Żeberka w miodzie – gotowane, duszone i pieczone

Żeberka w miodzie – popularny przepis

Marynata do żeberek na bazie miodu i musztardy to zdecydowanie najbardziej popularna opcja. Jest to wspaniała zalewa do żeberek i innego mięsa – sprawdza się jako marynata do indyka, a nawet jako marynata do sarniny. Połączenie smaków słodkiego i ostrego, a do tego odrobina aromatycznych przypraw – to naprawdę świetny sposób na uzyskanie smacznego, soczystego mięsa. Przepis na 1 kg żeberek wieprzowych:

  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 duża łyżka keczupu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, mielona papryka (słodka i ostra), majeranek.

W ten sposób możesz przygotować zarówno żeberka pieczone, jak i duszone. Sprawdzą się zwłaszcza przygotowane w rękawie do pieczenia – będą o wiele bardziej soczyste. Idealne, by podać je w towarzystwie ziemniaków i lekkiej sałatki z wiosennych warzyw.

  1. Żeberka przedziel między kośćmi na kawałki.
  2. Wymieszaj składniki marynaty.
  3. Natrzyj mięso przyprawami i czosnkiem, rozgniecionym w prasce.
  4. Ułóż żeberka w misce lub naczyniu szklanym i zalej je marynatą.
  5. Zapeklowane żeberka zostaw w lodówce na kilka godzin, by przeszły smakiem przypraw.
  6. Przygotuj tak, jak masz ochotę.

Marynata do żeberek – przepis węgierski

Bardzo ciekawy przepis na żeberka to ten zaczerpnięty z kuchni węgierskiej. Jak łatwo się domyślić – jest on dość ostry właśnie za sprawą ostrej papryki, ale warto wypróbować, ponieważ jest naprawdę ciekawy. W ten sposób można zamarynować i gotowane żeberka, i pieczone w rękawie. Na 1 kg mięsa:

  • 1 czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • 1 papryczka chili,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz i majeranek.

Dzięki zastosowaniu czerwonej papryki mięso nabiera słodkawego smaku, co wspaniale współgra z ostrością chili. Do tego kremowo-słodki smak miodu. To naprawdę połączenie idealne, które sprawdza się w każdym przypadku.

  1. Żeberka umyj i podziel na części.
  2. Mięso posyp ze wszystkich stron solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Pokrój paprykę, cebule i papryczkę chili na kawałki.
  4. Wymieszaj miód i śmietanę.
  5. Nasmaruj mięso ze wszystkich stron marynatą.
  6. Ułóż żeberka w misce lub pojemniku szklanym i obłóż je papryką, cebulą i papryczką chili. Zostaw w lodówce co najmniej na kilka godzin.

Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych, sprawdź także ten artykuł z przepisami na żeberka w kapuście kiszonej.

Jak zamarynować żeberka na grilla?

Marynata do żeberek BBQ

Marynata do żeberek najczęściej jest kojarzona z przygotowywaniem mięsa na grilla. I słusznie, ponieważ żeberka na ogniu świetnie się udają, warto więc zrobić do nich marynatę BBQ. Można to zrobić na kilka sposobów, jednak najbardziej oryginalny jest ten z zastosowaniem coli. Świetnie się to sprawdzi także jako marynata do skrzydełek. Przepis na 1 kg mięsa:

  • ¼ szklanki brązowego cukru,
  • 1/3 szklanki coli,
  • po pół łyżeczki kuminu, soli, czarnego pieprzu, mielonej papryki ostrej.

Taka zalewa do żeberek jest bardzo prosta i nawet początkujący amator grillowania dobrze sobie z nią poradzi. Dzięki niej mięso jest soczyste i smaczne, a przy tym lekko słodkie. Idealne na grilla, oczywiście w połączeniu z podpieczonym chlebem lub pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z ogórków.

Zamarynowane żeberka, czyli marynata do żeberek i najlepsze przepisy na marynaty
  1. Składniki marynaty wymieszać ze sobą.
  2. Umyć żeberka, podzielić je na porcje.
  3. Składniki marynaty lekko podgotować w garnuszku z grubym dnem. Pilnować, by sos nie przywarł do dnia, a podgrzana cola nie przyklejała się do spodu garnka.
  4. Zalać żeberka marynatą, dobrze wmasować w mięso.
  5. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej 8), by mięso dobrze skruszało.

Polecane akcesoria do marynowania

Jak zamarynować żeberka na grilla w keczupie

Marynaty z keczupu są niezwykle popularne. Ten smaczny, pomidorowo-słodko-ostry dodatek nadaje się nie tylko do frytek i kanapek. Sprawia, że każde mięso – od karkówki, poprzez sarninę aż do właśnie żeberek – jest po prostu przepyszne. Nic więc dziwnego, że powstało bardzo wiele różnych przepisów na marynatę do żeberek z keczupem. A oto jeden z nich, proporcja na 1 kg mięsa:

  • 1,5 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • ½ szklanki pikantnego keczupu,
  • sól, pieprz,
  • po ½ łyżeczki wędzonej papryki, słodkiej i ostrej,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 2-3 łyżki oleju

Marynatę przygotowuje się błyskawicznie, z tego, co na pewno masz w domu, więc nawet jeśli nagle pojawią się niespodziewani goście, możesz szybko ją przygotować. Co więcej, mięso wcale nie musi się długo marynować – tak naprawdę wystarczy zapeklować żeberka i zostawić je w lodówce na godzinę lub dwie, by nadawały się do ugrillowania.

  1. Żeberka umyj, oczyść i pokrój na kawałki przeznaczone do grillowania. Im grubsze, tym dłużej będą musiały się marynować.
  2. Wymieszaj papryki z solą, pieprzem i czosnkiem. Nanieś je na mięso i odstaw na 20 minut.
  3. Po tym czasie wymieszaj keczup z olejem i cukrem.
  4. Tak przygotowaną zalewą zalej mięso i odstaw do lodówki co najmniej na kolejną godzinkę. Im dłużej, tym smaczniejsze będzie mięso.

Marynata do żeberek po polsku

Żeberka duszone w kapuście to typowe polskie danie, które jest uwielbiane i przez nas, i przez zagranicznych turystów. I w tym przypadku marynata ma ogromne znaczenie – przygotowuje się ją w specjalny sposób, a mięso musi się marynować przez kilka godzin. Jak zapeklować żeberka, żeby się sprawdziły do duszenia? Na 1 kg żeberek:

  • 2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz i ziele angielskie

Przygotowanie marynaty jest tak naprawdę bardzo proste. Nie jest to zalewa do żeberek w formie płynnej, którą oblewa się mięso. W tym wypadku należy tylko wmasować wszystkie przyprawy. Duszone mięso i tak będzie wilgotne, dlatego mięso nie musi jakoś szczególnie się namaczać.

  1. Pokrój cebule w grube plastry.
  2. Przeciśnij przez praskę czosnek.
  3. Wymieszaj czosnek z przyprawami. Natrzyj mięso z obu stron.
  4. Ułóż w pojemniku warstwę natartych żeberek, następnie przełóż je cebulą i układaj wszystkie składniki.
  5. Zostaw w lodówce na kilka godzin. Tak przygotowane żeberka idealnie nadają się do podania w kapuście.

Przygotowanie żeberek nie jest wcale tak trudne, jakby mogło się to wydawać. Zastosowanie któregokolwiek z tych przepisów to gwarancja, że danie naprawdę się uda.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 93,3% czytelników artykuł okazał się być pomocny