Marynata do dzika z czerwonym winem - prosty przepis

Przepisów na marynowanie dziczyzny jest wiele. Jeśli jednak chcemy, by nasza marynata do dzika, marynata do sarniny, marynata do kaczki, czy też marynata do indyka była lekko wytrawna i wyrazista, powinniśmy postawić na zalewę do dziczyzny z czerwonym wytrawnym winem. Czerwone wino doskonale komponuje się ze smakiem mięsa z dzika, ale też sarniną.

Zobaczmy więc, jak krok po kroku powinna być przygotowana zalewa do dziczyzny, by marynowanie mięsa z jelenia, sarny czy dzika, odbyło się bez najmniejszych problemów, a smak mięsa był jeszcze bardziej podbity. Oto przepis na marynowanie mięsa, które możemy później wykorzystać przy przygotowywaniu gulaszu z dzika.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonego wina,
  • 0,5 szklanki oliwy,
  • 5 łyżek octu winnego,
  • 6 ząbków czosnku,
  • przyprawy: 12 ziaren jałowca, 6 liści laurowych, 15 ziaren ziela angielskiego, 15 ziaren pieprzu ziarnistego.

Jeśli nie przepadamy za smakiem czosnku, wtedy możemy zmniejszyć jego ilość o połowę.

Przygotowanie:

  1. Wino mieszamy z octem winnym i oliwą.
  2. Czosnek kroimy w plasterki.
  3. Przyprawy rozgniatamy w moździerzu.
  4. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Gotową marynatą do dzika możemy zalać nasze mięso i zostawić je w lodówce na 1 lub 2 dni.

Marynata do dzika z kolendrą i cząbrem - zobaczmy przepis

Przepisy na marynowanie mięs z jelenia, dzika, sarny, czy dzikich ptaków, są różne. Dodatkową popularnością cieszy się również smalec z dzika, a także często przygotowywany gulasz z dzika. Poza podstawową marynatą do dzika warto zapoznać się również z tym, jak wyglądają przepisy, do których nie jest wykorzystywane wino.

Zobaczmy więc, co powinniśmy wiedzieć o przepisie, w którym składnikiem dodatkowym jest cząber i kolendra.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki miodu,
  • przyprawy: łyżeczka pieprzu cayenne, 4 liście laurowe, 6 ziaren jałowca, 6 ziarenek ziela angielskiego, 25 ziaren kolendry, 2 łyżeczki cząbru.

Pamiętajmy, że ilość marynaty zależy też od tego, jaką ilość dziczyzny mamy do zamarynowania.

Przygotowanie:

  1. W moździerzu rozgniatamy dokładnie kolendrę i jałowiec.
  2. Liście laurowe rozgniatamy.
  3. Do przypraw dodajemy ocet balsamiczny, oliwę, pieprz cayenne, miód, liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Całość dokładnie mieszamy.

Po wymieszaniu składników możemy przystąpić do marynowania dziczyzny. Przy tym pamiętajmy, że mięso powinno być pozostawione w marynacie przez około 24 godziny. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynaty do indyka.

Inna wersja na marynatę do dzika - szybki i prosty przepis

Decydując się na marynowanie dziczyzny, stajemy przed trudnym wyborem, a mianowicie, z czego ma się składać nasza marynata. Otóż wszystko zależy od tego, jakie mamy preferencje smakowe. Nie zapominajmy jednak, że niektóre składniki są bardzo istotne, aby mięso z dzika miało bardziej wyraźny smak.

Mięso z dzika na drewnianej desce oraz marynata do dzika i przepisy

Do takich składników zaliczane jest między innymi czerwone wino, które nie tylko podbija smak mięsa dziczyzny, ale dodatkowo sprawia, że jest ono bardziej kruche. Decydując się więc na zrobienie gulaszu z dzika, powinniśmy zwrócić na to uwagę, ponieważ nikt nie chce jeść twardych kawałków mięsa. Warto wspomnieć także o tym, że przy przygotowaniach gulaszu, istotną rolę może mieć także wykorzystanie smalcu z dzika, ale to już zupełnie inny temat.

Zobaczmy więc, jak wykonać wyjątkową i dość niespotykaną marynatę do dzika, która podbije nasze kubki smakowe.

Składniki:

  • 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 7 łyżek oliwy,
  • 4 łyżeczki musztardy,
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego,
  • 3 łyżki miodu,
  • przyprawy: 12 ziaren jałowca, 8 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka pieprzy cayenne, 4 liście laurowe.

Oczywiście, jeśli nie przepadamy za zbyt ostrymi marynatami, możemy zamienić ketchup pikantny, na łagodny ketchup, a dodatkowo możemy zmniejszyć ilość pieprzu cayenne. Jeśli chodzi natomiast o musztardę, poleca się zastosowanie musztardy Dijon, natomiast możemy posłużyć się jakąkolwiek inną, która nam najbardziej smakuje.

Przygotowanie:

  1. Wino, ocet balsamiczny, oliwę, ketchup i musztardę mieszamy ze sobą.
  2. Liście laurowe kruszymy.
  3. Wszystkie przeprawy rozgniatamy w moździerzu.
  4. Do mieszanki wina, octu, oliwy, ketchupu i musztardy dodajemy resztę przypraw.
  5. Całość dokładnie mieszamy ze sobą.

Tak przygotowana marynata do dzika jest już gotowa do marynowania. Pamiętajmy jednak, że mięso powinno marynować się minimalnie 24 godziny, natomiast możemy je również zostawić na 48 godzin, dzięki czemu uzyskamy bardziej intensywny smak przypraw.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny