Konfitury ze śliwek - sprawdzone przepisy krok po kroku

Robienie przetworów wraca do łask. Wrzesień stanowi najlepszy okres na robienie przetworów ze śliwek, jak konfitury śliwkowe czy też powidła, które stanowią smaczny dodatek do pieczywa, do naleśników czy do ciasta. Ze śliwek zrobimy także nalewki czy wino śliwkowe, słodko-kwaśne śliwki w occie czy też śliwki w zalewie. Poznaj sprawdzone przepisy na przetwory ze śliwek.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na konfitury.

Konfitury ze śliwek - sprawdzone przepisy krok po kroku

Konfitury ze śliwek - najlepsze przetwory ze śliwek

W ostatnich czasach coraz bardziej dbamy o zdrowy styl życia i wracamy do starych obyczajów żywieniowych jakim było robienie przetworów na zimę. Śliwki, a szczególnie śliwki węgierki, idealnie nadają się do przetworów.

Najlepszym sezonem na przygotowywanie przetworów ze śliwek jest koniec lata, kiedy to owoce są najtańsze i dojrzałe. Najlepszym miesiącem jest wrzesień. Do przetworów nadają się nie tylko śliwki węgierki, lecz także mirabelki oraz renklody.

Jaki jest najlepszy przepis na przetwory ze śliwek? Śliwki można przetwarzać i przechowywać na zimę na wiele różnych sposobów. Hitem na świątecznym stole są śliwki w occie o smaku słodko-kwaśnym. Do najczęściej wykonywanych przetworów należą konfitury ze śliwek czy też dżem ze śliwek. Stanowią one idealny dodatek do ciast, naleśników, deserów czy kanapek. O ile konfitura śliwkowa nie jest trudna do zrobienia ani pracochłonna, to powidła ze śliwek są mniej popularne z uwagi na czasochłonność. Przepisy na powidła ze śliwek wymagają wielogodzinnego smażenia na małym ogniu, dlatego też mniej osób decyduje się na robienie powideł. Co ciekawe powidła ze śliwek można zrobić bez cukru, co stanowi dobrą wiadomość dla osób odchudzających się.

Śliwki nadają się również na napoje alkoholowe jak wino śliwkowe czy też nalewka śliwkowa. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę śliwkową.

Konfitura śliwkowa - najlepsze przepisy

Klasyczny przepis na konfiturę śliwkową nie wymaga długiego gotowania. Jednak śliwki potrafią przywierać do garnka dlatego też podczas przyrządzania marmolady ze śliwek należy mieszać śliwki.

Aby zrobić dżem śliwkowy czy też konfiturę śliwkową potrzebujemy pół kg cukru i 1 szklankę wody na 1 kg śliwek. Do dżemu ze śliwek najlepiej nadają się śliwki węgierki.

Najbardziej popularny przepis na dżem ze śliwek krok po kroku:

  • umyte śliwki przekrój na pół i usuń pestki,
  • umieść śliwki w garnku, dodaj szklankę wody i doprowadź do wrzenia,
  • gotuj na małym ogniu około 20 minut cały czas mieszając,
  • dodaj cukier i ponownie gotuj na małym ogniu około 20 minut.

Konfitury ze śliwek - sprawdzone przepisy krok po kroku

Marmolada ze śliwek jest gotowa, gdy płatami odchodzi od łyżki i jest dość gęsta. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Według tego przepisu można zrobić konfitury ze śliwek bez cukru. Po prostu smażymy śliwki bez dodatku cukru.

Polecane słoiki w najlepszych cenach!

Przepis na dżem śliwkowy z cynamonem i goździkami wygląda bardzo podobnie. Na 1 kg śliwek dodajemy 2 goździki i kawałek kory cynamonu. Aby przygotować pyszny dżem śliwkowy z cynamonem i goździkami postępuj krok po kroku jak następuje:

  1. śliwki umyte, przekrojone na pół, pozbawione pestek, umieszczamy w misce, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, aby puściły sok,
  2. ¾ śliwek wsypujemy do garnka, dodajemy pokruszoną korę cynamonu i goździki i smażymy na małym ogniu około 20 minut,
  3. dodajemy pozostałe śliwki i ponownie smażymy około 30 minut.

Podczas smażenia dżem śliwkowy z cynamonem i goździkami należy cały czas mieszać, lecz na tyle delikatnie, aby nie rozgnieść owoców. Gdy marmolada ze śliwek zgęstnieje przekładamy gorącą do słoików i stawiamy je do góry nogami, aby się zassały. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na wino śliwkowe?

Nalewka śliwkowa i wino śliwkowe - klasyczne przepisy

Owoce, także śliwki, idealnie przechowują się na zimę w postaci napojów alkoholowych jak nalewki czy wino.

Najłatwiejsza do zrobienia jest nalewka śliwkowa. Przepis na nalewkę śliwkową wymaga następujących składników:

  • 1 kg śliwek,
  • pół litra wódki i pół litra spirytusu,
  • 2 szklanki cukru,

Umyte śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, a następnie wrzucamy do dużego słoja. Zalewamy śliwki alkoholem i odstawiamy słój w ciemne miejsce na około 5 tygodni. Co kilka dni należy potrząsnąć słojem, aby wymieszać zawartość. Dopiero po 5 tygodniach dodajemy cukier. Ponownie odstawiamy słój na 4 tygodnie. Po tym czasie przelewamy nalewkę do butelek, przecedzając przez gazę lub gęste sito, aby usunąć resztki skórek i miąższu. Nalewka wykonana według tego przepisu musi leżakować około 4 miesiące. Po tym czasie nalewka uzyskuje właściwy smak. Jednak im dłużej stoi tym lepszego nabiera smaku. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na konfiturę z pigwy.

Aby zrobić wino śliwkowe, potrzebne będą następujące składniki:

  • 8 kilogramów śliwek
  • 3 kilogramy cukru
  • 5 litrów wody
  • 10 g kwasku cytrynowego
  • drożdże winne

Jak zrobić wino ze śliwek krok po kroku:

  1. Przygotowujemy zaczyn. W tym celu łączymy 10 śliwek, szklankę cukru, drożdże winne i 2 szklanki wody. Zaczyn odstawiamy na 1 dobę.
  2. Umyte i wydrylowane owoce wrzucamy do gąsiora, dodajemy resztę cukru, kwasek cytrynowy oraz uprzednio zrobiony zaczyn.
  3. Odstawiamy gąsior na 4 tygodnie w ciepłe miejsce
  4. Zlewamy wino i dodajemy do niego 1 kg cukru. Odstawiamy na co najmniej 6 miesięcy.

Po tym czasie wino nadaje się do picia.

Większość przetworów jak konfitury śliwkowe, marmolada ze śliwek czy też napoje alkoholowe ze śliwek nie wymagają wiele pracy, natomiast zagwarantują nam smaczne i pełne witamin dodatki do naszej diety. Również powidła śliwkowe nie są trudne, ich wykonanie wymaga jednak więcej czasu. Dlatego też warto wykorzystać wysyp śliwek w końcu lata, aby wzbogacić swoją spiżarnie w pyszne przetwory. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na konfiturę z pomarańczy?

Wybraliśmy najlepsze promocje w Lidlu na zimę!

Ocena: 4,6/5 (głosów 24)
, aktualizacja 2 listopada 2019
Komentarze (1)
  • 23 września 2019 09:09 - ~Gabi napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Nie wiem, kto pisal ten artykul, ale zastępcze, naprzemienne używanie nazw "dżem, marmolada, konfitura" to totalny brak wiedzy i wprowadzanie w błąd. To są trzy różne rodzaje przetworow i prosze ich nie mylic

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij