Prosta kefirowa marynata do szaszłyków drobiowych


Najczęściej do robienia szaszłyków wybieramy kurczaka. Mięso drobiowe z grilla jest soczyste, a w połączeniu z warzywami może stworzyć smaczną całość. Marynata kefirowa to sposób na uzyskanie soczystego i delikatnego mięsa, które będzie doskonale współgrać z resztą składników.

Składniki:

  • 500 ml kefiru,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Wykonanie:

Przepis na to, jak zrobić zalewę jest bardzo prosty. Wystarczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie umieścić w niej pokrojone kawałki filetu z kurczaka. Czas przewidziany na marynowanie mięsa to minimum 8 godzin. Dlatego najlepiej przygotować mięso dzień przed grillowaniem.

Marynata kefirowa to nie jedyny sposób na przyrządzenie mięsa drobiowego. Poniżej znajdziesz kilka innych ciekawych przepisów, które mogą odmienić smak kurczaka w szaszłykach. Jako dodatek do dań mięsnych doskonale sprawdzi się również pyszna surówka na grilla, która nada przyjęciu lekkości.

Sprawdzona ziołowa marynata do szaszłyków drobiowych z czerwonym winem

Miłośnicy ziołowych smaków z pewnością ucieszą się z fantastycznej marynaty ziołowej, która sprawi, że mięso z kurczaka będzie aromatyczne i kruche.

Składniki:

  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • ⅓ szklanki oleju,
  • ½ łyżeczki tymianku,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki czerwonego wina.

Wykonanie:

Cytrynę wyciskamy, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Resztę składników mieszamy ze sobą i powstałą marynatą polewamy wcześniej pokrojone mięso. Drób marynujemy w marynacie do mięsa przez całą noc.

Dodatek czerwonego wina to wspaniały sposób na nadanie mięsu kruchości. Jeśli zależy nam na większej ilości różnorodnych przypraw, to zamiast poszczególnych ziół, można dodać mieszankę w postaci ziół prowansalskich lub fantastycznych ziół śródziemnomorskich.

Prosta marynata do szaszłyków wieprzowych

Do wykonania szaszłyków wieprzowych wybierana jest zazwyczaj polędwiczka lub karkówka. Niezależnie od tego, na które z mięs się zdecydujecie, marynata do mięsa wieprzowego będzie doskonałym sposobem na doprawienie mięsa. Przepis na to, jak zrobić marynatę do mięs wieprzowych oczywiście znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 3 łyżki ketchupu,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Przyprawy i wszystkie bardziej płynne składniki dokładnie mieszamy. Aby marynata była bardziej wyrazista, można wybrać ketchup pikantny, jednak osoby lubiące łagodniejsze potrawy, mogą bez przeszkód wykorzystać opcję łagodną. Mięso wieprzowe marynujemy całą noc, aby marynata miała czas, żeby popracować z wieprzowiną.

Marynata do mięs wieprzowych to wspaniały sposób na karkówkę bez dodatków. Jest bardzo prosta i uniwersalna. Przygotowując mięso wieprzowe, można kilka kawałków karkówki rozbić i przygotować ją na grillu w klasycznej formie. Ciekawym sposobem na mięso wieprzowe może okazać się również marynata do królika, która sprawi, że karkówka będzie soczysta i delikatna. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynaty do karkówki.

Marynata do szaszłyków warzywnych

Nie tylko dania mięsne można marynować i zyskiwać tym samym lepszy smak. Jeśli przygotowujemy przyjęcie, na którym serwowane będą szaszłyki z grilla, to warto pomyśleć o stworzeniu menu dla gości, którzy nie jedzą mięsa. Przygotowując szaszłyki warzywne, dobrze jest przygotować marynatę, która sprawi, że szaszłyki zyskają nowy lepszy smak. Jak zrobić taką marynatę?

Składniki:

  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki,
  • ⅓ szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • ⅓ łyżeczki soli,
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki potrzebne do wykonania marynaty należy wymieszać w misce. Pokrojone warzywa przeznaczone do robienia szaszłyków marynujemy przez około godzinę, a następnie nabijamy je na wykałaczki.

Ta sprawdzona i pyszna marynata, doda szaszłykom jarskim ciekawego smaku. Nawet wielbiciele dań mięsnych docenią ich wyrazistość. Oczywiście jak w każdym przypadku można wykorzystać swoje ulubione przyprawy.

Wspaniała marynata miodowo musztardowa do szaszłyków drobiowych

Kolejnym sposobem na urozmaicenie smaku drobiu, w tym przypadku indyka, jest stworzenie marynaty miodowo musztardowej, która nada mięsu słodki i aromatyczny smak.

Składniki:

  • 2 łyżeczki musztardy stołowej,
  • 1 łyżeczka miody,
  • 2 łyżki oleju,
  • ulubione przyprawy (1 łyżeczka),
  • ½ łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę.

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu aż miód i reszta składników stworzą jedną całość.

Mięso w marynacie zostawiamy na noc w lodówce, aby składniki mogły się połączyć. Po tym czasie można nabijać mięso na patyczki szaszłykowe. Najlepiej nabijać je na przemian z cukinią, papryką, cebulą i pieczarkami.

Jak zrobić pyszne i kolorowe szaszłyki?

Oprócz przygotowania marynaty do mięs ważne jest również dobranie innych składników. Postaraj się o kolorowe warzywa takie jak: czerwona, żółta i zielona papryka, zielona i żółta cukinia, pieczarki czy czerwona cebula. Nabij je na przemian z mięsem, a jeśli chcesz, żeby szaszłyk wyglądał jeszcze ciekawiej, to pokrój boczek na grubsze plasterki i zawijaj w nie mięso z kurczaka. Tak przygotowane szaszłyki sprawią, że goście będą bardzo zadowoleni i nie zapomną o Twoich pysznych i kolorowych szaszłykach.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,1% czytelników artykuł okazał się być pomocny