Przetwory truskawkowe: dżem, marmolada czy konfitura?

Mało kto zastanawia się nad tym, czym różnią się te przetwory truskawkowe. Mogłoby się wydawać, że różnice są tylko w sposobie przygotowania, jednak są odczuwalne także w smaku i konsystencji. Marmolada truskawkowa jest przygotowywana z przetartych owoców, można do niej użyć wszystkich rodzajów truskawek. Dżem robi się z połówek owoców z cukrem, ich wielkość i gatunek nie ma tutaj znaczenia. Nieco bardziej skomplikowane są powidła, przygotowuje się je przez wiele dni, jednak do nich najczęściej stosuje się śliwki.

Zarówno marmolada truskawkowa, dżem, jak i powidła są naprawdę pyszne, warto jednak pokusić się o zrobienie konfitury. Tradycyjne przepisy są dość skomplikowane, ale naprawdę warto spróbować. Ma najgłębszy, najbardziej słodki i najbardziej owocowy smak. Dawniej domowa konfitura była uważana za wyrafinowany przysmak, bardzo wytworny dodatek do herbaty lub deser zjadany z ciastkami. Przygotowywano ją wyłącznie z najpiękniejszych owoców, z niezwykłą pieczołowitością i zaangażowaniem. Warto to powtórzyć, bowiem smak jest naprawdę niezwykły. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z truskawek na zimę.

Przepis na konfiturę z truskawek krok po kroku

Konfitura z truskawek jest od wieków robiona według starej, bardzo dawnej receptury. Można ją znaleźć w książkach kucharskich i poradnikach dla gospodyń z XVIII wieku. Tradycyjny przepis na konfiturę z truskawek zakładał zastosowanie 1 kg cukru na 1 kg owoców. I to co najmniej! Konfitura truskawkowa wymaga następujących składników:

  • 1-1,5 kg cukru,
  • 1 kg truskawek,
  • 400 ml wody.

Domowa konfitura bazuje na syropie cukrowym. Powinien być słodki i mocno zredukowany. W łatwy sposób można sprawdzić, czy jest gotowy – wystarczy wylać go na talerzyk z łyżki. Jeśli się ciągnie – jest odpowiednio słodki, jeśli nie, trzeba jeszcze zredukować trochę wody.

Konfitura z truskawek w słoiku i na łyżce oraz przepis na konfiturę z truskawek i jak zrobić dżem z truskawek
Konfitura z truskawek - przepis na tradycyjne przetwory truskawkowe
  • Przygotuj syrop cukrowy w płaskim, szerokim garnku lub dużym rondlu. Wsyp cukier do wody i gotuj, aż nie powstanie dość gęsta mieszanina.
  • W czasie gotowania zbieraj łyżką pianę powstającą na powierzchni wody, tak zwane szumowiny.
  • Wsyp do syropu przebrane, obrane truskawki. Większe możesz pokroić na połówki lub ćwiartki.
  • Syrop powinien być bardzo gorący. W czasie dodawania owoców wrzenie może ustać tylko na chwilkę.
  • Gotuj truskawki w syropie około 10 minut na dużym ogniu.
  • Zestaw garnek z ognia na 2-3 minuty, po czym znów zagotuj. Powtórz to 3-4 razy.
  • Ostatni raz wstaw garnek na mały ogień i znów gotuj przez jakieś 10 minut.

Tak przygotowana konfitura będzie słodka i klarowna, a znajdujące się w niej owoce będą praktycznie w całości, co wspaniale się prezentuje. Domowa konfitura nie musi być pasteryzowana, wystarczy, że gorącą przelejesz do słoików i postawisz je do góry dnem. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na konfiturę z czarnej porzeczki?

Konfitura z truskawek z sokiem z cytryny krok po kroku

Obecnie o wiele częściej robi się konfitury z truskawek w nieco bardziej nowoczesnej formie. Ogranicza się ich słodycz, zamiast cukru dodając cukier trzcinowy czy niewielką ilość ksylitolu. Dobrym pomysłem jest zastosowanie soku z cytryny lub limonek.

  • 2,5 kg truskawek,
  • 1 kg cukru,
  • sok z 2 cytryn lub 3 limonek.

Przepis nie jest skomplikowany, ale wymaga nieco cierpliwości. Konfiturze musisz poświęcić czas rano i wieczorem, a same truskawki należy przygotować dzień wcześniej.

  • Wsyp owoce do miski i zasyp cukrem. Dodaj sok z cytryny lub limonek. Przemieszaj.
  • Pozostaw owoce na całą noc.
  • Przełóż owoce do dużego garnka, tak by zajęły około 1/3 wysokości i włącz średni ogień.
  • Gotuj, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Nie dopuść do tego, by owoce się rozpadły. Optymalny czas gotowania to 30 minut.
  • Zostaw konfiturę w przykrytym garnku i po kilku godzinach znów przesmaż owoce. Po kilkunastu minutach są gotowe.

Tak przygotowana konfitura truskawkowa jest o wiele mniej słodka, w smaku bardziej zbliżona do dżemu. Należy ją przełożyć do słoików. Jeśli włożysz gorący przetwór, nie musisz ich pasteryzować. Możesz dodać do owoców trochę skórki cytrynowej. Dzięki temu truskawki nabiorą jej niezwykłego aromatu i będą bardziej przykwaskowe w smaku. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z jabłek.

ikona podziel się Przekaż dalej