Marynata do ryby – po co ją stosować?


Mięso marynujemy, aby nadać mu aromatu, smaku, ale i koloru. Z powodzeniem można marynować ryby, choć nie każdy to stosuje. Ryba to wyjątkowo delikatne mięso, dodając mieszkankę przypraw, znacznie można wpłynąć na jej zmianę smaku. Warto zatem to robić z umiarem. Wszystko jednak zależy od tego, na jakim efekcie nam zależy. Poza przyprawami w przepisach na marynatę do ryb często spotyka się takie produkty jak np. musztarda, chrzan, wino, oliwa, olej, ocet winny, a nawet miód.

Marynata do ryb słodkowodnych

Ryby słodkowodne charakteryzują się bardzo łagodnym smakiem. Do najpopularniejszych należą: pstrąg, karp, węgorz, okoń, sandacz, lin, szczupak.  Polecane przyprawy do marynowania tych ryb to zdecydowanie: sól, cytryna, pieprz cytrynowy, ziołowy lub biały, gałka muszkatołowa,zioła śródziemnomorskie, koperek, tymianek,natka pietruszki,

Marynatę do ryb smażonych najczęściej zaleca się wykonywać godzinę przed poddaniem obróbce termicznej ryby. Smażone filety marynujemy na całej powierzchni ryby.

Gdy jednak zdecydujemy się na pieczenie ryby w skórze, to najczęściej przyprawy i zioła wkłada się do rozciętego brzucha ryby. Wtedy smak rozchodzi się od wewnątrz. Takie marynowanie ryb pieczonych powinno trwać dłużej (1-2 godzin). Warto wiedzieć, że słodkowodne drapieżne np. sandacz i szczupak, wymagają większej ilości przypraw. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością.

Przepis na marynatę warzywną do ryb słodkowodnych z piekarnika

Składniki:

  • cebula,
  • biała część pora,
  • marchewka,
  • biały pieprz,
  • seler naciowy (łodyga lub liście),
  • około 50 g oliwy z oliwkę lub oleju,
  • około 50 g soku z cytryny,
  • gałązka świeżych ziół do wyboru: natka pietruszki, koperek, melisa cytrynowa, bazylia.

Sposób przygotowania marynaty do ryb: warzywa należy pokroić na małe kawałki, najlepiej na plasterki, zaś zioła można zostawić w gałązkach lub porwać na mniejsze. Wszystko razem wymieszać z sokiem z cystyny i oliwą. Marynatą obłożyć filet ryby i wstawić do lodówki. Jeśli ryba będzie pieczona w skórze to marynatę można włożyć do brzucha.

Dodatki do tego przepisu to np. ziemniaki oraz surówka z pora i jabłek.

Najlepsza marynata do ryb morskich

Aromat ryb morskich jest bardziej wyczuwalny niżeli słodkowodnych. Chodzi tutaj głównie o stężenie soli w ich mięsie. Z powodzeniem można użyć tutaj przypraw i produktów o mocniejszym smaku m.in. pieprz ziołowy lub czarny, ziele angielskie, listki laurowe, czosnek, szafran, chilli, cytryna lub limonka, pomidor suszony.

Marynata cytrynowa do ryb morskich – przepis

Ten przepis na marynatę do ryby to klasyk gatunku. Będzie świetny do wielu ryb. Sprawdźmy, czego potrzebujemy.

Składniki:

  • sól
  • pół łyżeczki suszonego czosnku,
  • szczypta pieprzu cytrynowego lub ziołowego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • olej rzepakowy,
  • około 50 g soku z cytryny,
    50 g masła klarowanego.

Jak zrobić marynatę cytrynową do ryb?  Rybę najpierw solimy. Olej i sok z cytryny mieszamy z pozostałymi przyprawami. Następnie rybę umieszczamy w marynacie na godzinę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy masło. Mięso odsączamy z namiaru marynaty. Następnie ryba będzie smażona.

Do tego przepisu sprawdzi się lekka surówka do ryby. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynatę do karkówki.

Marynata do ryb w stylu bliskowschodnim

Ta marynata nada się do ryby smażonej jak i pieczonej.

Składniki:

  • łyżkę ziaren kolendry,
  • łyżkę kopru,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • pół łyżeczki suszonego imbiru,
  • szczypta cynamonu,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego lub białego,
  • łyżeczka cebuli w proszku,
  • liść laurowy x 3,
  • pół łyżeczki curry,
  • dwie łyżki cytryny.

Jak zrobić marynatę do ryb w stylu bliskiego wschodu? To proste. Wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki i obtoczyć w nich mięso. Odstawić na minimum godzinę.

Najlepsza marynata do ryb z grilla

Kuchnia grillowa już dawno nie jest kojarzona z niezdrowymi potrawami. Na grillu ląduje obecnie nawet ryba. W tym przypadku marynata do ryby z grilla będzie jak najbardziej wskazana, aby zwiększyć aromatyczność i walory smakowe. Na grill najczęściej wybiera się łososia, pstrąga, halibuta czy dorsza.

Do marynaty z grilla nada się oczywiście: sól, pieprz biały lub ziołowy, sok z cytryny. Opcjonalnie można dodać natkę pietruszki, koperek lub rozmaryn. Przed ułożeniem zamarynowanej ryby na ruszt owijamy ją koniecznie w folię aluminiową.

Kolejnym zestawem do marynaty będzie: sól, oliwa, białe wino, czosnek, tymianek, plaster cytryny. Opcjonalnie można dołożyć rozmaryn lub estragon.

Innym przepisem na marynatę do ryby będzie wykorzystanie sosu sojowego i brązowego cukru. To połączenie nada azjatyckiego smaku rybie. Jaka marynata do szaszłyków? Przepisy są równie ciekawe.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 108,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny