Kompoty

Kompot to bezalkoholowy napój zaliczany do przetworów owocowych. Powstaje z gotowanych owoców takich jak jabłka i porzeczki. Mogą być świeże lub też suszone. Istnieje wiele przepisów na kompoty. Duża część z nich uwzględnia użycie cukru lub dodanie przypraw wzbogacających smak. Mogą to być na przykład goździki. Źródła historyczne podają, że kompoty sporządzano już w czasach Imperium Bizantyjskiego. W polskiej tradycji najbardziej znany jest kompot z suszu przygotowywany na wieczerzę wigilijną.

Kompoty - najlepsze przepisy na kompoty owocowe domowej roboty

Kompot owocowy to napój znany od wieków. W konkurencji z sokami dostępnymi w sklepach do niedawna tracił na popularności. Na szczęście ta tendencja zaczyna się odwracać. A to, dlatego, że kompoty są łatwe do przygotowania, smaczne i co najważniejsze zdrowe. Nie zawierają sztucznych dodatków, zamiast nich oferują witaminy. Warto, więc poznać krok po kroku sposób przygotowania i ciekawe przepisy na kompoty.

Kompot owocowy – krótka charakterystyka

Kompoty to bezalkoholowe napoje zaliczane do przetworów owocowych. Powstają z gotowanych owoców takich jak nasze rodzime jabłka, śliwki, wiśnie czy porzeczki. Te przykłady nie zamykają listy, ponieważ na kompoty nadaje się większość owoców. Co ciekawe nie muszą być świeżo zerwane, równie dobre są suszone. Istnieją różne przepisy na kompot owocowy. Duża część z nich uwzględnia użycie cukru lub dodanie przypraw wzbogacających smak. Mogą to być na przykład goździki. Ze źródeł historycznych wynika, że kompoty sporządzano już w czasach Imperium Bizantyjskiego. W polskiej tradycji najbardziej znany jest kompot z suszu przygotowywany na wieczerzę wigilijną.

Do niedawna kompoty były sukcesywnie wypierane przez soki dostępne w sklepach. Teraz moda na nie wraca za sprawą tego, że są zdrowe. Nie zawierają żadnych sztucznych barwników czy syntetycznych dodatków smakowych. Za to są bogatym źródłem witamin C, A, B, E i K, całkowity skład zależy w dużej mierze od użytych owoców. Poza witaminami, kompot owocowy zawiera sole mineralne. Całość wpływa na poprawę odporności organizmu. Ważne jest też to, że gotowanie kompotu nie jest trudne. Opiszemy wszystko krok po kroku, lecz nieco później.

Z owoców zebranych latem można ugotować kompot na zimę. Gdy będzie gotowy i jeszcze gorący trzeba go przelać do wyparzonych słoików. Następnie zakręcamy je i układamy na stole dnem do góry. Po wystygnięci odwracamy je, co powinno sprawić, że zakrętki zostaną zassane. Tak zabezpieczony kompot na zimę będzie mógł stać w piwnicy czy spiżarni przez lata. Dla większej pewności można też pasteryzować słoiki. Nie jest to skomplikowany proces, polega przede wszystkim na wygotowaniu weków w garnku. W ten sposób zniszczymy wszelkie chorobotwórcze drobnoustroje. Teraz możemy już przejść do odpowiedzi na pytanie jak zrobić kompot.

Jak zrobić kompot? - instrukcja krok po kroku

Przepisy na kompot na zimę składają się na liczną grupę. Warto jednak wiedzieć, że różnią się wyłącznie składnikami. Są to, więc w zasadzie dowolne sezonowe owoce, lub mieszanka gatunków, wspomagane dodatkami. Mogą to być goździki, cynamon, cukier, wanilia. Wybieramy to, co lubimy najbardziej. W tym aspekcie mamy olbrzymią dowolność. Jednakże sposób przygotowania jest zawsze takim sam. Nie ma tu znaczenia czy gotujemy kompot z suszu czy z owoców zebranych przed chwilą. Widać, więc, że najlepsze przepisy to te wykorzystywane od pokoleń. A zatem, jak wygląda gotowanie kompotu krok po kroku?

Odpowiedź na pytanie jak zrobić kompot składa się z trzech elementów. Pierwszy to oczywiście przygotowanie owoców. Trzeba je dokładni umyć i obrać, jeśli mają grubą skórkę. Dobrym pomysłem jest też pozbawienie ich gniazd nasiennych. Po tym kroimy owoce w ósemki. Następnie umieszczamy je w garnku i zalewamy wodą. W tym momencie dodajemy również wybrane wcześniej przyprawy. Przepisy mówią, że gdy ten etap już za nami rozpoczyna się właściwe gotowanie kompotu. Ustawiamy mały ogień i pozostawiamy na nim garnek przez 10-15 minut. W przypadku suszu około 20 minut. Po tym czasie napój jest gotowy do picia. I to tyle, wiemy już jak zrobić kompot.

Najlepsze przepisy na kompot na zimę

Wiemy już, że gotowanie kompotu z owoców dowolnego rodzaju zawsze wygląda tak samo. Najciekawsze i najlepsze przepisy to te klasyczne, bo jak wiadomo klasyka się nie nudzi. Te kryteria doskonale spełnia kompot z wiśni. Jest świetną propozycją do obiadu lub orzeźwieniem w upalne, letnie dni. Może być przechowywany w słoikach przez długie lata. Kompot z wiśni jest też bogatym źródłem witamin. Do tego zawiera minerały i przeciwutleniacze. Nie bez znaczenia jest również to, że główny składnik jest łatwo dostępny. Wiele osób sadzi drzewka na działkach czy w ogrodach. Podsumowując, kompot z wiśni jest zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Zdecydowanie lepszy od sklepowych soków.

Najlepsze przepisy to takie, które pokazują jak stworzyć napój nie tylko z owoców. Dobrym przykładem jest tu kompot z rabarbaru. Trzeba, bowiem wiedzieć, że rabarbar to bylina zaliczana do warzyw. Jej jadalne części mają cierpki, kwaskowaty smak. Kompot z rabarbaru podobnie jak kompot z wiśni jest bogaty w witaminy. Zawiera też potas, kwas foliowy i błonnik. Czyli to, czego ludzki organizm potrzebuje. To, że główny składnik ma kwaskowaty smak to dobra wiadomość. Dzięki temu kompot z rabarbaru będzie świetnym orzeźwieniem w lecie. Jeśli jednak ktoś nie lubi cierpkich nut, napój wcale nie musi tak smakować. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać przyprawy. Kompot z rabarbaru to nasza ostatnia propozycja. Po więcej przepisów zapraszamy na nasze strony.

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij