Pieczony boczek w papryce

Surowy boczek świetnie sprawdza się w roli mięsa do przygotowania domowej wędliny. Jeśli kupisz chudszy, będzie idealny nawet dla osób, które unikają jedzenia większej ilości tłuszczu. Tak naprawdę od ciebie zależy, co dodasz do marynaty – przyprawy są w zasadzie dowolne i możesz eksperymentować. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, proponujemy zapeklować boczek w papryce. Przepis na 70 dekagramów surowego boczku:

  • kilka łyżek oleju,
  • łyżeczka przyprawy do gyrosa,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • po łyżeczce słodkiej papryki, majeranku i tymianku,
  • czarny pieprz, sól,
  • 3 ząbki czosnku.

Te składniki możesz także wykorzystać do innych mięs, sprawdzają się także jako marynata do szynki. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, zwiększ ilość ostrej papryki kosztem słodkiej.

  1. Rozgnieć czosnek w prasce.
  2. Wymieszaj olej ze wszystkimi przyprawami i czosnkiem.
  3. Natrzyj mięso marynatą.
  4. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
  5. Boczek piecze się 1 godziny i 20 minut w 180 stopniach.

Marynata do boczku w ziołach

Peklowanie szynki i boczku w ziołach to najbardziej popularny przepis. Do tych mięs najlepiej pasują takie przyprawy jak majeranek i tymianek. Możesz dodać także nieco kminku, by układ trawienny lepiej poradził sobie z tłustym przysmakiem. Oto przepis na boczek pieczony w ziołach:

  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 cebula,
  • pieprz i sól do smaku,
  • kilka łyżek oleju.

Z oleju możesz zrezygnować, ponieważ boczek sam w sobie jest tłusty i podczas pieczenia wytopi tłuszczyk, który sprawi, że skórka będzie chrupiąca. Tak zaprawiony boczek możesz także udusić w rondelku ze szklanką wody. Warto wykorzystać omawiane przepisy na kurczaka w marynacie.

Pieczony boczek, a także marynata do boczku i przepisy, jak zamarynować boczek
  1. Wymieszaj majeranek i kminek z solą i pieprzem, ewentualnie z olejem.
  2. Posiekaj cebulę na piórka.
  3. Natrzyj boczek przyprawami, obłóż cebulą i zielem angielskim. Ułóż pokruszone liście laurowe.
  4. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby mięso przeszło zapachem.

Jeśli szukasz więcej przepisów i porad, sprawdź także ten artykuł o peklowaniu boczku krok po kroku.

Musztardowo-miodowa marynata do boczku

Do każdego rodzaju mięsa świetnie nadaje się marynata musztardowo-miodowa. Jest ona słodko-ostra, idealnie podkreśla smaki i robi na mięsie przyjemną glazurkę. To świetna marynata do szynki, żeberek, perfekcyjnie sprawdzi się jako marynata do karkówki. Przyprawy nie muszą być zbyt wyraziste, jeśli wybierzesz ostrą lub francuską musztardę. Przepis na surowy boczek (1 kg):

  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy (dowolnej, ostra rosyjska, francuska gruboziarnista lub zwykła delikatesowa),
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • pieprz i sól,
  • nieco wody do rozcieńczenia marynaty.

Polecane akcesoria do marynowania

Przygotowanie marynaty jest błyskawiczne. Mięso możesz od razu włożyć do piekarnika lub poczekać godzinę czy dwie, by przeszło smakiem musztardy. I przypraw. Jak zamarynować boczek w musztardzie?

  1. Wymieszaj olej z miodem i musztardą. Jeśli miód jest skrystalizowany, najpierw rozprowadź go w oleju i odrobinie wody, dopiero dodaj musztardę.
  2. Dodaj zioła i sól oraz pieprz.
  3. Natrzyj mięso ze wszystkich stron.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ponad godzinę.

Aromatyczna marynata do boczku z jałowcem i sosem sojowym

Jeśli lubisz aromatyczne wędliny i pieczenie, możesz zapeklować boczek w jałowcu i innych mocno pachnących przyprawach. To także świetny sposób na peklowanie szynki, ale już delikatniejsze mięsa, jak polędwice czy indyk raczej się nie sprawdzą w tej wersji. Surowy boczek przejdzie zapachami przypraw, jeśli zostawisz go w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 łyżka sosu sojowego, może być niskosodowy,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna owocu jałowca,
  • sól i pieprz,
  • po szczypcie papryki ostrej, słodkiej, suszonego majeranku, bazylii otartej, oregano i tymianku.

Przygotowanie marynaty jest błyskawiczne. Taka ilość pozwoli zapeklować 1 kg boczku. Możesz wybrać taki chudszy, z którego nie będzie się wytrącał tłuszcz, będzie znacznie zdrowszy i smaczniejszy, a przy tym będzie miał znacznie mniej kalorii.

  1. Rozgnieć czosnek w prasce.
  2. Pokrój cebulę na piórka.
  3. Wymieszaj przyprawy z olejem. Dodaj jałowiec i ziele angielskie oraz czosnek.
  4. Natrzyj mięso olejek z przyprawami.
  5. Umieść boczek w pojemniku. Wlej resztę pozostałego po nacieraniu oleju, obłóż cebulą i liśćmi laurowymi.
  6. Zamknij pojemnik lub zawiń folią, by zapach nie przenikał w lodówce.
  7. Zostaw mięso na osiem godzin.
  8. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 1,5 h aż mięso będzie chrupiące.

Boczek przygotowany według tych przepisów możesz traktować po prostu jak wędlinę na kanapki lub jako pieczeń na Święta czy inne uroczystości.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 93,9% czytelników artykuł okazał się być pomocny