Marynata do grzybów krok po kroku - oto 4 najlepsze przepisy

Okres jesienny to doskonały moment na wykonywanie różnych zapraw, w tym i grzybków marynowanych. Jak się marynuje grzyby? Ważnym elementem są tutaj proporcje. W wielu przepisach mamy możliwość zmieniania proporcji, jednak warto trzymać się tych oryginalnych. Przekonajmy się, jakie zalewy do grzybów marynowanych możemy wybrać i jaki jest przepis na nie.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.

Marynata do grzybów krok po kroku - oto 4 najlepsze przepisy

Grzyby marynowane - jak zrobić grzyby w occie?

Grzybki konserwowe są doskonałą przekąską, która chwalona jest przez wiele osób. Wielokrotnie kupujemy grzyby w occie w sklepach, natomiast o wiele lepiej smakują te, które samodzielnie przyrządzimy. Musimy tutaj jednak pamiętać o tym, że na grzybki konserwowe najlepsze będą takie grzyby leśne, jak borowiki, maślaki, kurki, gąski, rydze, koźlarze, podgrzybki czy opieńki.

Jeśli chodzi o sam przepis na wykonanie grzybków konserwowych, nie ma w nim nic trudnego. Pamiętajmy jednak, że przy przygotowaniu grzybów w occie istotne są proporcje. Zobaczmy więc, w jaki sposób przygotowuje się tę zalewę do grzybów.

Składniki:

  • 0,5 kg grzybów leśnych,
  • 0,5 l wody,
  • 0,18 l octu spirytusowego 10%,
  • 0,5 łyżeczki gorczycy,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cebula,
  • 2 ziarnka pieprzu czarnego,
  • 2 ziarnka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.

Pamiętajmy, że ilość gorczycy podana jest na jeden słoik.

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie czyścimy, myjemy i kroimy.
  2. Do garnka wlewamy wodę z solą, a po jej zagotowaniu wrzucamy grzybki.
  3. Gotujemy na dużym ogniu przez około 5 minut.
  4. Po ugotowaniu, grzyby przekładamy na durszlak i płuczemy je zimną wodą.
  5. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, cukier, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
  6. Doprowadzamy do zagotowania i dodajemy ocet.
  7. Całość gotujemy.
  8. Do wyparzonych słoików wsadzamy gorczycę, grzyby i obraną i posiekaną cebulę.
  9. Do słoików wlewamy gorącą zalewę.
  10. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.

Jeśli mamy małe grzybki, wtedy ich krojenie nie jest konieczne. Tak przygotowane grzyby w occie powinny odczekać około 1-2 tygodnie. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł z poradami na temat marynowania grzybów krok po kroku.

Marynata do grzybów na słodko - bardzo prosty przepis

Grzybki marynowane mogą być na wiele sposobów. Jednym z nich jest zalewa do grzybów na słodko. Oczywiście musimy liczyć się z tym, że ta marynata do grzybów nie będzie idealna dla każdego. Warto więc dowiedzieć się, jak wygląda ta zalewa do grzybów marynowanych, która jest doskonała nawet do borowików marynowanych.

Jak zrobić marynowane grzyby? Zalewa do grzybów marynowanych przygotowana na słodko jest bardzo prosta w przyrządzeniu. Do tego przepisu możemy wykorzystać np. borowiki marynowane. Zobaczmy więc, jak przyrządzić borowiki marynowane na słodko.

Składniki:

  • borowiki,
  • 1 cebula,
  • 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, cukier, gorczyca,3 marchewki,
  • 4 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki octu spirytusowego 10%.

Ilość liści laurowych i ziela angielskiego dotyczy porcji na jeden słoik.

Marynata do grzybów krok po kroku - oto 4 najlepsze przepisy

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy i myjemy.
  2. Umyte grzyby obgotowujemy w garnku z wodą i solą.
  3. Gotujemy około 5 minut.
  4. Po tym czasie wykładamy je na cedzak.
  5. Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
  6. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy do niej pokrojoną marchew, cebulę, sól, cukier, i gorczycę.
  7. Całość gotujemy około 7 minut.
  8. Do zalewy dodajemy ocet i gotujemy jeszcze 5 minut.
  9. Do słoików wkładamy liść laurowy, ziele angielskie i grzyby.
  10. Z zalewy wyciągamy marchew i cebulę i dodajemy je do słoików z grzybami.
  11. Grzyby zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i zostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Wszystkie przyprawy, które znalazły się w zalewie z wyjątkiem cebuli i marchwi, wyciągamy i wyrzucamy.

Wytrawna zalewa do grzybów

Grzybki marynowane mogą mieć również bardziej wytrawny smak. Wszystko to zależy od tego, jaka będzie nasza marynata do grzybów i jakie składniki się w niej znajdą. Oczywiście dania wytrawne kojarzą nam się przede wszystkim z winem, dlatego pewnie domyślamy się, że również w tym przepisie na zalewę go nie zabraknie.

Jednak jak się marynuje grzyby, aby miały one wytrawny smak? Sami zobaczmy.

Składniki:

  • grzyby leśne,
  • 1 szklanka wytrawnego wina,
  • 2 szklanki octu winnego,
  • 1 cebula,
  • kilka kawałków papryki konserwowej,
  • sól,
  • cukier.

Jeśli chcemy, by smak wina był bardziej wyczuwalny, wtedy możemy dodać 1,5 szklanki, lecz 1 szklanka jest wystarczająca.

Przygotowanie:

  1. Grzyby leśne dokładnie oczyszczamy i płuczemy pod zimną wodą.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  3. Grzyby razem z cebulą wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy.
  4. Paprykę kroimy w paski.
  5. Podgotowane grzyby razem z papryką i cebulą wkładamy do słoików.
  6. Do garnka wlać wodę, dodać do niej cukier, sól i ocet winny.
  7. Całość zagotować.
  8. Zalewę wymieszać z winem.
  9. Gorącą zalewą zalać słoiki.
  10. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do ostygnięcia.

Tak przygotowane grzybki powinny odstać przynajmniej 2 tygodnie, by się przegryzły.

Grzybki konserwowe - szybki przepis dla każdego

Grzyby w occie są bardzo popularnym dodatkiem do różnych dań, a także jako same przekąski. Dlatego też warto poznać kilka różnych przepisów na ich przygotowanie. Doskonałym i szybkim przepisem jest właśnie ten, opisany poniżej. Zobaczmy, jak wygląda jego przygotowanie.

Składniki:

  • grzyby leśne,
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 4 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Grzyby czyścimy, kroimy i gotujemy 6 minut.
  2. Ugotowane grzyby wkładamy do słoików do 2/3 ich objętości.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a potem dodajemy do słoików z grzybami.
  4. Z wody, gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i cukru gotujemy zalewę przez około 15 minut.
  5. Po tym czasie dodajemy do niej ocet i gotujemy kolejne 5 minut.
  6. Z zalewy wyławiamy gorczycę i rozdzielamy ją do słoików.
  7. Gorącą zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy.

Pamiętajmy, by po zalaniu słoików, odwrócić je do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Ocena: 4,7/5 (głosów 21)
, aktualizacja 2 listopada 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij