Przepyszna i prosta marynata do śledzi w occie

Uwielbiasz śledzie w occie? W takim razie koniecznie musisz wypróbować ten przepis, który wyjaśni Ci jak w łatwy sposób zrobić przepyszne marynowane śledzie w occie. Zaskoczeniem może być to, że sposób ten jest banalnie prosty i wystarczy zaledwie kilka minut na ich przygotowanie. Oczywiście marynować powinno się wyłącznie świeże i ta marynata octowa jest właśnie do śledzi solonych, czyli świeżych. To jak poradzić sobie ze słonym smakiem zakonserwowanej ryby, dowiesz się na końcu artykułu.

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek octu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, które są potrzebne do wykonania marynaty, łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zalewa zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ją jeszcze przez około 2 minuty. Po tym czasie odstawiamy zalewę do całkowitego wystygnięcia. Bardzo ważne jest, aby w gorącej zalewie nie umieszczać filetów śledziowych, ponieważ wysoka temperatura prowadzi do ich rozpadania się.

Gdy zalewa śledziowa wystygnie, w słoikach układamy śledzie z cebulą i zalewamy je marynatą. Śledzie w zalewie odstawiamy do lodówki na 2 dni. Surowe śledzie w zalewie mogą stać nawet 2 tygodnie. Dopiero po tym czasie cienkie ości, które znaleźć można w śledziach, ulegną stopieniu.

Ten przepis zdecydowanie najlepiej sprawdzi się do świeżych śledzi solonych, które po zamarynowaniu w occie podawane są na Boże Narodzenie. Oczywiście to nie jedyny okres w ciągu roku, w którym możemy spożywać śledzie marynowane w ten sposób.

Banalnie prosta marynata do śledzi w oleju

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zalewa śledziowa z oleju to połączenie prostej octowej zalewy, właśnie z olejem. Dlatego, jeśli wolisz, aby na Twoim talerzu gościły śledzie w oleju z dodatkiem pysznej cebulki, zapoznaj się z poniższą recepturą i ciesz się wspaniałym smakiem śledzi. Jeśli nie wiesz jak po kolei zabrać się do obróbki śledzi surowych, to nie zapomnij przeczytać reszty artykułu, gdzie zostanie przekazany dokładny opis postępowania.

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • ¼ szklanki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 cebule

Przygotowanie

Wszystkie składniki na zalewę oprócz oleju łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zalewa śledziowa zacznie się gotować, odstawiamy ją do wystygnięcia. W międzyczasie kroimy cebulę i posypujemy niewielką ilością soli, żeby zmiękła. Gdy zalewa wystygnie, możemy rozpocząć marynowanie śledzi. Marynatą zalewamy filety śledziowe (oczywiście używamy surowych śledzi solonych) i odstawiamy je na 5-6 godzin do lodówki. Po tym czasie odlewamy marynatę i układamy śledzie wraz z cebulą w słoikach, a następnie zalewamy je olejem i odstawiamy do lodówki na 2 dni.

Po upływie tego czasu marynowanie możemy uznać za zakończone, a śledzie będą gotowe do spożycia. Można je zjeść z dodatkiem chleba albo przygotować z nich pyszną i pożywną sałatkę. A może zainteresuje cię także ten artykuł na temat marynat do różnych mięs na grilla?

Dlaczego świeże śledzie są tak słone?

Kupując świeże ryby, musimy zdawać sobie sprawę z tego, że do jej zakonserwowania potrzebna jest sól. Tylko dzięki niej mięso z ryby pozostanie dłużej świeże i zdatne do spożycia. Sposób ten jest znany od setek lat i działa. Dzięki temu bez chemii jesteśmy w stanie przedłużyć życie mięsa i nie tylko. Planując sprawdzić, jak działa marynata do śledzi, musisz pamiętać, aby wybierać śledzie surowe, a jeśli nie wiesz jak pozbyć się słonego smaku, to przeczytaj poniższy przepis.

Kupiłeś przesolone śledzie? Wiele osób zraziło się do śledzi po tym, jak kilka razy z rzędu otrzymali bardzo przesolone filety śledziowe. Z pewnością nie mieli pojęcia, że kupili świeże śledzie, które zostały zakonserwowane przez sól. Dlatego, jeśli po powrocie do domu zauważymy, że nasze śledzie są za słone, możemy je w bardzo prosty sposób uratować. Jak zrobić z przesolonych śledzi pyszne i pożywne danie? Wystarczy na noc namoczyć je w mleku.

Po nocy spędzonej w lodówce śledzie odcedzamy i próbujemy czy ich smak nam odpowiada. Jeśli nadal wyczuwamy zbyt dużą ilość soli, to warto zabieg moczenia powtórzyć. Jednak zazwyczaj po nocy spędzonej w zalewie mlecznej, słony smak powinien całkowicie zniknąć. Do mleka możemy dodać jeszcze pokrojoną cebulę, ale nie jest to konieczne. Z pewnością doświadczone panie domu rozpoznają w tym zabiegu sprawdzony przepis na zalewę do innej ryby. Mleko to również doskonała marynata do karpia, które pozbawia go posmaku mułu.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny