Konfitura z róży - jak zrobić dżem z płatków róży krok po kroku

Kwaskowate i smaczne owoce dzikiej róży często są wykorzystywane do przetworów. Odrobina konfitury różanej do herbaty czy ciasta – to prawdziwy rarytas. Warto jednak wiedzieć, że wspaniałe przetwory robi się także z płatków tego wyjątkowego kwiatu. Marmolada z płatków róży czy też dżem z dzikiej róży jest delikatny, słodki, aromatyczny, nieprawdopodobnie smaczny. Poznaj najlepszy przepis.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o konfiturach.

Konfitura z róży - jak zrobić dżem z płatków róży krok po kroku

Konfitura z dzikiej róży - zastosowanie konfitury różanej

Konfitura z róży ma bardzo szerokie zastosowanie. Przede wszystkim ma bajeczny kolor – jest ciemnoróżowa, więc pięknie prezentuje się na talerzykach i spodeczkach. Najczęściej podaje się ją samą, ale dżem z płatków róży można wykorzystać na wiele sposobów.

Konfitura z róży tradycyjnie była nadzieniem do pączków wypiekanych na Tłusty Czwartek, ale z reguły jej nie wystarcza – jest na to za dobra. Częściej wyjadana jest po prostu łyżeczką lub wykorzystana jako jedna warstwa tortu – podbije jego smak i doda mu bardziej wyrafinowanego charakteru. Można nadziać nią drożdżowe bułeczki, nałożyć na ciasto czy ciastko, a w końcu posłodzić nią herbatę. Oczywiście najlepszym towarzystwem dla konfitury różanej jest nalewka.

Powidła z róży z jej owoców są nieco bardziej przykwaskowe i wyraziste. Nalewka z owoców dzikiej róży jest słodka, ale ma ten charakterystyczny, kwaskowaty smak. Marmolada z płatków róży jest natomiast o wiele bardziej delikatna i znacznie słodsza. Powidła z dzikiej róży to przepis wart wypróbowania. Przepis na owoce dzikiej róży to nie wszystko, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z dzikiej róży.

Płatki róży – zbiór i przygotowanie

Dżem z płatków róży można robić w zasadzie przez całe lato, a nawet jesienią. Możesz zastosować do niego płatki z różnych odmian i gatunków róż, także tych ozdobnych. Pamiętaj jednakże, że nie mogą być pryskane! Najczęściej jednak konfitura jest robiona z róży dzikiej lub płatków pnących kwiatów.

Płatki zbiera się w ciągu dnia, by nie były obciążone rosą. Potrzeba ich mniej więcej 100 g na jedną porcję, ale jeśli chcesz zrobić zapas na zimę, musisz mieć ich znacznie więcej. To naprawdę sporo i będzie trzeba ogołocić krzew.

Konfitura z róży - jak zrobić dżem z płatków róży krok po kroku

Płatki róży przesypuje się na durszlak, by pozbyć się wszelkich żyjątek, które lubią w nich mieszkać. Następnie delikatnie przepłucz je wodą i pozostaw do obeschnięcia. Z każdego płatka trzeba wyciąć biały „ogonek” – twardszą i jaśniejszą podstawę, ponieważ dodaje konfiturze gorzkiego posmaku i może zepsuć nawet najlepsze przepisy. Zanim zaczniesz robić powidła z róży, poczekaj aż płatki obeschną. Nie masz ochoty na powidła z dzikiej róży? Może zainteresuje cię zatem ten artykuł z przepisami na konfiturę z czarnej porzeczki?

Słoiki na przetwory w super cenach!

Przetwory z dzikiej róży - przepis na konfiturę z róży

Konfitura z dzikiej róży nie jest trudna w wykonaniu, a przepisy na konfiturę z róży są bardzo liczne, jednak większość z nich ma bardzo podobny skład. Tak naprawdę potrzebujesz tylko:

  • 100 g płatków róży,
  • 200 g cukru pudru lub cukru brązowego,
  • sok z cytryny.

Ilość soku z cytryny powinna być dostosowana do twoich oczekiwań i upodobań. Na taką proporcję płatków i cukru najczęściej używa się soku z jednej połówki dość dużego owocu. Konfitura z róży nie jest gotowana, przygotowuje się ją w makutrze, intensywnie ucierając. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z jabłek.

Marmolada z płatków róży – przepis krok po kroku

Konfitura z róży jest robiona bezpośrednio z płatków, dlatego jest tak wonna i tak smaczna. Płatki są przepyszne, a zawarte w nich olejki eteryczne mają niebiański zapach. Olejek różany pozyskiwany przez ucieranie płatków jest bardzo często wykorzystywany w kulinariach i cukiernictwie i można kupić go osobno, jednak domowa konfitura to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie.

Konfitura z róży nie jest przygotowywana jak typowe przetwory. Powidła z róży uciera się w makutrze. Osuszone płatki miesza się z cukrem i sokiem z cytryny aż do uzyskania gładkiej masy. Trwa to mniej więcej 20-30 minut. Ruchy powinny być bardzo energiczne i szybkie.

Konfitura z róży jest gotowa, gdy ma jednolity kolor, a w środku nie wyczuwa się kryształków cukru. Jeśli użyjesz cukru pudru, cały proces powinien być łatwiejszy. Konfiturę należy przelać do niewielkich słoiczków i trzymać w lodówce. Jeśli chcesz przechować ją na zimę, przełóż do woreczków lub pojemników i wstaw do zamrażarki. Po rozmrożeniu nadal będzie pachnąca, słodka i przepyszna, więc naprawdę warto. Konfitury z róży się nie pasteryzuje. Jak widać, przepis na owoce dzikiej róży oraz płatki nie jest trudny do przygotowania. Masz ochotę na inne przetwory z owoców dzikiej róży? Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z dzikiej róży.

Ocena: 4,4/5 (głosów 14)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
konfitury przetwory przepisy przetwory do słoików
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij