Kompot z winogron - najlepsze przepisy krok po kroku
Kompoty to bardzo popularne rozwiązania na napoje. Mogą być one podawane na ciepło w chłodne i zimowe dni, ale także są dobrym rozwiązaniem na letnie, wakacyjne upały. Latem idealnym pomysłem jest schłodzenie kompotu, co zapewni nam niesamowite orzeźwienie. Tak też jest w przypadku kompotu z winogron. Zobaczmy więc kilka przepisów na ten specyfik.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach.
Winogrona czerwone - źródło wielu witamin
Zanim przejdziemy do tego, jakie przepisy możemy wykorzystać, przygotowując kompot z winogron, zajmijmy się ważnym zagadnieniem, jakim jest działanie winogron. Jak wiemy, w każdych owocach są witaminy i minerały. Zobaczmy, co znajduje się w winogronach czerwonych.
Winogrona czerwone zawierają bardzo dużo witamin i składników mineralnych. Są one bogate w witaminy A, B, C i E. Znajdziemy w nich także kwas foliowy, tiaminę, niacynę, ryboflawinę oraz flawonoidy, których najwięcej jest w skórkach i pestkach. Dodatkowo w winogronach czerwonych znajdziemy sód, potas, fosfor, fluor, selen, mangan, żelazo, cynk, miedź, magnez oraz wapń.
Niesamowite jest to, że winogrona zabijają komórki rakowe, usuwają wolne rodniki, obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają miażdżycy, a także mogą zapobiec cukrzycy i chorobom serca. Owoce te podwyższają "dobry" cholesterol, a obniżają "zły" cholesterol, usuwają z organizmu zbędne kwasy, wspomagają proces odchudzania, zapobiegają pojawieniu się udaru mózgu lub zawału serca. A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły o winogronach?
Przepis na kompot z winogron
Przepisów na kompoty z ciemnych winogron jest bardzo dużo. Zajmijmy się najpierw tymi przetworami z winogron, do których nie musimy używać dodatkowych owoców, a same winogrona będą na pierwszym planie. Zobaczmy więc, jakie przepisy możemy wykorzystać do tych kompotów.
Kompot z winogron jest bardzo prosty. Zobaczmy, jak wygląda przepis na ten pyszny i zdrowy napój.
Składniki:
- 2,5 kg winogron,
- 1,5 l wody,
- 400 g cukru.
Jeśli chcemy uzyskać mniej słodki napój, wystarczy, że wykorzystamy 200 g cukru.
Przygotowanie:
- Winogrona myjemy i wkładamy do litrowych słoików, pamiętając o zostawieniu 2 cm warstwy wolnego miejsca.
- Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier.
- Gotujemy wodę z cukrem, tak, by cukier całkowicie się rozpuścił.
- Po tym doprowadzamy mieszankę do wrzenia i gorący syrop wlewamy do słoików.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut.
Ważne, by owoce były w całości zalane syropem.
Kolejny przepis na kompot z ciemnych winogron nie wymaga dużo wysiłku.
Składniki:
- 2,5 kg winogron czerwonych,
- goździki,
- cukier brązowy.
W zależności od naszych predyspozycji dobieramy właściwą ilość goździków do naszego kompotu.
Przygotowanie:
- Winogrona myjemy i wsadzamy do słoików na 3/4 jej wysokości.
- Do każdego słoika wsypujemy po 3 łyżeczki cukru i dodajemy odpowiednią ilość goździków.
- Owoce zalewamy letnią, ale przegotowaną wodą.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 30 minut.
Aby polepszyć i zróżnicować smak, możemy dodać cynamon, kardamon, skórkę pomarańczową albo też cytrynową. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z winogron.
Przepis na kompot z ciemnych winogron z dodatkami
Przetwory z winogron poprawiają funkcjonowanie naszego organizmu, dlatego też warto przygotować kompot z winogron. Można skorzystać z jednego z wyżej wymienionego przepisu, ale warto zapoznać się jeszcze z innymi przepisami, do których użyjemy dodatkowych owoców.
Pierwszy przepis to przepis na kompot z winogron i jabłek. Jest to dość tradycyjne połączenie, które cieszy się niesamowitą popularnością.
Składniki:
- 1 kg winogron,
- 1 kg jabłek,
- 2 l wody,
- 0,5 cytryny,
- 3 łyżki fruktozy.
Jeśli wolimy lekko kwaskowe kompoty, możemy użyć nawet całej cytryny.
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne.
- Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
- Winogrona myjemy.
- Owoce wsypujemy do garnka i dodajemy do nich wodę oraz fruktozę.
- Całość gotujemy 25 minut.
Do kompotu możemy dorzucić także jeżyny, co podniesie wyjątkowość smaku.
Kolejny przepis to kompot śliwkowo-winogronowy.
Składniki:
- 1 kg ciemnego winogrona,
- 1 kg śliwek węgierek,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżeczki cukru waniliowego,
- woda źródlana.
Warto dodać do tego 2 laski cynamonu, dzięki którym polepszy się smak tego przetworu.
Przygotowanie:
- Owoce myjemy.
- Ze śliwek usuwamy pestkę.
- Śliwki i winogrona wrzucamy do garnka i zalewamy 5 litrami wody.
- Gotujemy przez 10 minut, aż do momentu zagotowania.
- Po tym czasie dodajemy cukier i wanilię.
- Całość mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Tak przygotowane przetwory z winogron będą niesamowitym dodatkiem do niedzielnych obiadów.
Kompoty są bardzo popularnymi przetworami z winogron, zapewne dlatego, że nie są one trudne w przygotowaniu, a dodatkowo mają niesamowity i orzeźwiający smak. Winogrona można mieszać z różnymi owocami, np. z jabłkami, gruszkami, jeżynami, śliwkami i innymi. Takie połączenia z pewnością zaspokoją nasze kubki smakowe i będą chętnie przyrządzanym napojem. Nie zapominajmy, że kompot z winogron po poddaniu pasteryzacji, może z powodzeniem stać w naszej spiżarni przez cały okres jesienno-zimowy. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na sok z winogron?