Pyszna marynata do jelenia na bazie czerwonego wina


Wiele osób boi się, że dziczyzna jest zbyt trudna w przygotowaniu i wymaga większego zaangażowania w kuchni. To nie do końca prawda. Czas na jej przygotowanie nie jest długi, ale faktycznie trzeba znać kilka trików, które sprawią, że mięso będzie rozpływać się w ustach. Alkohol to doskonały dodatek do marynat mięsnych, który sprawia, że mięso staje się bardziej kruche.

Składniki:

  • 450 ml szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • 150 ml octu,
  • 2 szklanki wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 ziaren jałowca,
  • 5 liści laurowych,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka soli.

Jak zrobić marynatę?

  1. Wszystkie składniki oprócz cebuli umieszczamy w garnku.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w pióra, a następnie dodajemy do reszty składników.
  3. Cały wywar doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z palnika. Zanim włożymy mięso, marynata musi wystygnąć. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, możemy dodać mięso i włożyć je do lodówki na 2-3 dni.

Ta szybka i pyszna zalewa, może być również wykorzystana jako marynata do królika. Z pewnością jej wyrafinowany smak sprawi, że przygotowana w niej dziczyzna, będzie wykwintnym daniem, które można podać na świąteczną kolację.

Szybka marynata do jelenia na bazie miodu

Dodatek miodu w zalewie bardzo często można spotkać w przepisach do zalew drobiowych. Najczęściej marynata do udek z kurczaka wykonywana jest w bardzo podobny sposób, choć różni się od tego przepisu drobnymi szczegółami. Miód w tym przypadku doskonale sprawdzi się również z mięsem jelenia.

Składniki:

  • ⅓ szklanki oleju,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 10 ziaren jałowca,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a powstałą marynatą zalewamy mięso jelenia i odstawiamy je na 2 dni do lodówki.

Ta prosta marynata nie wymaga zbyt wiele zaangażowania. Najważniejsze będzie się działo podczas leżakowania mięsa w lodówce. Bo to właśnie marynowanie w odpowiednich przyprawach najlepiej działa na mięso. Masz w domu dzieci, dla których dziczyzna nie jest atrakcyjną potrawą? Wykorzystaj ten przepis i przekształć lekko przepis na marynatę. Zamiast ziaren jałowca dodaj ulubione przyprawy i marynata do udek z kurczaka będzie gotowa.

Aromatycznie marynata do mięsa jelenia

Jeśli lubisz ziołowe smaki, to z pewnością ta marynata do mięs będzie doskonała. Dziczyzna w tej odsłonie jest bardzo aromatyczna i niezwykle smaczna. Doskonale będzie się komponować z młodymi ziemniakami z koperkiem i prostą surówką z marchewki.

Składniki:

  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 3 ziela angielskie
  • 5 ziaren jałowca,
  • 3 pokruszone liście laurowe,
  • 4 łyż. sosu z owoców z czarnego bzu,
  • 3 łyżki whisky.

Chcesz wiedzieć, jak zrobić zalewę?

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia. Następnie nacieramy marynatą mięso z jelenia i odkładamy je do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie można zakończyć marynowanie i przystąpić do upieczenia mięsa.

Nie każdy wie, że dziczyzna wspaniale smakuje upieczona na grillu. Dlatego, jeśli macie w planach imprezę na świeżym powietrzu, nie zapomnijcie o dziczyźnie, która doskonale sprawdzi się w roli gwiazdy wieczoru. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynatę do dzika.

Delikatna marynata maślankowa do jelenia

Nie lubisz oryginalnych smaków i masz ochotę na delikatną potrawę? W takim razie maślankowa marynata będzie wspaniałym rozwiązaniem. Podobnie może zostać przygotowana marynata do polędwiczek wieprzowych, które cieszą się ogromną popularnością, szczególnie teraz w sezonie grillowym.

Składniki:

  • 500 ml maślanki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 cebule.

Jak zrobić marynatę?

  1. To bardzo proste! Cebulę obieramy i kroimy w pióra, a następnie dodajemy do maślanki i reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Zanurzamy w marynacie dziczyznę na około 24 godziny. Po tym czasie mięso z jelenia będzie gotowe do pieczenia lub do grillowania.

Jak dobrze zamarynować mięso z jelenia?

Dziczyzna dla uzyskania najlepszego smaku powinna być marynowana minimum jeden dzień. Klasycznym sposobem na marynowanie jest umieszczenie mięsa w pojemniku z marynatą, ale można również zamarynować mięso próżniowo. Ten sposób sprawi, że dziczyzna w marynacie będzie mogła spędzić nawet kilka dni, bez uszczerbku na świeżości. Niestety pozostawienie dziczyzny w lodówce na kilka dni bez opakowania próżniowego poskutkuje zepsuciem się mięsa.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,8% czytelników artykuł okazał się być pomocny