Kompot z truskawek - najlepsze przepisy krok po kroku

Truskawki są sezonowymi owocami, którymi delektujemy się latem. Surowe owoce nie nadają się do przechowywania, więc przetwory z truskawek, bogate w witaminy, są sposobem na urozmaicenie zimowego jadłospisu. Wartościowe i smaczne owoce przetwarzane są na soki, dżemy i konfitury. Domowe nalewki z truskawek oraz wino z truskawek cenione są za wspaniały aromat i delikatny smak. Popularnymi dodatkami do posiłków są kompoty, np. kompot z truskawek lub kompot z wiśni. Przeczytaj, jak zrobić kompot z truskawek na zimę.

Jeśli szukasz więcej przepisów i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kompotach.

Kompot z truskawek - najlepsze przepisy krok po kroku

Kompot z truskawek – co wpływa na jakość zaprawy?

Truskawki na przetwory muszą być dojrzałe, świeże i zdrowe. Zanim przystąpimy do ich przetworzenia, należy dokładnie je przebrać, by wyeliminować owoce uszkodzone, np. pleśniejące lub przejrzałe. Odrzucamy truskawki, które nie są jednakowo dojrzałe na całej powierzchni, z zielonymi wierzchołkami. Do każdego rodzaju przetworów nadają się nieco inne owoce:

  • dżem i konfitura z truskawek wymagają użycia owoców z dużą zawartością miąższu. Wybieramy truskawki dojrzałe, średniej wielkości, mocno czerwone i bardzo smaczne,
  • kompot z truskawek otrzymamy z owoców nieco mniej dojrzałych, które nie mają wewnątrz pustych przestrzeni. Dzięki zwartemu miąższowi, owoce nie będą wypływać na powierzchnię kompotu,
  • na sok z truskawek nadają się truskawki dojrzałe, soczyste, o intensywnym kolorze soku.

Umyte i odsączone truskawki są gotowe do konserwacji. Dużą rolę w pomyślnym przetworzeniu truskawek odgrywa sprzęt. Najlepiej sprawdzą się naczynia szklane, porcelanowe, emaliowane i kamionkowe – łatwe w utrzymaniu czystości, wykonane z materiałów sprzyjających naszemu zdrowiu. Na kompot z truskawek polecane są większe słoje, np. weki lub słoje typu twist:

  • po nałożeniu do słoików gorącego kompotu, słoje twist dokładnie zakręcamy i odwracamy dnem do góry, pozostawiając kompot do ostudzenia. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na kompot z jabłek?
  • Weki przygotowujemy do pasteryzacji, nakładając na słój uszczelkę i pokrywę, z zamontowaną sprężyną. Przetwory pasteryzuje się przez 20 minut.

Trwałość zaprawy uzależniona jest od skuteczności zniszczenia drobnoustrojów – bakterii i pleśni. Narzędzia i naczynia powinny zostać dokładnie umyte, a słoje, przykrywki oraz uszczelki weków wyparzone. Gotowe przetwory na zimę przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Butelki do soków i syropów w dobrych cenach

Jak zrobić kompot z truskawek? Przegląd najlepszych przepisów

Przepis na kompot truskawkowy krok po kroku

Składniki:

  • Świeże truskawki – 1 kg
  • Cukier – 20 dag
  • Woda – ½ l

Przygotowanie:

  1. Truskawki przebieramy, usuwamy szypułki i dokładnie płuczemy.
  2. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier – całość należy zagotować.
  3. Do gotującej się wody wkładamy owoce. Aby ugotować kompot z truskawek, musimy poczekać, aż owoce puszczą sok i uzyskamy intensywny kolor kompotu.
  4. Po zagotowaniu, gotowy gorący kompot przelewamy do słoików twist, zakręcamy mocno nakrętki i odwracamy słój do góry dnem.
  5. Jeśli użyjemy weków, pasteryzujemy przetwory przez 25-30 minut. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na kompot z winogron.

