Konfitura z czarnej porzeczki - przepis i przygotowanie krok po kroku
Czarna porzeczka nie zawsze nam smakuje. Cierpki smak owoców odstręcza od ich spożywania w stanie surowym. Jest jednak sposób na wykorzystanie prozdrowotnych właściwości Ribes nigrum. Przetwory z czarnej porzeczki, bogate w witaminę C, pektyny, kwasy, sole mineralne i cukry, wzmacniają odporność organizmu na infekcje, wpływają na obniżenie ciśnienia krwi i łagodzą wiele dolegliwości. Wspaniale smakują domowe wypieki, naleśniki i napoje - z dodatkiem konfitur porzeczkowych, dżemów, soków i marmolad.
Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z czarnej porzeczki.
Przetwory z czarnej porzeczki – konfitura na zimę
Domowa konfitura z czarnej porzeczki jest wyrobem niezbyt trudnym do przygotowania. Potrzebujemy jedynie zdrowych owoców oraz wody i cukru. Na 1 kg owoców stosujemy 1- 2 kg cukru, który jest naturalnym konserwantem. Przyda się również szeroki i niewysoki garnek do smażenia aromatycznych konfitur. Gotowy wyrób będziemy przelewać do wyparzonych niewielkich słoiczków.
Przepis:
Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 1 kg cukru
- 2 szklanki wody
- 5-6 słoików, o pojemności 250 ml
Wykonanie krok po kroku
- Owoce czarnej porzeczki powinny być w pełni dojrzałe, duże i twarde. Odrzucamy jagody uszkodzone i niedojrzałe. Płuczemy je i osuszamy.
- W szerokim i płaskim garnku gotujemy wodę z cukrem do momentu, aż powstanie gęsty syrop. Usuwamy pojawiającą się pianę. Syrop jest gotowy, gdy w czasie przelewania z łyżki, tworzy się nitka.
- Do syropu wsypujemy porcjami osuszone owoce. Dbamy przy tym, by syrop pozostawał gorący. Smażymy konfitury, mieszając ją co pewien czas, najlepiej poruszając garnkiem. Można użyć drewnianej łyżki. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat porzeczek.
- Z powstających konfitur ostrożnie zbieramy pianę.
- Smażenie możemy zakończyć, gdy owoce przestaną wypływać z syropu.
- Przelewamy gorące konfitury do wyparzonych słoików, po same brzegi i dokładnie dokręcamy nakrętki.
W niektórych przepisach zaleca się odstawianie owoców w syropie do wystudzenia i ponowne smażenie przez kilka minut, do momentu wrzenia całości. Powtarzamy czynność trzy razy, po czym przekładamy gorące konfitury do słoików.
Gotowa konfitura z czarnej porzeczki to zapas na zimę – smaków i witamin. Przechowujemy ją w chłodnym miejscu. W okresie jesienno-zimowym dodatek konfitur porzeczkowych do herbaty wzmocni odporność organizmu. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach i nalewkach.
Nie tylko konfitura z czarnej porzeczki - przepisy na marmoladę i dżem
Przepis na marmoladę
Marmolada z czarnej porzeczki jest łatwa do przygotowania. Na 1 kg owoców potrzebujemy około 60 dag cukru. Możemy wzbogacić smak marmolady, łącząc porzeczki z jabłkami.
Wykonanie:
- Owoce przebieramy, odrzucając uszkodzone, niedojrzałe i nadpsute. Jeśli dodajemy jabłka – usuwamy gniazda nasienne.
- Owoce rozgotowujemy w dużym garnku. Możemy dodać niewielką ilość wody. Otrzymaną masę przecieramy i dodajemy cukier. Całość odparowujemy.
- Sprawdzamy, czy marmolada jest dostatecznie gęsta. Jeśli pozostawiony na niej ślad łyżki utrzymuje się – jest gotowa do przełożenia do słoików. Bruzda na zbyt rzadkiej marmoladzie będzie się zlewała.
Porzeczki zawierają dużą ilość pektyn, co umożliwi uzyskanie marmolady twardej. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z pigwowca.
Przepis na dżem z czarnej porzeczki
Czarną porzeczkę czyścimy, usuwając ogonki i niedojrzałe owoce. Możemy uzyskać dżem wieloowocowy, mieszając porzeczki z jabłkami. Smaczny dżem otrzymamy z 1 kg owoców i 70 dag cukru.
Wykonanie:
- 50 dag owoców miażdżymy i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na kilka godzin.
- Słodką masę gotujemy tak długo, aż zacznie gęstnieć.
- Dodajemy resztę owoców i gotujemy całość, mieszając, by dżem nie przypalił się.
- Gęstość dżemu sprawdzamy, przenosząc jego kroplę na zimny talerzyk – powinien krzepnąć.
- Gorący dżem przelewamy do suchych słoiczków, po same brzegi. Dokładnie dokręcamy nakrętki.
Marmolada oraz dżem z czarnej porzeczki pozwolą na urozmaicenie jesienno-zimowych przepisów i wzbogacenie potraw o produkty pełne witamin. Są smacznym dodatkiem do naleśników. Często rozpoczynamy dzień, jedząc kanapki z dżemem, zapewniając sobie w ten sposób dawkę energii na cały poranek. Marmolada wykorzystywana bywa do wypieków, sprawdza się jako nadzienie rogalików i pączków. A może zainteresuje cię także artykuł o uprawie poziomki w ogrodzie?