Pyszna marynata do steka wołowego

Chcesz poznać sekret najlepszego mięsa wołowego, jakie kiedykolwiek jadła Twoja rodzina? W takim razie ten przepis będzie idealny dla Ciebie. Do przygotowania marynaty będziecie potrzebować kilku podstawowych składników, których połączenie pozwala na wydobycie ze steku wspaniałego smaku. Jeśli obawiasz się, że przepis będzie zbyt skomplikowany, to zupełnie nie musisz się tym przejmować, bo marynata jest bardzo prosta w przygotowaniu, ponieważ z reguły wszystkie potrzebne przyprawy mamy w naszych domach.

Składniki:

  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • ⅓ łyżeczki rozmarynu
  • ⅓ łyżeczki tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • ⅓  szklanki oleju

Przygotowanie:

Liście laurowe kruszymy i dodajemy do nich ziele angielskie, pieprz ziarnisty, a także resztę przypraw. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy go widelcem. Do podanych składników dodajemy olej i wszystko dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Do tak przygotowanej zalewy dodajemy stek i marynujemy go przez 4-6 godzin. Aby marynowanie mogło trwać krócej, można wykonać je za pomocą próżni. Po upływie tego czasu możemy upiec stek w piekarniku lub na grillu. Mięso możemy również usmażyć na patelni z dodatkiem tłuszczu. Najlepsze do tego jest świeże masło lub masło klarowane.

Prosta marynata do steka wołowego


Chcesz przygotować stek do obiadu w pysznej musztardowej marynacie? Ten przepis sprawi, że już nigdy nie będziesz chciał jeść mięsa przygotowanego w inny sposób. Stek w marynacie musztardowej znakomicie sprawdzi się jako danie pieczone w piekarniku. Ta prosta marynata to również świetny sposób na przygotowanie innych gatunków mięs. Będą pasować do niego mięso drobiowe, wieprzowe, a nawet dziczyzna.

Składniki:

  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

W niewielkiej misce mieszamy musztardę, ocet winny sól i pieprz. Następnie obieramy czosnek i cebulę. Cebulę kroimy w plastry, a czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek i cebulę dodajemy do zalewy, a następnie umieszczamy w niej stek. Mięso powinno marynować się przez całą noc lub minimum 4 godziny w temperaturze pokojowej. Marynowanie to proces, podczas którego potrzebna jest cierpliwość i czas, dlatego mięso zawsze należy przygotować odpowiednio wcześnie.

Stek marynowany w tej zalewie wspaniale nadaje się na grilla lub do piekarnika. Można go również przyrządzić w tak popularnym ostatnio domowym grillu elektrycznym. To świetny sposób na przygotowanie zdrowszych posiłków z mniejszą ilością tłuszczu. Główną zaletą tej zalewy jest brak oleju lub zamiennie oliwy. Do tego jest prosta i szybka w przygotowaniu. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynaty do kurczaka krok po kroku.

Prosta i aromatyczna marynata do steka wołowego

Jeśli szukasz najbardziej aromatycznej marynaty do steka, to trafiłeś idealnie. Jednak bez przeszkód możesz również skorzystać z przepisów na marynaty do mięsa wieprzowego. Dobre mogą się również okazać zalewy do ryb jak marynata do śledzi. Do przygotowania tej  aromatycznej marynaty będziemy potrzebować kilku świeżych ziół i innych składników, które z pewnością znajdziemy w szafce kuchennej.

Składniki:

  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 3 ziarna pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki oleju
  • ⅓ łyżeczki soli
  • sok z wyciśniętej cytryny

Przygotowanie:

Wykonanie marynaty zaczynamy od obrania czosnku i posiekania go w cienkie plastry. Dodajemy do niego olej, sok z cytryny, pokruszone liście laurowe, sól, ziele angielskie, pieprz i gałązki świeżych ziół. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy wraz z innymi składnikami. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy plastry schabu, który po zakończeniu marynowania możemy usmażyć.

Zastanawiasz się jak zrobić to prawidłowo? Stek smażymy na prawdziwym maśle minutę z każdej strony, żeby zamknęły się pory. Ten zabieg sprawi, że mięso zachowa soczystość. Oczywiście na smak mają też wpływ wykorzystane przyprawy, jednak to umiejętne smażenie sprawi, że stek będzie smakować idealnie. Po zamknięciu porów w mięsie przechodzimy do właściwego smażenia. W tym wypadku zasada jest taka, że smażymy mięso do momentu, w którym uznamy, że jest dla nas najlepsze. Niektórzy wolą stek krwisty inni dobrze wysmażony, więc to jest kwestia indywidualna. Po usmażeniu odkładamy stek na około 5 minut i przykrywamy go lub owijamy folią aluminiową, aby nie tracił zbyt szybko temperatury. Ta szybka i prosta czynność sprawi, że stek po podaniu na talerz będzie miękki i niezwykle smaczny.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95.6% czytelników artykuł okazał się być pomocny