Marynata do baraniny na bazie czerwonego wytrawnego wina

Jeśli nie mamy pewności jak dobrze zamarynować mięso owcze, to możemy skorzystać ze znanych i lubianych pomysłów na zalewy takich jak: marynata do łopatki wieprzowej, albo marynata do gęsi. Jednak warto też poznać nowe i ciekawe receptury, które sprawią, że baranina będzie smakować unikalnie, a potrawy staną się bardzo wyrafinowane. Poniżej przepis na doskonałą marynatę do baraniny z czerwonym winem.

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy lub najpierw gotujemy ją w czajniku, a później odmierzamy jedną szklankę. Gorącą wodę odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie dolewamy wino, obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę, a także obieramy i kroimy cebulę. Do zalewy dodajemy pokruszone liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Wszystko mieszamy i marynatą zalewamy baraninę. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc.

Marynowanie kończymy następnego dnia albo możemy je przedłużyć jeszcze o dzień lub dwa i dopiero później upiec, lub usmażyć owcze mięso. Oczywiście zawsze przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową.

Cytrynowa marynata do baraniny

Jeśli zależy Ci na delikatnym smaku baraniny, który będzie niósł ze sobą aromat cytryny i pieprzu to ten przepis będzie idealny dla Ciebie. Wystarczy tylko trochę czasu i kilka składników, żeby mięso całkowicie zmieniło smak.

Składniki:

  • 1 cytryna
  • ½ szklanki oleju
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 5 ziaren pieprzu ziołowego
  • 5 ziaren pieprzu cytrynowego
  • 2 cebule
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

W moździerzu rozgniatamy ziarenka pieprzu. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy olej, sól i pokrojoną w pióra cebulę. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie zalewamy nimi mięso owcze. Marynowanie baraniny powinno trwać około 8 godzin. Najlepiej będzie odstawić je do lodówki na całą noc, a 2-3 godziny można je wyjąć, żeby spokojnie osiągnęło temperaturę pokojową.

Trzeba pamiętać, że baranina, jak i inne mięsa, nie powinny być pieczone zaraz po wyjęciu z piekarnika, bo będzie to miało bardzo niekorzystny wpływ na jej smak.

Marynata do baraniny z kurkumą

Oryginalna i niezwykle ciekawa marynata z dodatkiem kurkumy, to kolejny pomysł na nietuzinkowe przygotowanie baraniny. Zalewa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a wiele osób uważa, że jest to najlepsza zalewa do tego rodzaju mięs. Oczywiście przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • ½ łyżeczki soli
  • 2 cebule
  • ⅓ łyżeczki pieprzu mielonego
  • ⅓ łyżeczki mielonej papryczki chilli
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy, dodajemy ją do wody, oleju i pozostałych składników. Wszystko razem mieszamy i zalewamy marynatą baraninę. Podobnie jak w poprzednich przepisach, baranina będzie potrzebowała minimum jedną noc na marynowanie się.

Przepis można też zmodyfikować i dodać mniejszą ilość oleju i pominąć dodawanie wody. Wówczas powstała bejca, idealnie będzie się nadawać do zamarynowania baraniny w kawałku.

Dla zaostrzenia smaku można przedłużyć proces marynowania w lodówce lub zamarynować ją próżniowo. Marynowanie próżniowe pomaga w szybszym marynowaniu się mięsa i sprawia, że zyskuje mocniejszy i lepszy smak. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynaty do kurczaka krok po kroku.

Marynata czosnkowo-kminkowa najlepsza do baraniny

Choć wiele zalew pasuje do baraniny, to zdecydowania marynata czosnkowa z dodatkiem kminku jest najlepsza do tego rodzaju mięs. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zdecydowanie warte poświęcenia tych kilku minut. Jesteś ciekawy jak zamarynować owcze mięso?

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • 2 x 2 cm kawałka imbiru
  • 1/ 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ szklanki oleju

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy wymienione przyprawy i olej. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałą marynatą nacieramy kawałek baraniny.  Mięso wkładamy do lodówki na całą noc, żeby zalewa mogła zacząć działać.

Jaka marynata jest najlepsza? Wszystko to zależy od gustu i oczekiwań. Choć zdecydowanie najwięcej osób waha się pomiędzy marynatą z wina czerwonego a marynatą z czosnku i kminku. Oczywiście każda z powyższych zalew może być też stosowana do innego rodzaju mięs, jednak kompozycja przypraw i składników w tym przypadku skomponowana jest pod mięso owcze.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,6% czytelników artykuł okazał się być pomocny