Majeranek w doniczce i ogrodzie – uprawa, pielęgnacja, właściwości, zastosowanie w kuchni

Zioła są roślinami wywierającymi korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Dzieje się tak dzięki zawartości cennych substancji – alkaloidów, flawonoidów, olejków, garbników oraz wielu innych. Jednym z bardziej popularnych ziół jest origanum majorana, czyli majeranek, zioło cenione ze względu na walory smakowe, jak i właściwości lecznicze. Majeranek znany jest od najdawniejszych czasów. Właściwości majeranku cenili starożytni Egipcjanie, stosując roślinę w celach odkażających i konserwujących. Dziki majeranek jako roślina wieloletnia, porastał górzyste tereny starożytnej Grecji, odurzając zapachem ludzi oraz, według mitologii, bogów. Bogini miłości, Afrodyta, uważała majeranek za symbol szczęścia. Dla starożytnych zioła lebiodki majeranku były afrodyzjakiem, dodawali je do kąpieli, zachwycając się intensywnym aromatem wydzielającego się olejku eterycznego. Pocieranie olejkiem czoła łagodziło ból głowy.

Jeśli szukasz pomysłów i inspiracji na inne świeże zioła w doniczkach i przyprawy, które można uprawiać, zebraliśmy je dla ciebie w tym miejscu.

Ocena: 4,8/5 (głosów 17)

Świeży majeranek w doniczce

Majeranek – opis, uprawa, zbiory

Opis majeranku

Origanum majorana, majorana majorana oraz majorana hortensis to synonimiczne określenia, jakimi opisywany jest majeranek ogrodowy = lebiodka majeranek. Zwyczajowe nazewnictwo obejmuje również określenia majoran i mariolka. Dziki majeranek to roślina wieloletnia, występująca obecnie jedynie w Turcji i na Cyprze. W polskich warunkach hodowla majeranku, ze względu na brak odporności na niskie temperatury, przebiega w cyklu jednorocznym.  Dziki majeranek i majeranek ogrodowy osiągają wysokość od 15 do 60 cm. Jego przybyszowe korzenie tworzą się w miejscach zetknięcia się łodygi z ziemią. Jasnozielone owalne listki wydzielają słodki aromat. Kwiaty majeranku przybierają białawą lub siną barwę. Nasiona znajdują się w wiązkach. Łodyga majeranku pokłada się lub delikatnie wznosi. Jest delikatnie owłosiona, zielona, z czerwonymi plamkami na całej długości. A może zainteresuje cię także bazylia w doniczce?

Uprawa majeranku w ogrodzie – jak hodować majeranek?

Uprawa majeranku najlepiej udaje się na glebach próchniczych, lekkich oraz na stanowiskach słonecznych. Jedynie odmiany o złocistych listkach lubią stanowiska zacienione w porze południowej. W marcu malutkie brązowe nasionka rozrzuca się w inspektach lub sieje w szklarniach do skrzynek. Lekko przykryte wilgotną ziemią kiełkują i w drugiej połowie maja sadzonki gotowe są do wysadzania na działce. Majeranek ogrodowy wydziela intensywny aromat, tym mocniejszy, im żyźniejsza jest gleba, na której rośnie. Pielęgnacja rośliny w ogrodzie polega na przerywaniu, jeśli sadzonki rosną zbyt gęsto lub rozsadzaniu ich co 45 cm.

Majeranek ogrodowy – kiedy ścinać i jak suszyć?

Kiedy ścinać zioła? Części naziemne majeranku najlepiej ścinać późnym latem, do początków jesieni, około 2-3 razy, na wysokość 5 cm. W każdej chwili można obrywać młode listki. Najlepszy zbiór notuje się przed pojawieniem się na roślince białawych kwiatków. Listki doskonale nadają się do wykorzystania w przetworach. Majeranek można suszyć i zamrażać. Suszenie listków i pędów kwiatów powinno odbywać się w temperaturze do + 35 stopni Celsjusza, jak najszybciej po zbiorze, co pozwoli zachować wszystkie właściwości lecznicze. Suszenie powinno przebiegać w przewiewnych i suchych miejscach – na strychu, w suszarkach do ziół lub w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Cienką warstwę ziół rozkłada się na papierze, przekładając je w pierwszych dwóch dniach, by suszenie przebiegało równomiernie. Wysuszone rośliny trzeba rozkruszyć i przechowywać w szczelnych pojemnikach z ciemnego szkła, w miejscach zacienionych. Światło powoduje szybkie niszczenie ziół. Zebrane i wysuszone nadają się do użycia przez rok. Jeśli interesuje cię także uprawa lukrecji, porady znajdziesz w tym artykule.

Zastosowanie i właściwości majeranku

Aromatyczny majeranek ma wiele zastosowań:

- Majeranek w doniczce, uprawiany w kuchni, jest ziołem przyprawowym na wyciągnięcie dłoni. W wersji suszonej dodawany jest do zup – grochowej, fasolowej i do żurku, wzbogaca smak potraw mięsnych, a w połączeniu z czosnkiem służy do nacierania drobiu, na kilka godzin przed upieczeniem. Zaparzone liście majeranku umożliwią wypicie zdrowej herbaty. Tak wykorzystywane były już w średniowiecznej Polsce. Jeśli zostaną posiekane, staną się świetnym uzupełnieniem sałatek oraz sosów, podawanych do potraw rybnych. Łodyżki majeranku, ułożone na grillu obok pieczonych mięs, nadadzą im delikatnego aromatu.

- Hodowla majeranku wpłynie korzystnie na zdrowie, ponieważ zioło posiada bogate właściwości odżywcze. Listki rośliny są źródłem witamin C, A i K oraz minerałów, głównie żelaza. Zawierają również wapń, potas, cynk, magnez i miedź. Spożywając majeranek zyskujemy więc odporność organizmu na przeziębienia, opóźniamy procesy starzenia się, zyskujemy lepszą ostrość widzenia, czy poprawiamy wchłanianie żelaza. Jeśli interesują cię rośliny o pozytywnych właściwościach zdrowotnych, sprawdź także zebrane przez nas zioła i rośliny lecznicze.

- W medycynie majeranek bywa używany do leczenia:

  • nieżytu żołądka i układu pokarmowego,
  • zastępuje sól, pozwalając przyprawić w zdrowy sposób potrawy osób chorujących na schorzenia nefrologiczne,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,
  • jest polecany osobom chorującym na cukrzycę typu 2.,
  • korzystnie działa na choroby reumatyczne,
  • kwitnące pędy, w postaci gorącego naparu, przeciwdziałają przeziębieniu i bólom głowy,
  • ma również działanie uspokajające - pozwala przeciwdziałać zaburzeniom nerwowym,
  • aromat olejku, którym spryskamy poduszkę, pozwali pozbyć się bezsenności.

- W gospodarstwie domowym sproszkowany majeranek dodawany jest do środków czyszczących meble. W ogrodzie kwiaty majeranku chętnie odwiedzane są przez pszczoły i motyle. Jeśli posadzimy majeranek w doniczce, uzyskamy pożyteczne zioło w warunkach domowych. A może interesuje cię także rozmaryn i jego uprawa?

Majeranek ogrodowy na działce

Doskonałym pomysłem jest hodowla majeranku na działce. Zioła nie zajmują wiele miejsca i nawet na niewielkiej przestrzeni warto założyć ogród ziołowy. Uprawa majeranku oraz innych ziół wymaga właściwego miejsca - osłoniętego od wiatru fragmentu działki, nasłonecznionego, znajdującego się w spokojnym otoczeniu, sprzyjającego relaksowi wśród aromatycznych roślin. Swobodne korzystanie z ziół będzie możliwe, jeśli uprawa majeranku zostanie przewidziana na grządkach oddalonych od ścieżki na odległość do 70 cm. Wijące się wzdłuż ziół ścieżki nadadzą zakątkowi romantycznego i efektownego charakteru. Kwitnące rośliny zwabią motyle i dostarczą nektaru pszczołom. Wspaniałym uzupełnieniem ziołowego ogrodu może stać się pojemnik na wodę, przy którym znajdą ochłodę ptaki. Ustawiona w pobliżu ławeczka będzie kusiła do chwili odpoczynku. Można przy niej ustawić ceramiczne naczynia z nasadzonymi ziołami. Majeranek w doniczce będzie łatwo dostępny i otoczy nas swoim niezwykłym, uzdrawiającym aromatem.

Jak hodować majeranek w domu?

Mieszkańcy miast nie zawsze mogą pozwolić sobie na posiadanie działki lub ogrodu. Kontakt z naturą jest rzadki, a korzystanie z dobroczynnego działania zieleni pozostaje w sferze marzeń. Uprawa majeranku oraz innych ziół możliwa jest w warunkach domowych. Szczęśliwi posiadacze balkonów mogą założyć maleńkie enklawy zieleni, wykorzystując każdy fragment przestrzeni. Na balkonie warto zainstalować półki, podwiesić doniczki przy suficie i na balkonowych barierkach, ustawić skrzynki balkonowe, a nawet estetyczne pojemniki na wodę. Zasadzone w nich rośliny odmienią każdy balkon. Pnącza na kratach utworzą ustronne miejsce odpoczynku, izolując od miejskiego gwaru. Na słonecznych balkonach rośliny szybko tracą wilgoć, więc trzeba pamiętać o częstym podlewaniu. Majeranek w doniczce dostarczy doskonałej przyprawy i zauroczy zapachem.

Jak uprawiać majeranek w domu?

Założenie ogródka ziołowego w domu przedłuża okres wegetacji ziół. W zaciszy domowym rośliny nie są narażone za zmiany w pogodzie. Właściwości majeranku są częściej doceniane, bowiem uprawa majeranku oraz innych roślin jest na wyciągnięcie dłoni. Majeranek w doniczce odświeża powietrze, uatrakcyjnia i wzbogaca smak potraw, zdobi mieszkanie.

Uprawa majeranku w warunkach domowych najlepiej udaje się na kuchennych parapetach, przy oknach, które są najlepszym źródłem światła. Warto pamiętać, że majeranek w doniczce najlepiej będzie rozwijał się w grupie innych ziół. W komfortowych warunkach może okazać się, że nasz majeranek to roślina wieloletnia, ciesząca oko, podobnie jak dziki majeranek, przez kilka sezonów. Obracanie pojemników z ziołami zapewni ziołom równomierne wzrastanie. Poszukiwanie informacji na temat: Jak uprawiać majeranek i zioła na balkonie i w pomieszczeniach mieszkalnych? – to dobry sposób na rozwijanie swoich ogrodniczych zainteresowań.

Literatura:

  • Wielka księga ziół, Warszawa 1991.
  • Encyklopedia ogrodnictwa, Warszawa 1993.
  • J. Schulz, E. Uberhuber, Leki z Bożej apteki, Warszawa 1989.
  • Działkowiec, Lipiec 2017, nr 7.
, aktualizacja 10 maja 2018

Komentarze

Dodaj komentarz
Powiązane Artykuły
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij