Kumkwat – opis i pochodzenie

Czym jest Kumkwat?

Kumkwat (Kumquat) to mniej popularny cytrus, wywodzący się z krajów śródziemnomorskich i azjatyckich. Popularny również na terenach Ameryki Północnej i Południowej.

Cechą charakterystyczną tego egzotycznego owocu jest fakt, że posiada bardzo smaczną i miękką skórkę, która czyni go bardzo ciekawym dodatkiem do wielu potraw i deserów.

Nazwa ‘Kumkwat” pochodzi z języka kantońskiego i oznacza „złota pomarańcza”. Pierwotnie kumkwat pochodził z terenów Chin, Tajwanu, Japonii, Indii. Dopiero w XIX wieku został sprowadzony do Europy. W chwili obecnej największe plantacje tego owocu znajdują się w ciepłych rejonach Stanów Zjednoczonych takich jak: Floryda lub Kalifornia. W Europie najczęściej owoc ten możemy spotkać na terenie Grecji.

Owoce Kumkwatu rosną na wiecznie zielonych drzewach lub krzewach. Owoc kumkwatu do złudzenia, na pierwszy rzut oka przypomina i wygląda na pomarańczę. Jednak jest on mniejszy od tradycyjnej pomarańczy. Dla niektórych kumkwat jest miniaturką pomarańczy, o wielkości mniej więcej oliwki.

Owoc rośnie na kilkumetrowych drzewach, które mają kolczaste gałęzie, oraz lśniące, zielone, o eliptycznym kształcie liście. Drzewo wypuszcza pojedyncze kwiaty, o bardzo intensywnym zapachu. Owoce są koloru pomarańczowo – złotego, o wielkości maksymalnie 5 centymetrów. W środku kumkwatu znajdziemy od 4 do 5 segmentów, a w nich, pojedyncze zielone pestki.

Smak owocu jest bardzo soczysty, słodki i miesza się jednocześnie z kwaśno – gorzkim posmakiem.

To właśnie w skórce skoncentrowany jest cały słodki smak owocu. Świeży owoc kumkwatu najlepiej spożyć, wcześniej przetaczając go w dłoniach. W ten sposób wyzwalają się olejki eteryczne, które wzbogacają smak kumkwatu. Nasiona, które znajdują się wewnątrz owocu, nie są jadalne.

Kumkwaty i ich odmiany

Nagamito najpopularniejsza odmiana, uprawiana w Stanach Zjednoczonych. Jest to mała, wiecznie zielone roślina, która jest łatwa w uprawie. Oprócz soczystych owoców, jej niewątpliwą zaletą są piękne, białe kwiaty. Odmiana ta jest w smaku bardziej gorzka, aniżeli Meiwa.

Meiwata odmiana najbardziej rozpowszechniona jest na terenie Chin. Odmiana ta jest słodsza i bardziej okrągła od Nagami.

Kumkwat dla zdrowia

Wartości spożywcze

Owoc kumkwatu jest bogaty w potas. W 100 gramach owoców znajduje się prawie 190 mg potasu. Ponadto znajdziemy w nim takie minerały jak: cynk, fosfor, magnez, sód, wapń i żelazo. Oprócz tego w kumkwacie znajdziemy wiele cennych dla naszego zdrowia witamin: witamina A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), witamina C i E.

Warto wspomnieć, że kumkwat zawiera również tłuszcze, białko, błonnik, węglowodany, oraz cukry proste. Nie zwiera dużej ilości kalorii – 71 kcal na 100 gram owoców. Z tej to też przyczyny nadaje się idealnie jako owoc w diecie dla osób odchudzających się. Niestety jest jedna, potężna wada – kumkwaty w Polsce są drogie: cena dochodzi nawet do 50 złotych za kilogram owoców.

Właściwości prozdrowotne

Kumkwaty zawierają dużo flawonoidów, fitosterolu oraz olejków eterycznych. Niektóre z flawonoidów mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dlatego też minimalizują powstawania chorób serca i nowotworów. Fitosterole natomiast blokują wchłanianie cholesterolu w organizmie, przez co obniżają jego poziom.

Kumkwat ma pozytywny wpływ na naszą skórę i jej kondycję – pomagają w leczeniu np. trądziku. Kumkwat chroni również przed takimi chorobami jak: zaćma, kurza ślepota. Ponadto warto wiedzieć, że ta „złota pomarańcza”:

  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów
  • Obniża w znacznym stopniu poziom cholesterolu
  • Zwiększa odporność organizmu
  • Wspomaga trawienie i wspomaga oczyszczanie organizmu
  • Pomaga w wyciszeniu nerwów i w uspokojeniu się
  • Polecany jest w diecie cukrzycowej

Dlatego też kumkwat polecany jest przede wszystkim:

  • Cukrzykom
  • Osobom chorym na miażdżycę
  • Osobom cierpiącym często na zaparcia
  • O osłabionej odporności organizmu – osobom często zapadającym na przeziębienia i grypę
  • Osobom chorym na depresję

Warto podkreślić, że nie ma przeciwskazań, aby spożywać owoc kumkwatu w czasie ciąży. Warto zaznaczyć, że choć kumkwat nie wywołuje reakcji alergicznych, dzieciom można podawać owoce kumkwatu dopiero jak pociechy skończą 4. rok życia.

Ciekawostka: Przy odrobinie starań i samozaparcia kumkwaty możemy hodować w doniczce w domu. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł na temat drzewka mandarynkowego w domu.

