Tradycyjna marynata do karkówki

Marynowanie karkówki – jak to zrobić?

Karkówka to bardzo uniwersalne i bardzo smaczne mięso. Jej popularność wzrasta w momencie rozpoczęcia się sezonu grillowego, a jednak to kruche mięso można zrobić także w piekarniku. I naprawdę warto, ponieważ marynowana karkówka jest naprawdę pyszna. I to w każdym wydaniu.

Należy tylko zaprawić ją odpowiednią marynatą. W przeciwnym razie mięso może być twarde i mało soczyste. Marynatą naciera się mięso, a potem zostawia w lodówce, by naciągnęło przyprawami. Najlepiej, by trwało to około ośmiu godzin, jednak już po godzinie czy dwóch marynowanie karkówki na grilla może być już gotowe, jeśli nie masz innych opcji.

Prezentowane tutaj przepisy możesz użyć zarówno do karkówki, jak i do innych mięs. To świetna marynata do żeberek na grilla, ale tak naprawdę każdy przepis może posłużyć jako marynata do schabu. Dzięki nim stworzysz smaczną pieczeń, idealną na kanapki.

Marynata do karkówki i innych mięs

Podstawowa marynata nadaje się do każdego mięsa wieprzowego, a tak naprawdę może to być także marynata do skrzydełek. Ten przepis to połączenie wszystkich ziół i przypraw, które najbardziej łączą się z mięsem. Przepis dotyczy 8 plastrów karkówki, czyli mniej więcej około 1 kg mięsa.

  • 1 duża cebula,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • po 1 łyżeczce bazylii i oregano,
  • pieprz i sól do smaku.

Marynowanie karkówki w tej mieszance powinno trwać co najmniej 8 godzin. Jest idealna na grilla, dobrze sprawdza się po prostu do upieczenia w piekarniku lub ugotowania w szybkowarze.

  1. Pokrój cebulę na piórka.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Wymieszaj olej z przyprawami i ziołami oraz czosnkiem.
  4. Natrzyj mięso olejem z ziołami, następnie przełóż do pojemnika lub miski, zalej resztą oleju i obłóż cebulą. Zawiń folią lub zakryj zamknięciem.
  5. Karkówka w tej marynacie powinna być pieczona około godziny.

Jeśli szukasz więcej sposobów i przepisów, sprawdź także ten artykuł o peklowaniu karkówki krok po kroku.

Marynata do karkówki na grilla na ostro

Pikantna marynata do karkówki na grilla

Marynata do karkówki na grilla powinna być pikantna, zwłaszcza jeśli szykujesz spotkanie w przyjacielskim gronie na przykład przy piwie i oglądaniu meczu. Zaprawa do karkówki swoją ostrość zyskuje zastosowaniu… musztardy i keczupu. Te dwa składniki wpływają także na to, że smak mięsa jest naprawdę wyjątkowy i niepowtarzalny. Ten przepis ma szansę stać się twoim ulubionym.

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki ostrej musztardy rosyjskiej,
  • 2 łyżki pikantnego keczupu,
  • po 1 łyżeczce: oregano, bazylii, ostrej i słodkiej papryki, majeranku, pieprzu i soli.

Przygotowanie marynaty jest bardzo proste, jednak nadal trzeba pamiętać, by zrobić to odpowiednio wcześnie, by mięso przeszło smakiem ziół. Możesz je ugrillować na aluminiowych tackach. Zaprawa do karkówki zamieni się w smaczny sos.

  1. Rozgnieć czosnek w prasce.
  2. Wymieszaj musztardę z keczupem i oliwą z oliwek do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Dodaj czosnek i przyprawy.
  4. Natrzyj marynatą mięso. Powinno stać w lodówce co najmniej osiem godzin.
Zamarynowana karkówka na grilla oraz marynata do karków i przepisy

Zaprawa do karkówki z papryczkami chili

Kolejna bardziej wyrazista w smaku propozycja. Przepisy na marynatę do karkówki grillowanej bardzo często wykorzystują ostrą paprykę, jednak rzadko są to surowe papryczki chili. Dzięki nim smak mięsa będzie zupełnie inny. Możesz wykorzystać ten przepis także do innego mięsa, to świetna marynata do schabu i żeberek.

  • 3 papryczki chili
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 0,5 pęczka kolendry,
  • 0,5 łyżeczki kminku,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • sok z cytryny.

Do przepisu możesz użyć także gotowej przyprawy do karkówki, tylko wzmocnić ją właśnie papryczkami chili, winem i sokiem z cytryny. Także mięso wyjdzie przepyszne.

  1. Wyciśnij sok z cytryny.
  2. Papryczki chili pokrój na drobniutkie kawałki.
  3. Wymieszaj pieprz z kminkiem i papryczkami chili.
  4. Sok z cytryny połącz z czerwonym winem i przyprawami.
  5. Macerata powinna przykrywać mięso ułożone w szczelnie zamykanym pojemniku.
  6. Zanim zaczniesz piec czy grillować karkówkę, usuń z niej kawałeczki papryczek chili, inaczej się spalą.

Polecane akcesoria do marynowania

Marynata do karkówki – ciekawe inspiracje

Macerata do karkówki z curry

Curry i jogurt – to połączenie, który zna każdy miłośnik indyjskiego jedzenia. Taką egzotyczną marynatę możesz przygotować do karkówki na obiad lub grillowanej. Będzie naprawdę pyszna a mięso będzie miało naprawdę ciekawy posmak. Oczywiście to opcja dla osób, które naprawdę lubią curry.

  • 1 łyżka curry,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 1 limonka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • przyprawa do karkówki lub mięsa z grilla.

To świetny przepis na marynowanie karkówki na grilla. Możesz jednakże upiec ją w piekarniku w rękawie do pieczenia razem ze wszystkimi składnikami marynaty. Zrobi się z nich bardzo smaczny sos o wyraźnym posmaku curry. Danie idealnie połączy się z ryżem lub kaszą.

  1. Rozgnieć ząbek czosnku w prasce.
  2. Poszatkuj kolendrę.
  3. Wyciśnij sok z limonki.
  4. Połącz sok z limonki z jogurtem i olejem, dodaj przyprawę do karkówki (ilość według uznania, mniej więcej 0,5 opakowania na 1 kg mięsa) i curry.
  5. Zalej mięso maceratą, by było w niej zanurzone. Posyp całość kolendrą i wymieszaj.
  6. Czas marynowania to także około 8 godzin. Jednak w razie potrzeb możesz szybciej sięgnąć po produkt.

Marynowanie karkówki w musztardzie

Sos musztardowo-miodowy to jeden z tych przysmaków, który idealnie współgra z mięsem. Dlatego marynata tego rodzaju jest wykorzystywana do wielu różnych dań. Udka, skrzydełka, pierś z indyka, cały kurczak i oczywiście wieprzowina w każdej postaci – żeberka, polędwiczki i w końcu karkówka. I ta na grilla, i ta z piekarnika, i ta z szybkowaru – każda świetnie się udaje w tej marynacie.

  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki musztardy (dowolnej, może być delikatesowa, ostra, francuska lub mieszanina tych smaków),
  • 3 łyżki oleju,
  • pół cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Jeśli zastosujesz gruboziarnistą musztardę francuską, marynata będzie smaczna i naprawdę nietypowa. Możesz także połączyć różne musztardy, na przykład właśnie gruboziarnistą i ostrą. Nie polecamy tylko tej najbardziej delikatnej, miodowej.

  1. Miód rozprowadź w oleju. Jeśli jest skrystalizowany, powinien się dobrze w niej rozpuścić.
  2. Dodaj musztardę.
  3. Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj do marynaty.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Równomiernie rozsmaruj na całej powierzchni każdego kawałka karkówki, by powstała smaczna musztardowo-miodowa glazura.

Karkówkę można przyrządzać na tysiące sposobów i tak naprawdę każdy z nich może udać się świetnie. Przedstawione przepisy możesz modyfikować – to tylko baza, do której możesz użyć swoich ulubionych ziół i przypraw. Do karkówki często dodaje się owoce i słodkie akcenty, może warto to wypróbować?

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny