Koźlarz czerwony - charakterystyka

Kozak czerwony - opis

Koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum) jest to grzyb jadalny, określany również potocznie jako kozak czerwony, krawiec, czy też czerwony świniak. Nietrudno jest go pomylić z innymi grzybami. Kapelusz dorosłego grzyba może osiągnąć nawet do 25 średnicy. Jego cechą charakterystyczną jest rdzawoczerwona lub czerwona barwa owocnika. Powierzchnia grzyba jest matowa.

Pod spodem owocnika znajdziemy rurki, które są dość charakterystyczne, ponieważ przybierają najczęściej żółtawy lub lekko brązowawozielonkawy odcień. Kolejnym wyróżniającym się elementem trzon kozaka, który wyróżnia się ciemniejszymi kosmkami. Jest to szczególnie widoczne przyglądając się innym grzybom, które nie mają takich charakterystycznych elementów. Warto zbierać kozaki w głębi lasu, ponieważ grzyb ten ma tendencję do pochłaniania oraz akumulowania w sobie rtęci.

Występowanie grzyba

Gdzie rosną najczęściej kozaki? Przede wszystkim grzyb ten lubi lasy liściaste. Czerwone łebki najczęściej rosną pod osiką i brzozą. Możemy znaleźć je również pod topolami. Jeżeli chodzi o region występowania, to raczej nie ma najmniejszego problemu ze znalezienia krawców na terenie całej Polski. Ponadto koźlarz czerwony rośnie w innych krajach na obszarze Europy Środkowej.

Pozostaje jeszcze odpowiedzieć na pytanie, kiedy rosną te jadalne grzyby. Okazuje się, że wcale nie musimy czekać aż do jesieni na ich pojawienie się w naszych lasach. Ponieważ pierwsze okazy możemy znaleźć już w lipcu. Oczywiście opis tego grzyba może się nieco różnić od starszych owocników. Ponieważ najczęściej pierwsze jadalne kozaki są bardziej wybarwione, a także posiadają jaśniejszy trzon.

Jak uprawiać czerwone łebki?

Leccinum aurantiacum - uprawa

Wiedząc już jak wygląda krawiec, a także znając jego przepyszny smak, możemy pokusić się o samodzielną uprawę tego grzyba w swoim ogrodzie. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, iż zakupiona grzybnia nie daje 100% pewności owocowania grzybów. Jednak szanse są naprawdę spore, przy sprzyjających warunkach pogodowych, nawet w ciągu pierwszego roku uprawy. Chociaż w naturalnych warunkach grzyb ten występuje w lasach liściastych, to jednak opis producentów zaleca, aby wysiewać grzybnię na glebach próchnicznych w pobliżu drzew iglastych.

Jeżeli będziemy chcieli stworzyć warunki jak najbardziej zbliżone do tych naturalnych, to warto przynieść w miejsce wysiewu grzyba nieco ziemi z lasu iglastego. Natomiast świetnie sprawdzi się również ziemia ogrodowa, która będzie wcześniej wymieszana z torfem. Należy pamiętać również o tym, iż owocowanie grzybni odbywa się przez maksymalnie 5 lat. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak marynować grzyby.

Domowe wędliny - sprawdź promocjej!

Kozak na zielonej ściółce, jak uprawiać czerwone łebki, jak stworzyć koźlakowi warunki do uprawy podobne do naturalnych
Jakie są cechy charakterystyczne koźlarza czerwonego, ciekawostki na temat koźlarza i jego charakterystyka

Grzybnia koźlarza czerwonego

Szczegółowe informacje odnośnie hodowli grzybni krawca, zawierają zdjęcia udostępnione przez producenta. Do uprawy grzyba powinniśmy wybrać drzew, wokół którego wykonamy 3 dość spore otwory. Muszą one mieć średnicę do 40 cm oraz głębokość sięgającą do kilkunastu centymetrów. Następnie wykopane dołki zasypujemy ziemią ogrodową wymieszaną z torfem. Pozostawiamy jednak przynajmniej połowę głębokości na to, aby rozsypać do otworów grzybnię. Dopiero później układamy kolejne warstwy podłoża składającego się z ziemi ogrodowej, a także opcjonalnie ziemi z lasu iglastego.

Możemy zobaczyć z powodzeniem zdjęcia, jak wygląda uprawa domowa grzybów. Im bardziej zapewnimy naturalne warunki grzybni, tym większe szanse zyskujemy na owocowanie grzybów. Opis znajdujący się na opakowaniu grzybni, najczęściej informuje nas o tym, że możemy doczekać się maksymalnie do kilkunastu grzybów. Nie zapominajmy jednak, że grzyb jest uzależniony od sprzyjających warunków ogrodowych. Dlatego, jeżeli doczekamy się obfitego grzybobrania w naturalnym lesie, to mamy bardzo duże szanse również na zbiory w naszym ogrodzie.

Jadalne kozaki - co warto wiedzieć?

Koźlarz czerwony - porady

Teraz już wiemy, jak wygląda nie tylko opis koźlarza czerwonego, ale również mamy świadomość, jak powinna przebiegać samodzielna uprawa grzybni w naszym ogrodzie. Okazuje się, że istnieją pewne podpowiedzi na to, jak możemy wspomóc przyrost owocników. Do takich wskazówek zalicza się chociażby wykonanie ściółki jak najbardziej zbliżonej do tej, którą spotykamy w lasach. Mianowicie po usypaniu grzybni podłożem, na powierzchni gleby mech, igliwie, a także liście.

Kolejną wskazówką jest zastosowanie roztworu z cukru, którym podlejemy grzybnię. Roztwór ten wykonuje się z proporcji 10 gramów cukru na każde 10 litrów wody. Ponadto zaleca się, aby kozak czerwony był przez nas regularnie podlewany. Jest to pomocny proces, który zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju owocników, szczególnie w okresie suszy.

Kozak czerwony - zastosowanie

Krawiec jest grzybem niezwykle cenionym w kuchni. Możemy je dusić, smażyć, gotować, jak i również suszyć. Nie ma również problemu z tym, aby osak przeznaczyć do mrożenia lub marynowania. W porównaniu do innych grzybów kozak cechuje się dość delikatnym posmakiem oraz aromatem. Świetnie sprawdzi się z pozostałymi suszonymi grzybami, w tym borowikiem szlachetnym, w przygotowaniu świątecznych potraw.

Oprócz tego kozak czerwony może być wykorzystywany do różnego rodzaju zapiekanek, jak i również dań, w których króluje kapusta. Koźlarz czerwony, który jest ceniony także ze względu na swój delikatny aromat, może sprawdzić się w kuchni azjatyckiej i nie tylko. Tak naprawdę znajdując wiele przepisów z grzybami, takimi jak mleczaj rydz, czy też borowik szlachetny, to jako kolejny składnik możemy dodać kozaka.

Warto mieć na uwadze, iż kozak jest grzybem cenionym nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale również pod względem bogactwa witamin i minerałów. Przede wszystkim osak jest bogaty w witaminę B2 oraz D. Ponadto jest to grzyb polecany osobom zmagającym się z anemią, ponieważ są źródłem żelaza. Oprócz tego osak dostarczy naszemu organizmowi miedź, fosfor, jak i również cynk.

Pozostałe grzyby jadalne

Koźlarze czerwone nie są jedynymi grzybami jadalnymi, które są cenione w naszej kuchni. Ponadto jeszcze wiele innych gatunków możemy hodować w naszym ogrodzie. Do takich gatunków zalicza się między innymi mleczaj rydz. Jest to niewątpliwie grzyb, który w naturalnym środowisku powinien być zbierany przez doświadczonych grzybiarzy. Ze względu na swój specyficzny wygląd, jak i również obecność blaszek od spodniej strony kapelusza, można go pomylić między innymi z mleczajem wełnianką.

Uprawa mleczaja rydza jest praktycznie taka sama, jak w przypadku uprawy koźlarza czerwonego. Oprócz niego możemy w swoim ogrodzie hodować takie gatunki grzybów jak boczniak, boczniak czerwony, podgrzybek brunatny, borowik sosnowy, smardz, czy też opieńka miodowa. Najważniejsze jest to, aby mieć w swoim ogrodzie odpowiednie warunki, dzięki czemu możemy cały czas eksperymentować z uprawą coraz to nowszych gatunków grzybów.

Wśród dostępnych w sprzedaży grzybni, na szczególną uwagę zasługuje kania. Niestety w warunkach naturalnych, jest mylona z muchomorem sromotnikowym, którego spożycie może doprowadzić nawet do śmierci. Dlatego, jeżeli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w zbieraniu grzybów, lepiej jest postawić na samodzielną uprawę. Jest to grzyb, który idealnie sprawdza się do samodzielnego smażenia po wcześniejszym obtoczeniu w jajku i bułce tartej.

Jak widzimy, rzeczywiście nie ma większych przeszkód, aby spróbować samodzielnej uprawy grzybów leśnych. Jeżeli tylko mamy w swoim ogrodzie przynajmniej kilka drzew, to warto rozsiać grzybnię wokół jednego z nich. I chociaż na efekty końcowe trzeba poczekać przynajmniej rok lub dwa, to naprawdę warto. Nie ma większej satysfakcji niż pyszne grzyby zebrane pod swoim domem.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 98,5% czytelników artykuł okazał się być pomocny