Kompot z wiśni - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!
Wiśnie Cerasus są roślinami z rodziny różowatych. W polskich warunkach klimatycznych wiśnie owocują nieregularnie, ponieważ wiosenne przymrozki często uszkadzają pąki kwiatowe i kwiaty. W zależności od odmiany owoce mogą wybarwiać się na jasnoczerwono, ciemnoczerwono, a nawet na żółto. Wyróżniają się ciemnym sokiem i charakterystycznym winno-kwaśnym smakiem. Zawierają witaminy C, A, B2 oraz składniki mineralne, między innymi potas, wapń, fosfor, magnez i sód. Zalety smakowe i zdrowotne wiśni znane były już w starożytności. Warto je spożywać przez cały rok - świeże, w ciepłych i zimnych kompotach, a także w dżemach lub w konfiturach. Przeczytaj, jak ugotować smaczny kompot z wiśni. Podajemy najlepsze przepisy.
Jeśli szukasz więcej przepisów i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kompotach.
Domowe przetwory z wiśni – smaczne i zdrowe przez cały rok
Popularne przetwory z wiśni
Spożywanie świeżych wiśni dostarczy nam witamin, pomoże pozbyć się groźnego cholesterolu LDL i poprawi wygląd naszej skóry. Obecność antyoksydantów ma wpływ na opóźnienie procesów starzenia i ostrość widzenia. Jednak sezon na owoce trwa zaledwie od czerwca do sierpnia, więc warto zadbać o sporządzenie smacznych przetworów, by przez długi czas cieszyć się smakiem wiśni.
Do najpopularniejsze przetwory z owoców wiśni należą dżemy, konfitury oraz wina i nalewki:
- Dżem z wiśni - sporządzimy z wydrylowanych owoców. Potrzebujemy 1 kg wiśni i około 70 dag cukru, którym przesypujemy zgniecione wiśnie, pozostawiając je na kilka godzin. Smaczny dżem otrzymamy po ugotowaniu całości do momentu, aż dżem będzie odpowiednio gęsty. Gorące przetwory umieszczamy w słoikach. Odwracamy je dnem do góry, pozostawiając do ostygnięcia.
- Konfitury z wiśni – są najsmaczniejszy dodatkiem do herbaty, w czasie jesienno-zimowych chłodów. Tradycyjny przepis wymaga zastosowania 1 kg cukru na 1 kg wiśni i ¼ l wody. Do gotującej się wody z cukrem wkładamy owoce i na małym ogniu gotujemy całość, często potrząsając garnkiem. Po 30 minutach odstawiamy konfitury i ponownie gotujemy następnego dnia do momentu, aż będą gęste i szkliste. Gorące konfitury przekładamy do słoików, które następnie odwracamy dnem do góry. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na kompot z jabłek?
- Wino z wiśni – to popularna wiśniówka, najsmaczniejszy domowy likier, o niskiej zawartości alkoholu. Wydrylowane owoce podlegają macerowaniu, przy udziale spirytusu lub wódki. Ważnym komponentem są drożdże winiarskie, odpowiedzialne za fermentację alkoholową owoców. Odpowiednią słodycz wiśniówki uzyskuje się poprzez dodaniu syropu cukrowego. Wino z wiśni można przygotować również z wiśni z pestkami - smakosze wiśniówki podkreślają jego wyjątkowy smak.
- Nalewka z wiśni – powstaje poprzez zalanie wydrylowanych dojrzałych owoców alkoholem o mocy 70% - uzyskanym po zmieszaniu spirytusu z wodą. Po sześciu tygodniach nalewkę należy przelać do butelki, a wiśnie zasypać cukrem i odstawić na dwa tygodnie. Po połączeniu nalewki z syropem wiśniowym – nalewka z wiśni jest gotowa. Przelewamy ją do butelek i szczelnie zakorkowaną odstawiamy na około 8 miesięcy. Odsączone wiśnie są smacznym dodatkiem do deserów i herbaty. Nalewka przygotowana z części owoców z pestkami, zyskuje oryginalny, intensywny smak, ceniony przez wielbicieli tego zdrowego napitku.
