Marynata do kaczki z sosem sojowym

Jak zamarynować pierś z kaczki? Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie jej na nieco azjatycki sposób. Sos sojowy wspaniale sprawdza się do kaczki, w ten sam sposób może powstać marynata do karczku lub marynata do żeberek.

  • 2 piersi z kaczki,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • ½ łyżeczki czosnku,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • ½ łyżeczki lubczyku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżki oleju,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • pieprz i sól do smaku

Kaczka powinna marynować się chociaż kilka godzin, żeby nabrała smaku i aromatu. Dzięki temu mięso będzie bardziej kruche i zdecydowanie bardziej delikatne w smaku. Mięso przygotowuje się w piekarniku. Piecze się je pod przykryciem lub w foliowym rękawie.

  1. Umyj kaczkę.
  2. Przygotuj marynatę – wymieszaj płynne elementy, dodaj przyprawy.
  3. Natrzyj piersi kaczki ze wszystkich stron.
  4. Przełóż mięso do pojemniczka, zakryj talerzykiem i wstaw do lodówki.
  5. Czas marynowania powinien wynosić co najmniej 4-5 godzin. Najlepiej zostawić ją na noc.
  6. Czas pieczenia wynosi około 1 godzinę na 1 kilogram mięsa.

Wskazówka: Możesz zastosować niskosodowy sos sojowy, dzięki czemu mięso będzie mniej słone i zdrowsze.

Kaczka pieczona marynowana z jabłkiem – przepis

W czym marynować kaczkę? To mięso idealnie nadaje się do połączenia z owocowymi, słodkawymi smakami. Marynowane w ten sposób mięso można podawać z konfiturą żurawinową lub innym tego rodzaju dodatkiem do mięs. Kaczka pieczona marynowana w owocach to wspaniałe danie na świąteczny stół.

  • 2 piersi z kaczki,
  • 1 soczyste jabłko,
  • 2 łyżki konfitury porzeczkowej,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka wody,
  • po 1 łyżeczce pieprzu, papryki słodkiej i soli

Przepis nadaje się także jako marynata do sarny, ale kaczka będzie jednak najlepszym wyborem. Tak przygotowane mięso powinno się piec w piekarniku, ale można przygotować je także na patelni. Świetnie smakuje z dodatkiem konfitur, pieczonymi ziemniakami lub delikatnym pure z warzyw.

  1. Umyj pierś z kaczki.
  2. Przygotuj marynatę – wymieszaj konfiturę z miodem i wodą. Dodaj przyprawy.
  3. Obierz jabłko i pokrój na drobne kawałki.
  4. Posmaruj mięso marynatą z obu stron. Obłóż kawałkami jabłek.
  5. Przełóż mięso z jabłkiem do pojemnika. Wstaw pod przykryciem do lodówki.
  6. Marynowanie mięsa powinno trwać co najmniej 4-5 godzin.
  7. Czas pieczenia wynosi 1,5 godziny. Kaczkę piecze się razem z jabłkami.
Pieczona kaczka z jabłkami, a także marynata do kaczki i przepisy na nią
Najlepsza marynata do kaczki, czyli najlepsze przepisy na marynowaną kaczkę

Wskazówka: Jeśli chcesz przygotować mięso na patelni, podsmaż je przez chwilę na maśle lub mieszaninie masła z olejem. Następnie należy podlać je bulionem i dusić na niskim ogniu przez około 30-40 minut razem z jabłkami, które powoli nabiorą miękkości i słodyczy. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na marynaty do kurczaka?

Marynata do kaczki Pekin w ziołach

Oto przepis na to, jak przygotować kaczkę Pekin w całości w piekarniku. Robi się ją od razu z dodatkiem warzyw. Marynata jest mocno ziołowa, dzięki czemu mięso ma wyjątkowy aromat i ciekawy smak. Kaczka idealnie sprawdza się na święta – jedna wystarczy na obiad dla całej rodziny. Przygotuj do niej surówkę lub sałatkę z orzechami i pomarańczami, będzie idealna.

  • 1 kaczka,
  • 8 małych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 4 marchewki (duże),
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 200 g majeranku świeżego lub suszonego,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
  • odrobina soli do smaku

Kaczkę przygotowuje się ze skórką, a dzięki marynacie ta będzie chrupka i bardzo smaczna. Mięso nadaje się do przygotowania w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, albo nawet na rożnie.

  1. Umyj kaczkę dokładnie w środku i na zewnątrz. Usuń nadmiar tłuszczu.
  2. Przygotuj marynatę: połącz ze sobą wszystkie składniki płynne i wsyp przyprawy.
  3. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do marynaty.
  4. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Natrzyj kaczkę marynatą z każdej strony i w środku.
  6. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  7. Obierz warzywa, pokrój na kawałki.
  8. Włóż kaczkę do brytfanny, wokół niej ułóż warzywa.
  9. Całość po wierzchu posyp solą i pieprzem. Polej marynatą pozostałą po nocy.
  10. Piecz około 1,5 godziny w 180 stopniach.

Wskazówka: kaczkę podawaj z buraczkami i upieczonymi warzywami. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiącą skórkę, piecz mięso pod przykryciem przez 40 minut, a następnie odkryj je i piecz dalej w trochę wyższej temperaturze.

ikona podziel się Przekaż dalej