Przetwory z cukinii na zimę

Cukinia doskonale nadaje się do przetworów. Ze względu na walory smakowe i moc witamin cukinia stanowi jedno z najbardziej popularnych warzyw uprawianych w naszym kraju. Cukinię można jeść na surowo i dodawać do sałatki, można ją smażyć i dodawać do zup. Cukinia stanowi jeden z podstawowych składników leczo.

Leczo to nie jedyna potrawa, jaką można zrobić na zimę w słoikach, korzystając z walorów smakowych cukinii i papryki. W słoikach świetnie udaje się sałatka z cukinii na zimę. Łączymy tu cukinię z papryką, a do konserwowania używamy zaprawy octowej z dodatkiem cukru i przypraw. 

Cukinię można również kisić. Korzystamy tu z przepisu na robienie ogórków kiszonych w słoikach na zimę. Kiszona cukinia na zimę doskonale się uda, jeśli skorzystamy z zalewy do ogórków czyli 1 łyżka soli na litr wody, koper włoski i przyprawy. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach.

Przepis na cukinię na zimę z pomidorami

Sałatka ta to rodzaj leczo z cukinii na zimę, gdyż ta sałatka wymaga gotowania. Jej główne składniki to:

  • 2 kg cukinii
  • 4 kg podłużnych pomidorów
  • 10 cebul
  • 7 ząbków czosnku
  • szklanka oliwy
  • świeża bazylia
  • pieprz, sól

Podsmaż cebulę, czosnek, a następnie dodaj cukinię. Dodaj do całości pomidory obrane ze skórki i pokrojone na kawałki. Całość należy dusić pod przykryciem około 40 minut. Gorącą sałatkę przełóż do wyparzonych słoików, dodaj do każdego listek bazylii i zamknij słoiki. Słoiki lub weki należy pasteryzować 20 minut. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie cukinii w ogrodzie?

W czym robimy przetwory z cukinii na zimę?

Potrzebne będą czyste i wyparzone słoiki. Dawniej stosowano weki z gumową uszczelką zamykane przy pomocy sprężyny. Obecnie tego rodzaju weki wracają do łask. W sklepach, na przykład w Ikei, można kupić słoiki przypominające weki ze szklanym wieczkiem zamykanym przy pomocy drucianego zacisku. Weki te mają dołączoną gumową uszczelkę, która jest niezbędna do przetworów na zimę. Możemy również korzystać ze słoików zakręcanych.

Cukinia na zimę musi być pasteryzowana. W tym celu słoiki lub weki wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą do wysokości ¾ i gotujemy na małym ogniu. Dno garnka musi być wyłożone ściereczką. Pasteryzujemy przetwory cukinii przez czas podany w przepisie. Następnie przetwory w słoikach wyjmujemy, dokręcamy wieczka i odstawiamy do wystudzenia do góry dnem. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na przetwory do słoików.

Leczo z cukinii na zimę podczas gotowania w garnku oraz najlepszy przepis na leczo z cukinii w słoikach
Leczo z cukinii na zimę - najlepsze przepisy na przygotowanie pysznych przetworów

Przepis na leczo z cukinii

Leczo z cukinii na zimę to potrawa łatwa do wykonania i bardzo praktyczna, gdy chcemy zrobić obiad na szybko. Może się zdarzyć, że na mamy czasu na gotowanie albo mamy nieprzewidzianych gości. Idealnie jest wtedy mieć leczo z cukinii na zimę. Wystarczy otworzyć słoik, podsmażyć kiełbasę, odgrzać całość i danie gotowe.

Przepis na leczo z cukinii idealny do zaprawy na zimę

Najbardziej klasyczny przepis na leczo z cukinii wymaga następujących składników:

  • 1 kg cukinii. Ilość cukinii zależy od naszych upodobań, w klasycznym leczo musi znaleźć się przynajmniej 1 cukinia.
  • 1 kg papryki w różnych kolorach
  • 1 kg pomidorów obranych ze skórki
  • 2 cebule (około 250 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka ostra

Do zalewy dodajemy różne przyprawy do smaku. Typowo będą to przyprawy ostre, jak: papryczka chili lub papryka ostra, pieprz cayenne. Do tego dodajemy listek laurowy, ziele angielskiego oraz po jednej łyżeczce lubczyku, ziół prowansalskich i papryki słodkiej jak również oczywiście sól i pieprz do smaku. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na cukinię na zimę.

Warzywa na leczo na zimę drobno kroimy i dusimy około 15 minut na oleju. Następnie dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze 20 minut. Po tym czasie próbujemy smak leczo i ewentualnie dodajemy przyprawy, sól i pieprz do smaku. Następnie gorące leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy na małym ogniu 15 minut.

Jak widać, wykonanie leczo z cukinii na zimę nie jest trudne i przy odrobinie pracy i cierpliwości każdemu się uda.

ikona podziel się Przekaż dalej