Kumkwat – wykorzystanie w domowej kuchni

Owoc w kuchni

Jak już wspomniano wyżej, owoc kumkwatu można jeść na surowo, jak również sporządzać z niego ciekawe potrawy i przetwory.

Bardzo popularne są kumkwaty w syropie lub kumkwaty kandyzowane. W takiej postaci nadają się do ciast i deserów. Surowe owoce kumkwatu nadają się do sałatek. Zamiast pomarańczy możemy je dodać do grzanego piwa lub do herbaty. Kumkwaty nadają się również jako dodatek do mięsa grillowanego.

Gdzie możemy kupić kumkwat?Ten egzotyczny owoc coraz częściej możemy spotkać także i w naszych sklepach, choć zapewne najszybciej w dużych sieciach handlowych i dyskontach spożywczych. Największa szansa na zakup tego owocu przypada na okres od listopada do czerwca. Natomiast suszone, kandyzowane owoce kumkwatu można spotkać w sklepach spożywczych przez cały rok.

Wiele ciekawych informacji na temat kumkwatu, jego uprawy, właściwości odżywczych, prozdrowotnych oraz przepisów możliwych do wykorzystania w kuchni możemy znaleźć na wielu portalach internetowych, lub stronach internetowych. Tam również znajdziemy ciekawe informacje na temat niezwykle ciekawego gatunku, jakim jest grzyb kania, kiedy go zbierać i czym różni się od śmiertelnie trującego muchomora.

Ciekawe przepisy z wykorzystaniem kumkwatu

Tilapia z salsą z kumkwatów:

Jest to ciekawy przepis na smaczną rybę, przyrządzoną w nieco inny sposób niż zazwyczaj możemy spotkać na naszych stołach.

Składniki potrzebne do przyrządzenia sosu:

  • 4 – 5 szt. kumkwatów
  • Pół papryczki ostrej jalpaneo
  • Mała cebulka szalotka sok wyciśnięty z połowy limonki
  • Świeża kolendra

Przygotowanie potrawy:

Owoce kumkwatu dokładnie myjemy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Siekamy cebulkę, świeżą kolendrę oraz ostrą papryczkę. Wszystkie składniki razem mieszamy i doprawiamy sokiem z limonki. Sos odstawiamy, aby się „przegryzł” i nabrał wyraźnego smaku.

W tym czasie przygotowujemy rybę. Bierzemy dwa filety tilapii, myjemy je i osuszamy papierowym ręcznikiem. Osobno w misce mieszamy kminek, ostrą sproszkowana paprykę, pieprz cayenne oraz szczyptę soli. W tak przygotowanej mieszance panierujemy filety rybne. Następnie smażymy ją przez chwilę na wcześniej rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek. Podajemy po usmażeniu, dodając łyżkę salsy na wierzch.

Owoce kumkwatu na stoliku, a także opis kumkwatu i jego występowanie oraz tajniki uprawy w doniczce
Drzewko kumkwat i jego opis, pochodzenie oraz właściwości rośliny i uprawa w domu na parapecie

Kandyzowane owoce kumkwatu:

20 owoców należy zblanszować we wrzątku, przez okres 5 minut. Przygotowujemy syrop z 70 g cukru i 200 ml wody. Do syropu wkładamy zblanszowane owoce i zostawiamy w nim obciążone talerzykiem na okres 3 dni.

Po upływie tego czasu, owoce odcedzamy, przygotowujemy jeszcze raz syrop o takich samych parametrach i proporcjach. Moczymy w nim kumkwaty przez okres jednej doby. Po 24 godzinach owoce odcedzamy i suszymy przez 12 godzin. Następnie zawijamy je w papier do pieczenia. Tak przygotowane kandyzowane kumkwaty możemy dodać do rozmaitych ciast i deserów, np. do keksu, do musu czekoladowego, ciasta marchewkowego.

Kumkwaty w syropie:

  • 620 ml wody
  • 250 g cukru
  • 350 g kumkwatów
  • Można dodać np.: liść laurowy, anyż

Przygotowanie: Wodę należy zamieszać z cukrem i zagotować, następnie wkładamy owoce. Powierzchnię syropu należy zakryć papierem do pieczenia, w ten sposób, aby dotykał powierzchni płynu. W ten sposób woda lepiej i szybciej odparuje, a syrop zyska lepszą konsystencję. Całość gotujemy przez pół godziny.

Owoce wyjmujemy i przekładamy do czystego słoika. Syrop redukujemy do objętości 250 ml, czyli mniej więcej szklanki, studzimy, ewentualnie dodajemy dodatki tj. anyż lub liść laurowy. Następnie zalewamy ponownie owoce kumkwatów. 

Takie owoce w syropie możemy dodawać do rozmaitych koktajli. Do każdego kieliszka należy włożyć po trzy kumkwaty plus łyżkę syropu. Resztę objętości kieliszka należy uzupełnić szampanem. Świeże owoce można dodawać do herbaty, grzanego wina lub sangrii.

Kumkwatowe masło do chleba:

W blenderze miksujemy 100 gram owoców kumkwatu, małą cebulkę szalotkę, garść natki pietruszki, ewentualnie kolendry. Wszystko należy zmieszać z kostką miękkiego masła, należy dodać też odrobinę zmielonego pieprzu. Tak przygotowane masło kumkwatowe możemy z powodzeniem podać do grzanek czosnkowych.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny