Konfitura z aronii

Powidło z aronii

Przetwory z aronii są naprawdę smaczne – zwłaszcza, gdy zmieszasz je z jabłkiem! W ten sposób możesz przygotować smaczny dżem z aronii, który będzie idealny na kanapkę z masłem bądź jako wytrawny dodatek do… pasztetu!

Lista składników

  • 1 kg aronii
  • 1 kg jabłek
  • 1 opakowanie pektyny
  • 1 kg cukru

Warto na samym początku przepłukać dokładnie owoce, a obrane jabłka pokroić w ćwiartki.

Dżem z aronii i jabłek – sposób przygotowania

  1. Jeżeli chcesz uzyskać pyszny dżem z aronii, przygotowane owoce zblenduj na gładką masę.
  2. Zmieszaj pektynę z 1 szklanką cukru (może być z cukrem żelującym), natomiast zmiksowane owoce doprowadź do wrzenia w garnku (grube dno!).
  3. Do całości dodaj pektynę z cukrem i gotuj ok. 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodaj po czasie resztę cukru.
  4. Gotuj mieszając, aż cukier się rozpuści. Przelej do wyparzonych słoików.
  5. Owoce aronii i jabłek odwróć w słojach do góry dnem na ok. 15 minut. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie aronii czarnej?

Konfitura z aronii jako wzmocnienie na cały rok

Aronia ma cierpki smak, jednak cukier odrobinę go przełamuje. Dżem z aronii i jabłek ma do zaoferowania wiele właściwości zdrowotnych, będących bogactwem soli mineralnych, witamin oraz antyoksydantów. Dżem z aronii pozwoli na wzmocnienie organizmu i jego odporności przez cały rok! Dlatego warto jest przyrządzić go w domu.

Marmolada z aronii z jabłkami i gruszką

Przetwory z aronii źródłem witamin

Poniższy przepis na powidło z aronii jest bogactwem witamin C, E, PP, B1, B2 oraz B6. Witamina C znacznie pomoże w walce z przeziębieniem i grypą, witamina E wzmocni walkę ze starzeniem się organizmu, a witaminy B zadbają o ciało od… wewnątrz.

Lista składników

  • 1 kg aronii
  • 500 g jabłek
  • 500 g gruszek
  • 1 cytryna
  • 500 g cukru

Przygotowanie marmolady z jabłkami na zimę zacznij od umycia aronii i oddzielenia gałązek oraz przełożenia do rondla i zalania odrobiną wody.

Konfitura z aronii czy też powidło z aronii z jabłkami przygotowywane w garnku, a także inne przetwory z aronii
Konfitura z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii

Marmolada z aronii – sposób przygotowania

  1. Pokrój jabłka i gruszki w kostkę (lub zetrzyj) i dodaj do aronii razem z cukrem (może być z cukrem żelującym). Dodaj sok z cytryny.
  2. Gotuj, aż skórki aronii zaczną mięknąć i owoce się „rozpadną”.
  3. Przełóż do wyparzonych słojów i szczelnie zamknij. Owoce aronii z gruszką i jabłkami możesz również zapasteryzować. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z aronii.

Magiczne właściwości aronii

Konfitura z aronii to nie tylko cudowny smak. Zawarte w niej bowiem bioflawonoidy wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, obniżając ciśnienie! Aronia potrafi zatem dobroczynnie wpłynąć na nadciśnienie. Usprawnia dodatkowo pracę naczynek krwionośnych w oku, chroniąc je przed zaćmą czy jaskrą.

Przepisy na domowe alkohole z aronii

Nalewka z aronii

Aronia w nalewce do rarytas dla smakoszy i koneserów domowych trunków. Najlepiej przyrządzić ją z dodatkiem… liści wiśni. – aronia straci wówczas swoją cierpkość, zyskując niepowtarzalny aromat i smak!

Lista składników

  • 5 kg aronii
  • 100 liści wiśni (20 szt. na 1 kg)
  • 5 l wody (1 l na 1 kg)
  • 5 kg cukru (zależnie od gustu)
  • 2,5 l spirytusu
  • 1 cytryna

Ważne, żeby umyć aronię i zamrozić ją na co najmniej jedną dobę bądź nawet na kilka dni!

Aroniówka – sposób przygotowania

  1. Opłucz owoce, zalej wodą i dodaj liście wiśni. Gotuj ok. 10 minut tak, by owoce puściły sok.
  2. Odcedź z aronii i liści, dodaj cukier. Gotuj do rozpuszczenia.
  3. Odstaw nalewkę do wystygnięcia. Następnie dodaj sok z cytryny i spirytus.
  4. Przelej przez gazę do butelek i odstaw w ciemne miejsce na minimum 6 miesięcy.

Nalewka a jej właściwości zdrowotne

Antocyjany zawarte w trunku obniżą poziom złego cholesterolu, a także pomogą osobom pracującym przed… ekranem monitora! Owoce aronii skutecznie niwelują bowiem szkodliwe skutki promieniowania komputera. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z aronii.

Domowe wino z aronii

Nie tylko konfitura z aronii…

Aronia nadaje się świetnie nie tylko na dżem, marmoladę czy nalewkę. Świetnie sprawdzi się również pod postacią wina, które idealnie i zdrowo rozgrzeje organizm na zimę!

Lista składników

  • 7 kg aronii
  • 4,3 l wody
  • 2,4 kg cukru
  • drożdże
  • 4 g pożywki
  • łyżeczka pektopolu

Aronię umyj, odsącz i włóż do zamrożenia na około 6 dni. Po tym czasie wyjmij owoce z zamrażarki i zmiażdż je – jednak nie miksuj!

Wino aroniowe – sposób przygotowania

  1. Wrzuć miazgę do gąsiora, zalej 2l wrzącej wody i dodaj pektopolu.
  2. Zagotuj wodę z cukrem (pozostałą), ostudź syrop i dodaj do gąsiora. Wrzuć wcześniej przygotowane drożdże i pożywkę. Odstaw na 2 tygodnie do fermentacji.
  3. Odcedź moszcz od resztek owoców i przelej do innego gąsiora.
  4. Zlej po ok. 40 dniach znad osadu, zamknij w wyparzonych butelkach i odstaw na ok. 3 miesiące.

Wino z aronii a podniesienie odporności

Jeżeli zrobisz je w sezonie letnim i będziesz odpowiednio przechowywać, na pewno trunek ten skutecznie pomoże zwiększyć odporność organizmu na wszelakie infekcje i przeziębienie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na dżem z aronii?

ikona podziel się Przekaż dalej