Właściwości zdrowotne wiśniowego kompotu
Kompoty, sporządzane ze świeżych lub suszonych owoców, znane są od najdawniejszych czasów. Podawane były po posiłku, wspomagając trawienie, stanowiły także smaczny deser lub orzeźwiający napój, zaspokajający pragnienie w czasie letnich upałów. Do dzisiaj, hołdując wielowiekowej tradycji, pijemy kompot z suszonych owoców podczas wieczerzy wigilijnej. Wprawdzie domowe kompoty zastępowane są dzisiaj przez różnego typu gazowane i niegazowane gotowe napoje, warto samodzielnie przygotować pożywny kompot z owoców sezonowych.
Kompot z wiśni jest przyjazny naszemu organizmowi. Pomimo gotowania owoców, w wyniku czego ginie część witamin, kompoty zawierają wiele cennych składników odżywczych, np. błonnik pokarmowy oraz minerały. Ciepły napój ogrzeje nas w czasie chłodów, natomiast zimny – orzeźwi. Kompoty doskonale nawadniają i dzięki ich piciu zapewnimy prawidłowy przebieg procesów trawiennych, a także właściwy poziom płynów ustrojowych. Spożywanie wiśniowego smakołyku pomaga na bezsenność i poprawia pracę układu krążenia, wzmacniając mięsień sercowy. Owoce z kompotu to nie tylko smaczna przekąska. Dzięki pektynom są sprzymierzeńcem osób, które pragną pozbyć się zbędnych kilogramów. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z wiśni.
Zapobiegliwi gospodarze zadbają o przygotowanie na zimę kompotu z wiśni - lata zamkniętego w słoikach. Dzięki zdrowemu napojowi, bez konserwantów i polepszaczy smaku, wzbogacimy zimowy jadłospis i dostarczymy naszemu organizmowi wielu składników odżywczych. Jeśli przepisy na domowy kompot z wiśni udoskonalimy, dodając wanilii, cynamonu lub soku z cytryny, otrzymamy napój o wyjątkowym smaku i wzmocnimy jego działanie lecznicze.
Jak zrobić kompot z wiśni? Sprawdzone przepisy krok po kroku
Przepis na kompot z wiśni do obiadu
Zanim przystąpimy do przygotowania kompotu, musimy przebrać wiśnie, by odrzucić uszkodzone i zepsute. Po dokładnym wypłukaniu, owoce drylujemy – będziemy mogli wykorzystać je do deserów. Jeśli nie zamierzamy tego zrobić - możemy zostawić wiśnie z pestkami.
Składniki:
- Wiśnie – około 0,5 kg
- Woda – 1 l
- Cukier – 6-7 łyżek stołowych
Dodatki:
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Starta skórka cytryny – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Umyte i przebrane wiśnie (wydrylowane lub z pestkami) przekładamy do miski, przesypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę, by puściły sok
- Do garnka z wodą dodajemy zawartość miski – wiśnie wraz z sokiem, cynamon i startą skórkę z cytryny.
- Teraz musimy ugotować kompot z wiśni, doprowadzając całość do wrzenia i gotując jeszcze przez około 4 minuty.
- Gotowy kompot z wiśni odstawiamy do ostudzenia i podajemy w kompotierkach lub serwujemy na ciepło.
- Osoby preferujące słodkie napoje, mogą dosłodzić swoją porcję, np. miodem.
Jeśli pragniemy ugotować kompot szybciej, możemy wiśnie włożyć do wrzącego syropu, sporządzonego z wody z dodatkiem cukru, około 15 dag (12 łyżek). Kompot gotujemy przez 5 minut i odstawiamy do oziębienia lub podajemy ciepły.
Jak ugotować kompot z wiśni na zimę? Najlepsze przepisy
Pasteryzowanie jest najprostszym sposobem na utrwalenie przetworów oraz świeżych owoców, by bezpiecznie wykorzystać je w dowolnym czasie. Najczęściej wykorzystywane są słoje typu twist, które wypełnia się gorącymi przetworami, po czym dokładnie dokręca pokrywkę i ustawia słoiki dnem do góry. Po ostudzeniu przechowuje się przetwory w chłodnym i ciemnym miejscu.
