Marchew - spis odmian, terminy siewu i zbioru, pielęgnacja, choroby

Dlaczego warto samodzielnie uprawiać warzywa? Po pierwsze dlatego, że gdy się rozwiną będą smaczne i zdrowe. Po drugie, ceny w sklepach rosną i dzięki własnym zapasom zdołamy sporo zaoszczędzić. Po trzecie można wybierać i pielęgnować rozmaite gatunki. W każdym warzywniku musi znaleźć się miejsce na marchew, bo ma pozytywny wpływ na organizm. W związku z tym przedstawiamy spis jej odmian, terminy siewu i szereg innych, ważnych informacji.

Marchewka i jej odmiany

Marchew jest rodzajem rośliny należącym do licznej rodziny selerowatych. W zależności od przyjętego przez nich ujęcia, naukowcy wyróżniają od około 20 do 60 gatunków. W naturze pospolicie rozwijają się na terenach Europy, Azji i północnej części Afryki. Poza tym marchew jest popularnym warzywem uprawnym. Jej jadalną częścią jest podłużny, zgrubiały korzeń spichrzowy. Stanowi bogate źródło witamin i minerałów, co równie ważne wykazuje właściwości zdrowotne. Opisywana roślina znalazła zastosowanie w niemal każdej kuchni świata. Dlatego też warto przedstawić jej popularne odmiany.

Marchewkę można wysiewać od końca marca do początku czerwca. Natomiast cenione odmiany to:

  • Ambrosia – marchewka wczesna siana w marcu i kwietniu, zbierana od maja do sierpnia,
  • Kalina F1 – również wczesna wysiewana od marca do maja, zbierana od czerwca do września,
  • Nantejska – średnio wczesna, wysiewana od marca do maja, zbierana od lipca do września,
  • Purple haze F1 – średnio wczesna,siana od marca do maja, zbierana od sierpnia do września,
  • Perfekcja – odmiana późna, siana od kwietnia do maja, zbiory od sierpnia do października.

Po liście odmian czas by wymienić najważniejsze wartości odżywcze marchewki.

Interesujące nas warzywo zawiera sporo luteiny i beta karotenu, czyli prowitaminy A. Do tego dochodzi witamina B, E i K oraz kwas foliowy. Trzeba też wspomnieć składniki mineralne takie jak magnez,  potas, fosfor, cynk, wapń, sód i żelazo. Dzięki zawartości tych elementów, surowa i gotowana marchewka oferuje liczne właściwości zdrowotne. Wspiera wzrok i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Zmniejsza zawartość cholesterolu we krwi, tym samy pomaga zapobiegać miażdżycy. Podsumowując, zdecydowanie warto ją jeść. Odmiany i wartości odżywcze marchwi dokładniej opisujemy na naszej stronie.

Jak i gdzie sadzić marchew?

Zdrowa i smaczna marchew wyrośnie w miejscach gdzie wcześniej rozwijały się pomidory, ogórki oraz cebula, fasola, kapusta. Natomiast po niej można uprawiać sałatę i kalafiory. Warto wiedzieć, że należy wysiewać ją dopiero w drugim roku po oborniku. W ziemi świeżo nawiezionej tym materiałem korzenie marchewki będą się zniekształcać. Staną się także podatne na ataki szkodników i chorób. Nasiona trzeba umieszczać w glebie w rzędach, co 25 cm na głębokość około 1,5 cm. Młode rośliny należy przerywać by mogły się swobodnie rozrastać. Tu pojawia się bardzo ważne pytanie. Na jakich ziemiach można uprawiać marchew?

Marchewka wyrośnie na wszystkich glebach poza bardzo suchymi. Ma jednak pewne preferencje, co do podłoża. Każdy, kto chce ją zasiać w warzywniku musi wiedzieć, że najbardziej lubi, gdy ziemia:

  • jest lekka, piaszczysta lub piaszczysto-gliniasta, próchnicza, wilgotna, ale nie podmokła,
  • ma małą zawartość azotu, ważne też by jej odczyn utrzymywał się w przedziale od 6 do 6,8,
  • jest dokładnie oczyszczona z chwastów, które mogą rywalizować z nią o składniki odżywcze.

Co trzeba zrobić, gdy ziemia pod uprawę marchwi nie ma odpowiedniego pH? W takiej sytuacji należy ją, przynajmniej rok przed siewem, wapnować. 

Rodzaj gleby to tylko cześć wymagań. Marchew oferująca cenne właściwości zdrowotne najlepiej się czuje na stanowiskach nasłonecznionych. Bardzo ważne jest by były osłonięte przed wiatrem. Znaczenie ma również temperatura, w jakiej będzie się rozwijać. Prezentowane warzywo świetnie rozrasta się w temperaturze 15-21°C. Jeśli będzie zbyt zimno, korzenie staną się cienkie i długie. Nadmiar ciepła sprawia, że robią się grube i krótkie. Widać, zatem, że wymagania stanowiskowe marchwi nie są trudne do spełnienia. Więcej na ten temat można dowiedzieć się na naszej stronie. Tu natomiast przechodzimy do kolejnego zagadnienia, czyli pielęgnacji upraw.

Jak przebiega uprawa marchwi?

Wiadomo już, że w marchwi znajduje się niejedna witamina. Znane są też jej wymagania stanowiskowe. Dlatego teraz należy zająć się kwestią samej uprawy. Do najważniejszych zadań ogrodnika należy zapewnienie roślinie odpowiednich ilości wody. Marchew największe zapotrzebowanie na wilgoć wykazuje w okresie wschodu i wzrostu. Wtedy grządki trzeba regularnie podlewać. Tak by gleba była stale wilgotna. W podłożach podmokłych korzenia będą się zniekształcać i pękać. Tymczasem przesuszenie doprowadzi do zmniejszenia plonów. Podlewanie nie jest jedynym zabiegiem, o którym trzeba pamiętać.

Jak wygląda kwestia zapotrzebowania marchwi na składniki odżywcze? Zdrowa roślina nie pobiera z gleby dużych ilości azotu i fosforu. Potrzebuje za to sporo potasu, dlatego też należy uzupełniać ten składnik. Poza tym w uprawie prywatnej nie jest wymagane częste zasilanie. W zasadzie wystarczy przeprowadzić nawożenie pogłówne z zastosowaniem saletry amonowej. Ile preparatu trzeba rozłożyć. Najczęściej stosowana dawka to 15 gramów ma metr kwadratowy. Widać, zatem, że marchewka nie jest wymagająca, jeśli chodzi o podlewanie i stosowanie nawozów. Nie są to jednak ostatnie zabiegi, których potrzebuje.

Jak już wspominaliśmy, marchew nie lubi konkurencji w walce o składniki odżywcze. Dlatego też konieczne jest regularne odchwaszczanie grządek. Równie istotne jest spulchnianie gleby pomiędzy rzędami. Na koniec trzeba wspomnieć o zbiorach. Terminy zależą od tego, kiedy marchew była siana. Można jednak prowadzić je aż do października. Im wcześniej zebrana roślina tym jej smak jest delikatniejszy. I nie ma tu znaczenia czy jest surowa czy gotowana. Jeśli ma być przechowywana przez zimę, trzeba wybrać ją z warzywnika przed nastaniem mrozów. Wszystkie tematy poruszone w tym artykule rozwijamy na naszym portalu. Zapraszamy do odwiedzin.