Konfitury

Konfitury to znane od lat, smaczne przetwory owocowe. Do ich stworzenia wykorzystuje się przeważnie owoce o słodkim smaku. Są to między innymi czereśnie, morele lub też śliwki. Konfitury można z łatwością odróżnić od innych, podobnych przetworów takich jak dżemy. Jeśli w słoiku znajdują się całe owoce lub ich połówki zanurzone w gęstym syropie można być pewnym, że są to konfitury. Opisywane przetwory można z łatwością wykonać w domu i cieszyć się ich smakiem podczas długiej zimy.

Konfitury domowe - sprawdzone i proste przepisy, które wykonasz sam

Domowe konfitury podobnie jak dżemy cieszą się ogromną popularnością. Dzieje się tak za sprawą ich niepodważalnych zalet. Samodzielnie wykonana konfitura jest przede wszystkim smaczna. Nie zawiera żadnych konserwantów i innych sztucznych dodatków. Przepisy są łatwo dostępne i nie sprawiają żadnych problemów. Nawet osobom dopiero rozpoczynającym swoją przygodę z przetworami. Zapraszamy, zatem na przegląd ciekawych przetworów owocowych.

Domowe konfitury – podstawowe informacje

Konfitury to znane od lat, smaczne i bardzo lubiane przetwory owocowe. Zazwyczaj do ich stworzenia wykorzystuje się owoce o intensywnym, słodkim smaku. Są to między innymi czereśnie, morele lub też śliwki. Konfitura ma charakterystyczną konsystencję, dlatego można ją z łatwością odróżnić od innych, podobnych przetworów takich jak dżemy. Jeżeli w słoiku znajdują się całe owoce lub ich połówki zanurzone w gęstym syropie można być pewnym, że są to konfitury. Opisywane przetwory z łatwością wykonamy w domu. Prawidłowo ugotowane będą długo cieszyć swym smakiem, na przykład w czasie zimy.

Z uwagi na to, że są słodkie, konfitury domowe podaje się najczęściej, jako dodatek do deseru. Dla przykładu konfitury z jabłek będą świetnym nadzieniem do ciast lub rogalików. Oczywiście w tej kategorii znajdziemy rozmaite przepisy. Wiele osób przepada za naleśnikami na słodko. Ta potrawa bywa jadana nawet na obiad. I tu również przyda się konfitura, jako wypełnienie naleśnika. To nie koniec zastosowań. Opisywane przetwory są wykorzystywane, jako dodatek do mięs. A tak z nieco innej kategorii, ciekawym smakiem wykazuje się herbata z konfiturami. Widać, więc, że sposobów podawania jest dużo. Warto też szukać innych, interesujących połączeń.

Najprostszy przepis na konfitury

Konfitura z pigwy czy konfitura z czarnej porzeczki to prawdziwe klasyki. Trzeba, więc odpowiedzieć na pytanie jak powstają te przetwory? Po pierwsze należy wspomnieć o tym, że przepisy nawet na tą samą konfiturę mogą się różnić. Istnieją rozmaite domowe receptury, na które ma wpływ region, tradycja, indywidualne przyzwyczajenia. Jednakże trzon na ogół jest taki sam i to nim się zajmiemy. Jako, że konfitury powstają z owoców, trzeba je najpierw wybrać. Najlepsze będą słodkie, dojrzałe okazy bez widocznych uszkodzeń. Nie mogą być przejrzałe czy nadpsute. Myjemy je dokładnie, drylujemy lub obieramy, jeśli to konieczne. Tak powstaje konfitura z czarnej porzeczki i inne odmiany.

By powstały domowe konfitury konieczne jest przygotowanie gęstego syropu. Na bazie praktycznie takiego samego powstają dżemy. Jego składniki to niewielkie ilości wody oraz cukier. Przyjmuje się, że waga cukru powinna odpowiadać wadze owoców. Czyli na kilogram owoców przypada kilogram cukru. Samo ugotowanie syropu nie sprawia większych problemów. Do naczynia wsypujemy cukier i dolewamy wody. Trzymamy na ogniu aż całość zgęstnieje. I to właściwie tyle. Na takiej samej zasadzie powstają konfitury z jabłek, porzeczek itp. Pozostaje już tylko przejść do ostatniego etapu powstawania interesujących nas przetworów.

Konfitura powstaje z owoców, w przeciwieństwie do innych weków są to całe okazy. Ewentualnie mogą być ich połówki i to w zasadzie jedyna alternatywa. Gdy zostaną już odpowiednio przygotowane wrzuca się je do syropu opisanego powyżej. Następnie całość podgrzewa się na niewielkim ogniu. Tak by owoce nie rozgotowały się. Po pierwszym gotowaniu nasza przyszła konfitura z pigwy winna być pozostawiona do ostudzenia. Ten proces powtarzamy dwa, trzy razy. Chodzi tu o to by owoce nasiąknęły cukrem i pozostały w całości. I to tyle, jeśli chodzi o podstawowe przepisy.

Przetwory z owoców różnej odmiany – konfitura z czarnej porzeczki i nie tylko

Zarówno dżemy jak i konfitura powstają z owoców różnej odmiany. W zasadzie większość sezonowych okazów nadaje się na te przetwory. Nie zmienia to faktu, że istnieją ponadczasowe specjały. Przykładem będzie tu konfitura z czarnej porzeczki. Mimo tego, że w składzie opisywanych przetworów znajduje się dużo cukru, te konkretne mają nieco inny posmak. Są wyczuwalnie kwaskowate, co zawdzięczamy właśnie czarnej porzeczce. Popularne są też konfitury z jabłek a to, dlatego, że te owoce są łatwo dostępne. Wiele osób ma też własne sady porośnięte jabłoniami. Ważne jest też to, że konfitury z jabłek mogą za każdym razem mieć nieco inny smak. Wystarczy tylko sięgać po różne odmiany jabłek.

Niesłabnącą popularnością, i to od lat, cieszy się konfitura z pigwy. Pigwa to roślina wieloletnia należąca do rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, lecz dobrze przyjęła się w naszym klimacie. Jej owoce z wyglądu przypominają jabłka. Jednakże ich smak jest inny, niepowtarzalny. Zatem konfitura z pigwy należy do przetworów, które warto mieć w swojej spiżarni. Na koniec pewna porada ogólna. Do stworzenia konfitury zalecamy wybierać sprawdzone owoce. Najlepiej, gdy pochodzą z samodzielnej uprawy. Jeśli nie, należy szukać dostawców oferujących owoce hodowane w sposób ekologiczny. Tylko wtedy nasze przetwory nie będą zawierały żadnych niechcianych, chemicznych dodatków.

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij