Kompot z truskawek - najlepsze przepisy krok po kroku
Truskawki są sezonowymi owocami, którymi delektujemy się latem. Surowe owoce nie nadają się do przechowywania, więc przetwory z truskawek, bogate w witaminy, są sposobem na urozmaicenie zimowego jadłospisu. Wartościowe i smaczne owoce przetwarzane są na soki, dżemy i konfitury. Domowe nalewki z truskawek oraz wino z truskawek cenione są za wspaniały aromat i delikatny smak. Popularnymi dodatkami do posiłków są kompoty, np. kompot z truskawek lub kompot z wiśni. Przeczytaj, jak zrobić kompot z truskawek na zimę.
Jeśli szukasz więcej przepisów i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kompotach.
Kompot z truskawek – co wpływa na jakość zaprawy?
Truskawki na przetwory muszą być dojrzałe, świeże i zdrowe. Zanim przystąpimy do ich przetworzenia, należy dokładnie je przebrać, by wyeliminować owoce uszkodzone, np. pleśniejące lub przejrzałe. Odrzucamy truskawki, które nie są jednakowo dojrzałe na całej powierzchni, z zielonymi wierzchołkami. Do każdego rodzaju przetworów nadają się nieco inne owoce:
- dżem i konfitura z truskawek wymagają użycia owoców z dużą zawartością miąższu. Wybieramy truskawki dojrzałe, średniej wielkości, mocno czerwone i bardzo smaczne,
- kompot z truskawek otrzymamy z owoców nieco mniej dojrzałych, które nie mają wewnątrz pustych przestrzeni. Dzięki zwartemu miąższowi, owoce nie będą wypływać na powierzchnię kompotu,
- na sok z truskawek nadają się truskawki dojrzałe, soczyste, o intensywnym kolorze soku.
Umyte i odsączone truskawki są gotowe do konserwacji. Dużą rolę w pomyślnym przetworzeniu truskawek odgrywa sprzęt. Najlepiej sprawdzą się naczynia szklane, porcelanowe, emaliowane i kamionkowe – łatwe w utrzymaniu czystości, wykonane z materiałów sprzyjających naszemu zdrowiu. Na kompot z truskawek polecane są większe słoje, np. weki lub słoje typu twist:
- po nałożeniu do słoików gorącego kompotu, słoje twist dokładnie zakręcamy i odwracamy dnem do góry, pozostawiając kompot do ostudzenia. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na kompot z jabłek?
- Weki przygotowujemy do pasteryzacji, nakładając na słój uszczelkę i pokrywę, z zamontowaną sprężyną. Przetwory pasteryzuje się przez 20 minut.
Trwałość zaprawy uzależniona jest od skuteczności zniszczenia drobnoustrojów – bakterii i pleśni. Narzędzia i naczynia powinny zostać dokładnie umyte, a słoje, przykrywki oraz uszczelki weków wyparzone. Gotowe przetwory na zimę przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Jak zrobić kompot z truskawek? Przegląd najlepszych przepisów
Przepis na kompot truskawkowy krok po kroku
Składniki:
- Świeże truskawki – 1 kg
- Cukier – 20 dag
- Woda – ½ l
Przygotowanie:
- Truskawki przebieramy, usuwamy szypułki i dokładnie płuczemy.
- Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier – całość należy zagotować.
- Do gotującej się wody wkładamy owoce. Aby ugotować kompot z truskawek, musimy poczekać, aż owoce puszczą sok i uzyskamy intensywny kolor kompotu.
- Po zagotowaniu, gotowy gorący kompot przelewamy do słoików twist, zakręcamy mocno nakrętki i odwracamy słój do góry dnem.
- Jeśli użyjemy weków, pasteryzujemy przetwory przez 25-30 minut. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na kompot z winogron.
Przepis na kompot z mrożonych truskawek
Z mrożonych truskawek można ugotować kompot, który zaspokoi nasz apetyt na napój, pełen witamin i aromatu – równie smaczny, jak kompot uzyskany ze świeżych owoców:
Składniki:
- Truskawki mrożone – ½ kg
- Cukier – 80 g
- Woda – 3 szklanki
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, po czym całość doprowadzamy do wrzenia.
- Mrożone truskawki (nie rozmrażamy owoców) wrzucamy do wrzącego syropu.
- Jak długo gotować kompot? Mrożone truskawki gotujemy krótko – do powtórnego zagotowania się
- Gotowy kompot pozostawiamy w garnku do ostygnięcia.
Zimny napój przelewamy do kompotierek i podajemy pachnący latem deser, np. na zakończenie rodzinnego obiadu. Pyszny kompot z mrożonych truskawek sprawdzi się również w roli orzeźwiającego napoju przez cały rok. Owoce z kompotu można dodać do lodów i deserów. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z truskawek.
Przepis na kompot truskawkowy we własnym soku
Składniki:
- Świeże truskawki – 1 kg
- Cukier – 45 dag
Przygotowanie:
- Truskawki przebieramy, pozbawiamy szypułek, dokładnie myjemy i odsączamy.
- Owoce przekładamy do garnka i przesypujemy cukrem. Mieszamy całość. Odstawiamy na kilka godzin, aż puszczą sok.
- Sok z truskawek razem z owocami przekładamy do weków lub słoików twist – po uprzednim ich wyparzeniu.
- Dokładnie zamykamy słoiki z kompotem i pasteryzujemy przetwory w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Jak długo gotować? Słoje ½ litrowe - 20 minut, natomiast większe – 25 minut.
- Po ostudzeniu, kompoty przechowujemy w chłodnym miejscu.
Przepis na kompoty z truskawek we własnym soku możemy urozmaicić. Warto dodać do truskawek owoce agrestu, porzeczek lub wiśni. Kiedy puszczą sok, wypełniamy mieszaniną słoje i pasteryzujemy.
Przepis na niesłodzony kompot z truskawek
Składniki:
- Świeże truskawki – 1 kg
- Woda
Przygotowanie:
- Owoce przebieramy, pozostawiając nieuszkodzone truskawki, dorodne i dojrzałe. Pozbawiamy je szypułek i dokładnie myjemy.
- Odsączone owoce przekładamy do słoików.
- Doprowadzamy do wrzenia wodę i zalewamy nią owoce do ¾ objętości słoja.
- Słoiki dokładnie zamykamy i pasteryzujemy kompoty przez 20 minut.
Ostudzone przetwory przechowujemy w chłodnym miejscu. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z truskawek.
Jak przechowywać przetwory - porady
Samodzielnie przygotowane kompoty z truskawek są smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Ich zaletą jest naturalne przetworzenie owoców, tylko z dodatkiem wody i cukru – bez konserwantów, polepszaczy smaków i barwników. Ogromny wpływ na trwałość przetworów mają warunki, w jakich je przechowujemy.
Temperatura w pomieszczeniu ma znaczenie kluczowe:
- w zbyt wysokich temperaturach dobrze namnażają się drobnoustroje, owoce tracą witaminy, zawartość słoików ciemnieje, a smak i zapach przetworów pogarsza się,
- w temperaturze poniżej 0 stopni Celsjusza woda w przetworach zamarza,
- najlepiej przechowywać słoiki z kompotami w pomieszczeniach o temperaturze otoczenia od +1 stopni Celsjusza do +15 stopni Celsjusza.
Przetwory źle znoszą światło słoneczne, stąd należy je przechowywać w miejscach ciemnych. Dostęp do produktów światła słonecznego powoduje szybki rozkład witamin i utratę intensywnego koloru. Szczelnie zamknięte słoiki z kompotami nie są wrażliwe na wilgotność powietrza. Co miesiąc sprawdzajmy, czy owoce nie pleśnieją – takie przetwory należy bezzwłocznie wyrzucić!