Marynata do wołowiny - 5 sprawdzonych przepisów krok po kroku
Marynata do wołowiny jest koniecznością. Inaczej niż w przypadku innych mięs, wołowina jest dość twarda, więc potrzebuje poleżeć trochę w zalewie, by skruszeć i zmięknąć. Dowiedz się, jak przygotować świetną marynatę do wołowiny!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
Uniwersalna marynata do wołowiny
Najbardziej uniwersalny przepis na marynatę do wołowiny, to zalewa miodowo-musztardowa. Te składniki świetnie sprawdza się jako zalewa do mięsa wieprzowego, a także jako marynata do żeberek czy karkówki grillowanej, a nawet do ryby. Jednakże w przypadku wołowiny jest idealna. Słodko-ostre połączenie smaków sprawia, że wołowina jest krucha i wyjątkowa. W ten sposób można zamarynować mięso do dowolnej obróbki – można je smażyć, dusić i piec. Oto przepis na 1,5 kg mięsa:
- 2 łyżki miodu, najlepiej wielokwiatowego lub rzepakowego,
- 2 łyżki dowolnej musztardy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka wody,
- sól, pieprz, czerwona papryka suszona,
- 1 łyżka dowolnych ziół (najlepiej majeranek)
Przygotowanie marynaty nie zajmuje dużo czasu. Pekla do mięsa powinna jednak dość długo na nim zostać. Minimalny czas marynowania to 4 godziny, jednak warto zostawić mięso na całą noc. Dzięki marynacie danie będzie delikatne, soczyste i słodkawe. Jeśli dodasz ostrzejszej musztardy, mięso nabierze jeszcze bardziej wyrazistego charakteru. Możesz także sięgnąć po musztardę z kuleczkami gorczycy.
- Wymieszaj miód z oliwą, jeśli jest skrystalizowany dodaj od razu wodę.
- Dodaj musztardą i wymieszaj.
- Dodaj trochę ziół i przypraw.
- Nanieś marynatę na mięso ze wszystkich stron.
- Przełóż zamarynowane mięso do pojemnika lub miski, zakryj folią i odstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Marynowanie wołowiny na pieczeń
Marynowanie wołowiny w ziołach
Tak naprawdę wołowinę najlepiej przygotować w ziołach. Dzięki nim pieczeń będzie maksymalnie aromatyczna i smaczna. Możesz zastosować zarówno zioła suszone, jak i świeże. Oczywiście tych drugich potrzebujesz nieco więcej, ponieważ są mniej intensywne. Przepis na 1 kg mięsa:
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku
To jedna z najprostszych marynat. Z powstałych składników powstaje gęsta pasta, którą możesz zastosować do różnych rodzajów mięsa. Z wołowiną wybitnie się komponuje, świetna jest zwłaszcza do antrykotu.
- Wymieszaj wszystkie zioła ze sobą.
- Obierz czosnek, rozgnieć go w prasce lub płaską stroną dużego noża.
- Dodaj czosnek do ziół, wlej oliwę, dodaj przyprawy. Wymieszaj.
- Powstałą pastą natrzyj mięso ze wszystkich stron. Odstaw do zamarynowania na 4 godziny.
- Piecz przez około godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
A może zainteresuje się także ten artykuł z przepisami na marynaty do karkówki?
Wołowina na pieczeń – marynata z limonką
Najlepszy sposób na to, jak zmiękczyć wołowinę do pieczenia, to dodanie nieco limonki lub soku z cytryny. W połączeniu z ziołami będzie strzałem w dziesiątkę. Ta marynata nadaje się także do zaprawienia mięsa wieprzowego, ale najlepsza będzie do wołowiny przeznaczonej na pieczeń. Przepis na 1,5 kg mięsa:
- 2 limonki,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki sosu chili,
- 0,5 łyżeczki soli i pieprzu,
- 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu,
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
Mięso na pieczeń powinno być dość długo marynowane. Dzięki temu wieprzowina będzie soczysta i miękka, a przy tym krucha. Idealna do jedzenia na kanapkach i świetna na obiad, zwłaszcza w połączeniu ze świeżą sałatą. Jeśli nie masz sosu chili, możesz po prostu pokroić jedną papryczkę chili i dodać ją do marynaty.
