Klasyczna marynata do schabu ze śliwką

Jeśli do nadziewania schabu wykorzystana zostanie śliwka wędzona, klasyczna marynata będzie stanowiła wspaniałe dopełnienie. Przygotowanie marynaty nie jest pracochłonne, dlatego warto przystąpić do jej przygotowania na około 2 dni przed planowanym pieczeniem mięsa. W ten sposób marynowany schab będzie miał szansę na wyciągnięcie z marynaty tego, co najlepsze. Nie wiesz, jak zrobić marynatę? Przeczytaj przepis zamieszczony poniżej.

Składniki:

  • 2 łyżeczki przyprawy do schabu,
  • ¼ szklanki oleju,
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • przyprawy prowansalskie 1 łyżeczka,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Schab nacinamy w środku, tworząc kieszeń i nadziewamy go śliwkami. Kolejnym etapem przygotowania mięsa będzie nacieranie go marynatą. Robimy to dokładnie i nie omijając żadnej części, a następnie zawijamy mięso w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 dzień. Marynowanie nie powinno trwać krócej niż 8 godzin.

Sekretem soczystego schabu jest pieczenie go w folii aluminiowej pod dodatkowym przykryciem np. w naczyniu żaroodpornym.

Najlepsza musztardowa marynata do schabu ze śliwką

Nie każdy lubi takie dodatki do mięsa jak śliwka wędzona, dlatego warto poszukać zwykłych kalifornijskich śliwek, które również świetnie sprawdzą się jako nadzienie pieczonego mięsa. Przepis na to, jak zrobić marynatę znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka przyprawy do karkówki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 5 łyżek oleju,
  • ¼ soli,
  • 1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i marynujemy w niej schab przez 1 dzień.

Nadziewanie schabu warto wykonać przed marynowaniem. Jednak niektórzy preferują nadziewanie mięsa na kilka chwil przed włożeniem go do piekarnika. Marynata musztardowa to sposób na pyszny i soczysty schab w bardzo delikatnym wydaniu. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynaty do wołowiny.

Pyszna ziołowa marynata do schabu ze śliwką

Ziołowa marynata to ciekawy sposób na unikalne przygotowanie schabu. Wybierając ten przepis, trzeba pamiętać, że mięso zawsze będzie jaśniejsze niż w przypadku klasycznych zalewa, w których wykorzystywana jest papryka i inne przyprawy wpływające na kolor mięsa. Żeby zrobić marynatę potrzebne będzie kilka składników.

Składniki:

  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki białego wina,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:

Odkładamy gałązki tymianku. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, pamiętając o obraniu czosnku i przeciągnięciu go przez praskę. Marynowanie schabu ze śliwką powinno zająć minimum jedną noc.

Do nadziewania schabu idealna będzie śliwka wędzona. Gdy wykonany otwór będzie już wypełnionym, polewamy schab marynatą i obwiązujemy sznurkiem bawełnianym, wykorzystywanym do pieczenia mięs. Schab natarty marynatą wkładamy do lodówki na około 24 godziny. Choć możliwe jest krótsze marynowanie, to jednak większa ilość czasu doskonale wpłynie na smak mięsa. Po upływie tego czasu kładziemy na schabie gałązki tymianku i umieszczamy schab w rękawie. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika. Pieczony schab, będzie najsmaczniejszy, jeśli przygotujemy do niego delikatny sos.

Schab pieczony w pikantnej marynacie

Czasem przychodzi ochota na wypróbowanie czegoś ostrzejszego. Z pomocą może przyjść fantastyczna pikantna zalewa, która odmieni Twoje spojrzenie na klasyczny pieczony schab ze śliwką. Z nią obiady domowe przestaną być nudne.

Składniki:

  • ½ łyżeczki curry,
  • ½ łyżeczki pikantnej papryki,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryczki chili,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki przyprawy do schabu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 6 łyżek oleju.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, a następnie wcieramy w nafaszerowany schab. Mięso odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia godzinę przed pieczeniem wyciągamy mięso z lodówki, aby jego temperatura mogła się podnieść. Pieczemy schab w rękawie lub naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowany pieczony schab, może być wspaniałym pomysłem na rodzinny obiad.

Ciekawą alternatywą dla przedstawionych zalew, może okazać się marynata do polędwiczek wieprzowych lub marynata do szaszłyków. Z pewnością każda z nich sprawi, że pieczony schab będzie oryginalnym i smakowicie wyglądającym głównym daniem podczas uroczystych obiadów.

Jak poprawnie marynować schab?

Wiele osób zastanawia się jak najlepiej marynować schab. Kwestia doboru odpowiedniej marynaty to jedno, a poprawne przygotowanie mięsa to inna kwestia. Schab zawsze należy najpierw dobrze umyć i nakłuć z wierzchu ostrym nożem. Nie powinny to być głębokie nacięcia. Tutaj liczy się ilość. Im więcej płytkich nacięć, tym lepiej marynata będzie mogła wchłonąć w mięso.

Jeśli marynujemy mięso w folii, to co kilka godzin warto je przekręcić, ponieważ marynata będzie spływać, a przewracanie sprawi, że każda ze stron będzie miała równomierny dostęp do przypraw. Jeśli mięso marynujemy w naczyniu, to postępujemy podobnie jak powyżej.

Ostatnio bardzo popularne stało się marynowanie próżniowe. To świetny sposób na marynowanie schabu bez nadzienia. Mięso zamknięte w próżni może marnować się o wiele dłużej. Więc jeśli mamy możliwość i dostęp do odpowiedniego sprzętu, to warto rozważyć taką formę marynowania. Niewątpliwie dostarczy ona lepszych doznań smakowych.

W przypadku marynowania próżniowego można się spotkać z założeniem, że faszerowane mięso również można podać długiemu marynowaniu, jednak w tej kwestii bezpiecznie zachować rozwagę.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny