Marynata miodowo musztardowa - 5 najlepszych przepisów
Idealna marynata do kurczaka, karkówki i schabu? Oczywiście miodowo-musztardowa, słodka, ostra, aromatyczna. Każdemu mięsu dodaje charakteru, nadaje się także do kurczaka z grilla. Jest wiele sposobów na jej przygotowanie i tajemniczych przepisów. Niektórzy używają musztardy ziarnistej, inni słodkiej, jeszcze inni rosyjskiej – najostrzejszej. Zebraliśmy 5 najsmaczniejszych opcji. Sprawdź, która marynata z musztardy i miodu najbardziej do ciebie przemówi.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
Tradycyjna marynata miodowo musztardowa
Marynata miodowa z musztardą nie jest trudna do przygotowania. Wręcz przeciwnie – tak naprawdę możesz zrobić ją w kilka chwil. Podstawowy przepis jest bardzo prosty. Możesz zastosować go zarówno do kurczaka z grilla, jak i do schabu, polędwiczek czy karkówki. Więcej nadaje się także do glazurowania łososia czy innej ryby.
Przepis na 1 kg mięsa:
- 6 łyżek miodu,
- 4 czubate łyżki musztardy delikatesowej,
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Zamiast oleju możesz także wykorzystać oliwę z oliwek.
- Wymieszaj miód z musztardą i olejem.
- Dodaj sok z cytryny, wymieszaj energicznymi ruchami.
- Dodaj przyprawy.
- Zalej mięso i zostaw co najmniej na godzinę.
Ostra marynata miodowa z musztardą rosyjską
Dla fanów ostrych smaków z pewnością atrakcyjna będzie marynata miodowa z musztardą rosyjską. To najostrzejsza musztarda, która idealnie sprawdza się do wszystkich mięs, może poza indykiem – jest on zbyt delikatny. To idealny przepis dla osób, które uwielbiają ostre skrzydełka kurczaka lub do przygotowania mięsnych przekąsek na mecz w męskim gronie.
- ¼ szklanki oleju,
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej,
- 2 łyżeczki miodu,
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili lub mielonej ostrej,
- sól i pieprz.
Jeśli chcesz złagodzić marynatę, zamiast papryki ostrej użyj słodkiej. W tym przepisie miodu dodaje się tylko odrobinkę, by był wyczuwalny, ale nie dominował.
- Jeśli miód jest w kawałku, wymieszaj go z olejem i dopiero dodaj musztardę. Jeśli miód jest płynny wymieszaj wszystkie składniki razem.
- Dodaj przyprawy.
- Natrzyj mięso i zostaw na co najmniej godzinę.
Jeśli chcesz wypróbować przygotowaną marynatę, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak marynować schab.
Idealna marynata miodowa do kurczaka
Kurczak miodowo musztardowy będzie rozpływał się w ustach dzięki chrupiącej skórce pod słodką glazurą. Ten przepis na marynatę możesz wykorzystać przygotowując kurczaka w całości, na przykład na rożnie, ale możesz wykorzystać go także do udek.
- 125 ml płynnego miodu,
- 4 łyżki musztardy dijon,
- 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej,
- 4 łyżki białego octu winnego,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- sól i pieprz.
Mniejsza ilość oleju oznacza niższą kaloryczność, więc nie musisz obawiać się wagą. Kurczak miodowo musztardowy najlepiej smakuje z opiekanymi ziemniaczkami i sałatką z sałaty i świeżych warzyw.
- Wymieszaj obie musztardy.
- Dodaj miód, olej słonecznikowy i ocet. Wymieszaj energicznie.
- Dodaj przyprawy.
- Natrzyj mięso i zostaw na co najmniej godzinę.
Tymiankowo-czosnkowa marynata miodowo musztardowa
Marzy ci się marynata do schabu pieczonego, która nada mięsu smaku, aromatu i soczystości? W takim razie marynata z musztardy i miodu z dużą ilością tymianku i czosnku przypadnie ci do gustu. Jest to aromatyczna mieszanka, która idealnie pasuje do wieprzowiny i wołowiny.
- 0,5 słoika dowolnej musztardy (preferujemy ostrą),
- 2 łyżki miodu,
- 10 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżka posiekanego kopru,
- 1 łyżka posiekanego tymianku (świeży lub suszony),
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Jeśli chcesz, by mięso było soczyste, możesz wysmarować je marynatą, zostawić w niej na noc i dopiero upiec, najlepiej w rękawie. Wytrącony sos możesz podawać do mięsa.
- Przeciśnij czosnek przez praskę.
- Posiekaj koper i tymianek.
- Wymieszaj musztardę z miodem i oliwą z oliwek.
- Dodaj wszystkie przyprawy.
- Natrzyj mięso i zostaw w lodówce na co najmniej godzinę.
Marynata miodowo musztardowa z sosem sojowym
Lubisz azjatyckie smaki? Jeśli tak, to marynata z miodem, musztardą i odrobiną sosu sojowego z pewnością przypadnie ci do gustu. Jest naprawdę smaczna – połączenie smaków, równowaga między ostrością, słodkością i kwaskowatością zaskakuje.
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka musztardy sarepskiej,
- 2 łyżki miodu z pasieki,
- 1 łyżka oregano (świeżego lub suszonego),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 2 łyżki sosu sojowego dobrej jakości, może być niskosodowy.
Przygotowanie takiej marynaty jest błyskawiczne. Możesz namoczyć w niej mięso, pokrojone w kawałki warzywa lub tofu lub ser haloumi, które potem usmażysz lub upieczesz w piekarniku. Marynata nadaje się także do ryby, a z dodatkiem ciemnego uprażonego sezamu wszystko będzie przepyszne.
- Wymieszaj ocet, miód i musztardę.
- Rozgnieć czosnek w prasce.
- Posiekaj oregano.
- Dodaj do musztardy z miodem wszystkie przyprawy i sos sojowy. Mieszaj energicznie.
Przepisy na marynatę miodowo musztardową możesz swobodnie modyfikować. Opcji jest bardzo dużo, dlatego nie bój się eksperymentować i sięgaj po różne dodatki, aż znajdziesz tę idealną dla siebie.
Nie? Polecam. Duso bardziej niż najostrzejszy chrzan.