- Umyj i osusz mięso.
- Wyparz limonkę, zetrzyj z niej skórkę.
- Wyciśnij sok z limonki.
- Wymieszaj sok z limonki z sosem chili, octem i przyprawami. Dodaj skórkę z limonki.
- Natrzyj mięso zalewą. Nadmierna pekla do mięsa może zostać użyta do zalania wołowiny przed marynowaniem.
- Włóż mięso do pojemnika i wstaw do lodówki, żeby powoli się marynowało. Czas marynowania 4-8 godzin.
- Piecz w piekarniku mniej więcej godzinę w 180 stopniach.
Marynata do wołowiny duszonej
Zalewa do mięsa wołowego z sosem sojowym
Marynatę można także smażyć na małym ogniu i potem delikatnie ją poddusić z dodatkiem wody i przypraw. Marynata do duszonego mięsa powinna być nieco bardziej płynna. Możesz zalać nią mięso i potem dodać ją do duszenia. W ten sposób mięso będzie najdelikatniejsze. Ten przepis nadaje się nie tylko do wołowiny. To także świetna marynata do karkówki.
- 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 0,5 łyżeczki majeranku,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka miodu
Marynata jest delikatna w smaku, a dzięki niej mięso jest idealnie miękkie i po prostu rozpływa się w ustach. Dodanie miodu jest opcjonalne, jeśli nie masz ochoty na słodkawy smak możesz to pominąć. Do marynaty nie dodaje się soli, ponieważ sos sojowy jest wystarczająco słony.
- Umyj mięso i ułóż je w szklanym pojemniku albo misce.
- Wymieszaj składniki marynaty: olej z sosem sojowym i octem balsamicznym. Dodaj miód.
- Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
- Dodaj do marynaty czosnek i przyprawy. Wymieszaj.
- Wylej marynatę na mięso. Postaraj się, by wołowina z obu stron była pokryta zalewą.
- Odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Podsmażaj na patelni do zarumienienia, następnie dodaj resztę płynnej marynaty, wodę lub bulion i duś do miękkości na małym ogniu. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.
W czym marynować wołowinę? Przepis na zalewę z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory nadają mięsu trochę ciekawego smaku. Są lekko kwaskowate, a przy tym słodkawe – połączenie idealne. Nie dość, że w czasie marynowania oddadzą mięsu swój smak, to jeszcze urozmaicą sos, który powstaje w czasie duszenia. Oczywiście nie można zapomnieć o dodaniu czosnku, by podkręcić aromat mięsa. To idealna marynata do boczku i do wołowiny. Przepis na 1 kg mięsa:
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka orzechów piniowych,
- 100 g suszonych pomidorów,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach,
- 2 łyżki oleju z pomidorów,
- 2 łyżki wody
Pomidory suszone najczęściej są sprzedawane w słoikach w oleju. Ta oliwa świetnie nadaje się do smażenia lub właśnie do zamarynowania. Dzięki niej pomidorowy smak mięsa będzie jeszcze bardziej wyczuwalny.
- Wymieszaj wodę z olejem.
- Pokrój pomidory na małe kawałki.
- Obierz czosnek i rozgnieć go w prasce.
- Do mokrych składników dodaj czosnek i bazylię
- Rozprowadź marynatę po mięsie.
- Nałóż na wołowinę pomidory suszone i pieprz. Posyp orzeszkami piniowymi.
- Przełóż mięso do pojemnika, wstaw do lodówki i owiń folią. Marynuj co najmniej 4 godziny.
- Przesmaż mięso na rozgrzanej oliwie, następnie dodaj pozostałości marynaty, dolej wodę lub bulion. Duś do miękkości.