Inną metodą pasteryzacji jest gotowanie przetworów w słojach, w naczyniu z wodą. Zaletą takiego zamykania jest zachowanie większej ilości witaminy C. Owoce układamy ściśle w wyparzonych słojach i zalewamy gorącą zalewą. Pokrywki, uszczelki i brzegi słoi należy wytrzeć do sucha. Weki na zimę ustawiamy w garnku, wypełnionym wodą do ¾ ich wysokości i pasteryzujemy przez zalecony czas. Po pasteryzacji weki wyjmujemy, studzimy i zdejmujemy sprężyny, by sprawdzić, czy słoje dobrze się zamknęły.
Przepis na kompot z wiśni:
Składniki:
- Wiśnie – 1 kg
- Cukier – 25 dag
- Woda - ½ l
Przygotowanie kompotu z wiśni – przepis 1:
- Wiśnie dokładnie płuczemy i przebieramy. Weki na zimę możemy przygotować z wiśni wydrylowanych lub z pestkami. Owoce z pestkami nakłuwamy, by nie pękały w czasie gotowania.
- Przygotowujemy zalewę, poprzez zagotowanie wody z cukrem. Do zalewy możemy dodać przyprawy, np. otartą skórkę z cytryny i 1 łyżeczkę cynamonu.
- Ułożone w wekach wiśnie zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy około 30 minut, licząc od chwili zagotowania.
- Jeśli korzystamy ze słoików twist, najprostszym sposobem ich zamykania jest odwrócenie słoików dnem do góry.
Kompot z wiśni – przepis 2:
- Jak zrobić kompot z wiśniami? Przebrane i umyte wiśnie wkładamy do gotującej się wody z cukrem i, ewentualnie, z dodatkami – otartą skórką z cytryny i cynamonem.
- Gotujemy kompot z wiśni przez 5 minut, po czym gorący nalewamy do słoików i pasteryzujemy przez 25 minut.
- Po ostudzeniu kompot z wiśni można schować w domowej spiżarni.
Szybki przepis na kompot z wiśni – przepis 3:
- Przebrane i umyte wiśnie przekładamy do wyparzonych słoików.
- Do każdego słoika wsypujemy 4-5 łyżek cukru.
- Słoje napełniamy wodą przegotowaną lub zimną – w czasie pasteryzacji kompot będzie się gotował.
- Pasteryzujemy wiśniowy kompot przez około 25 minut.
Po ostudzeniu przechowujemy słoje z kompotem w chłodnym i ciemnym miejscu.
Jak zrobić kompot z wiśni i jabłek? Przepis na orzeźwiający kompot
Składniki:
- Świeże lub mrożone wiśnie – 1 kg
- Jabłka – 1 kg
- Cukier waniliowy – 2 łyżki
- Woda
- Dodatki, np. cynamon, goździki, otarta skórka z cytryny
Przygotowanie:
- Jak zrobić kompot z wiśniami i jabłkami? Wiśnie przebieramy, drylujemy i dokładnie płuczemy. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne.
- Owoce przekładamy do garnka. Przesypujemy cukrem waniliowym (można dodać dodatkowo cukier kryształ, jeśli lubimy słodsze napoje). Dodajemy przyprawy.
- Owoce zalewamy wodą i gotujemy kompot do momentu, aż wiśnie i jabłka będą miękkie.
- Kompot odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej smakuje na drugi dzień, podawany z kostkami lodu.
Z wiśniami komponują się jabłka, gruszki, truskawki, czarne porzeczki, agrest i czereśnie. Kompot z mieszanych owoców jest bardzo smaczny i doskonale gasi pragnienie. Może być podawany na ciepło lub na zimno. Smakosze polecają picie kompotu na drugi dzień po przyrządzeniu, z kostkami lotu – w czasie upalnego dnia. Zimą aromatyczny napój jest doskonałym dodatkiem do obiadu oraz deserów.