prostą zasadą: im krótsza lista składników, tym lepiej, a już najkorzystniej jest wybierać produkt, w którym jedyny składnik to śliwki. Znaleźć je można nie tylko w sklepach ekologicznych, ale coraz częściej także w marketach na półkach ze zdrową żywnością i bio. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na kompot z jabłek?

Wigilijny kompot ze śliwek suszonych – przepis

Kompot z suszonych śliwek to obowiązkowa pozycja na stół na Wigilię nie tylko ze względu na tradycję przygotowywania kompotu z suszu, lecz także z uwagi na jego pozytywne działanie na układ trawienny. Czego potrzeba do jego przygotowania?

Składniki:

  • około 25 dag suszonych śliwek (najlepiej ekologicznych, bez dodatku siarki)
  • laska cynamonu
  • łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
  • łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 6-7 goździków
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 litra wody

Kompot z suszonych śliwek krok po kroku – zobacz polecany przepis

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie kompotu z suszonych śliwek zaczynamy od wypłukania owoców wodą i zalania ich dwiema szklankami zimnej wody, by doprowadzić do ich zmiękczenia. Zostawiamy je na około 2-3 godziny.
  2. W tym czasie parzymy cytrusy i przygotowujemy zalecaną porcję otartej skórki.
  3. Namoczone śliwki wraz z wodą wlewamy do garnka i dodajemy przyprawy, czyli skórkę pomarańczy i cytryny, laskę cynamonu, goździk i cukier oraz pozostałą wodę.
  4. Mieszankę zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  5. Kompot ze śliwek przecedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W razie potrzeby przed podaniem można go rozcieńczyć wodą lub dosłodzić.

Kompot z suszonych śliwek może nieco przywodzić na myśl kompot z mirabelek, ale ma on swój unikalny posmak suszu. Interesują cię także inne przepisy, na przykład na kompot z mirabelek? Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na kompoty.

Butelki do soków i syropów w dobrych cenach

Kompot z suszonych śliwek – porady i ciekawostki

Jeśli nie jesteśmy pewni tego, jaki stopień intensywności smaku nas interesuje, lepiej śliwki zagotować w mniejszej ilości wody niż podaje przepis, a przed podaniem ewentualnie go rozcieńczyć zgodnie z preferencjami. Taka esencja jest też łatwiejsza w przechowywaniu, gdyż słoik zajmuje mniej miejsca w lodówce.

Co ciekawe, kompot ze śliwek można także przygotować na szybko bez gotowania, zalewając śliwki niewielką ilością gorącej wody. Taka mikstura nadaje się mniej na stół wigilijny, ale z całą pewnością przyda się doraźnie przy problemach z zaparciami.

Kompot z suszonych śliwek można także wzbogacić o… smak czerwonego wina! Jeśli będą go spożywały wyłącznie osoby dorosłe, zamiast wody do rozcieńczenia warto sięgnąć po ulubione wino w ilości dwóch szklanek.

W podobny sposób można przygotować grzane wino na długie, jesienne czy zimowe wieczory z dodatkiem suszonych śliwek. Wystarczy tylko nieco zmodyfikować przepis i całość lub część wody zastąpić właśnie ulubionym trunkiem. Taki napój działa silnie rozgrzewająco i z całą pewnością umili czas spędzany w gronie znajomych czy na czytaniu książki pod kocem. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na przetwory z agrestu, w tym na przykład na kompot z agrestu?

Ocena: 4,3/5 (głosów 26)
, aktualizacja 27 sierpnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
śliwa przepisy kompoty choinka świąteczna
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:



Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.