Przepis na kompot z mrożonych truskawek

Z mrożonych truskawek można ugotować kompot, który zaspokoi nasz apetyt na napój, pełen witamin i aromatu – równie smaczny, jak kompot uzyskany ze świeżych owoców:

Składniki:

  • Truskawki mrożone – ½ kg
  • Cukier – 80 g
  • Woda – 3 szklanki

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, po czym całość doprowadzamy do wrzenia.
  2. Mrożone truskawki (nie rozmrażamy owoców) wrzucamy do wrzącego syropu.
  3. Jak długo gotować kompot? Mrożone truskawki gotujemy krótko – do powtórnego zagotowania się
  4. Gotowy kompot pozostawiamy w garnku do ostygnięcia.

Zimny napój przelewamy do kompotierek i podajemy pachnący latem deser, np. na zakończenie rodzinnego obiadu. Pyszny kompot z mrożonych truskawek sprawdzi się również w roli orzeźwiającego napoju przez cały rok. Owoce z kompotu można dodać do lodów i deserów. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z truskawek.

Kompot z truskawek - najlepsze przepisy krok po kroku

Przepis na kompot truskawkowy we własnym soku

Składniki:

  • Świeże truskawki – 1 kg
  • Cukier – 45 dag

Przygotowanie:

  1. Truskawki przebieramy, pozbawiamy szypułek, dokładnie myjemy i odsączamy.
  2. Owoce przekładamy do garnka i przesypujemy cukrem. Mieszamy całość. Odstawiamy na kilka godzin, aż puszczą sok.
  3. Sok z truskawek razem z owocami przekładamy do weków lub słoików twist – po uprzednim ich wyparzeniu.
  4. Dokładnie zamykamy słoiki z kompotem i pasteryzujemy przetwory w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Jak długo gotować? Słoje ½ litrowe - 20 minut, natomiast większe – 25 minut.
  5. Po ostudzeniu, kompoty przechowujemy w chłodnym miejscu.

Przepis na kompoty z truskawek we własnym soku możemy urozmaicić. Warto dodać do truskawek owoce agrestu, porzeczek lub wiśni. Kiedy puszczą sok, wypełniamy mieszaniną słoje i pasteryzujemy.

Przepis na niesłodzony kompot z truskawek

Składniki:

  • Świeże truskawki – 1 kg
  • Woda

Przygotowanie:

  1. Owoce przebieramy, pozostawiając nieuszkodzone truskawki, dorodne i dojrzałe. Pozbawiamy je szypułek i dokładnie myjemy.
  2. Odsączone owoce przekładamy do słoików.
  3. Doprowadzamy do wrzenia wodę i zalewamy nią owoce do ¾ objętości słoja.
  4. Słoiki dokładnie zamykamy i pasteryzujemy kompoty przez 20 minut.

Ostudzone przetwory przechowujemy w chłodnym miejscu. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z truskawek.

Jak przechowywać przetwory - porady

Samodzielnie przygotowane kompoty z truskawek są smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Ich zaletą jest naturalne przetworzenie owoców, tylko z dodatkiem wody i cukru – bez konserwantów, polepszaczy smaków i barwników. Ogromny wpływ na trwałość przetworów mają warunki, w jakich je przechowujemy.

Temperatura w pomieszczeniu ma znaczenie kluczowe:

  • w zbyt wysokich temperaturach dobrze namnażają się drobnoustroje, owoce tracą witaminy, zawartość słoików ciemnieje, a smak i zapach przetworów pogarsza się,
  • w temperaturze poniżej 0 stopni Celsjusza woda w przetworach zamarza,
  • najlepiej przechowywać słoiki z kompotami w pomieszczeniach o temperaturze otoczenia od +1 stopni Celsjusza do +15 stopni Celsjusza.

Przetwory źle znoszą światło słoneczne, stąd należy je przechowywać w miejscach ciemnych. Dostęp do produktów światła słonecznego powoduje szybki rozkład witamin i utratę intensywnego koloru. Szczelnie zamknięte słoiki z kompotami nie są wrażliwe na wilgotność powietrza. Co miesiąc sprawdzajmy, czy owoce nie pleśnieją – takie przetwory należy bezzwłocznie wyrzucić!

Ocena: 4,3/5 (głosów 32)
, aktualizacja 21 czerwca 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij