Tradycyjna marynata miodowo musztardowa

Marynata miodowa z musztardą nie jest trudna do przygotowania. Wręcz przeciwnie – tak naprawdę możesz zrobić ją w kilka chwil. Podstawowy przepis jest bardzo prosty. Możesz zastosować go zarówno do kurczaka z grilla, jak i do schabu, polędwiczek czy karkówki. Więcej nadaje się także do glazurowania łososia czy innej ryby.

Przepis na 1 kg mięsa:

  • 6 łyżek miodu,
  • 4 czubate łyżki musztardy delikatesowej,
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Zamiast oleju możesz także wykorzystać oliwę z oliwek.

  1. Wymieszaj miód z musztardą i olejem.
  2. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj energicznymi ruchami.
  3. Dodaj przyprawy.
  4. Zalej mięso i zostaw co najmniej na godzinę.

Ostra marynata miodowa z musztardą rosyjską

Dla fanów ostrych smaków z pewnością atrakcyjna będzie marynata miodowa z musztardą rosyjską. To najostrzejsza musztarda, która idealnie sprawdza się do wszystkich mięs, może poza indykiem – jest on zbyt delikatny. To idealny przepis dla osób, które uwielbiają ostre skrzydełka kurczaka lub do przygotowania mięsnych przekąsek na mecz w męskim gronie.

  • ¼ szklanki oleju,
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili lub mielonej ostrej,
  • sól i pieprz.

Jeśli chcesz złagodzić marynatę, zamiast papryki ostrej użyj słodkiej. W tym przepisie miodu dodaje się tylko odrobinkę, by był wyczuwalny, ale nie dominował.

  1. Jeśli miód jest w kawałku, wymieszaj go z olejem i dopiero dodaj musztardę. Jeśli miód jest płynny wymieszaj wszystkie składniki razem.
  2. Dodaj przyprawy.
  3. Natrzyj mięso i zostaw na co najmniej godzinę.

Jeśli chcesz wypróbować przygotowaną marynatę, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak marynować schab.

Idealna marynata miodowa do kurczaka

Kurczak miodowo musztardowy będzie rozpływał się w ustach dzięki chrupiącej skórce pod słodką glazurą. Ten przepis na marynatę możesz wykorzystać przygotowując kurczaka w całości, na przykład na rożnie, ale możesz wykorzystać go także do udek.

  • 125 ml płynnego miodu,
  • 4 łyżki musztardy dijon,
  • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej,
  • 4 łyżki białego octu winnego,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • sól i pieprz.

Mniejsza ilość oleju oznacza niższą kaloryczność, więc nie musisz obawiać się wagą. Kurczak miodowo musztardowy najlepiej smakuje z opiekanymi ziemniaczkami i sałatką z sałaty i świeżych warzyw.

  1. Wymieszaj obie musztardy.
  2. Dodaj miód, olej słonecznikowy i ocet. Wymieszaj energicznie.
  3. Dodaj przyprawy.
  4. Natrzyj mięso i zostaw na co najmniej godzinę.
Pieczony kurczak w marynacie, czyli marynata miodowo musztardowa i marynata z musztardy i miodu
Marynata miodowo musztardowa krok po kroku, czyli marynata z musztardy i miodu

Tymiankowo-czosnkowa marynata miodowo musztardowa

Marzy ci się marynata do schabu pieczonego, która nada mięsu smaku, aromatu i soczystości? W takim razie marynata z musztardy i miodu z dużą ilością tymianku i czosnku przypadnie ci do gustu. Jest to aromatyczna mieszanka, która idealnie pasuje do wieprzowiny i wołowiny.

  • 0,5 słoika dowolnej musztardy (preferujemy ostrą),
  • 2 łyżki miodu,
  • 10 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka posiekanego kopru,
  • 1 łyżka posiekanego tymianku (świeży lub suszony),
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Jeśli chcesz, by mięso było soczyste, możesz wysmarować je marynatą, zostawić w niej na noc i dopiero upiec, najlepiej w rękawie. Wytrącony sos możesz podawać do mięsa.

  1. Przeciśnij czosnek przez praskę.
  2. Posiekaj koper i tymianek.
  3. Wymieszaj musztardę z miodem i oliwą z oliwek.
  4. Dodaj wszystkie przyprawy.
  5. Natrzyj mięso i zostaw w lodówce na co najmniej godzinę.

Marynata miodowo musztardowa z sosem sojowym

Lubisz azjatyckie smaki? Jeśli tak, to marynata z miodem, musztardą i odrobiną sosu sojowego z pewnością przypadnie ci do gustu. Jest naprawdę smaczna – połączenie smaków, równowaga między ostrością, słodkością i kwaskowatością zaskakuje.

  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki miodu z pasieki,
  • 1 łyżka oregano (świeżego lub suszonego),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 2 łyżki sosu sojowego dobrej jakości, może być niskosodowy.

Przygotowanie takiej marynaty jest błyskawiczne. Możesz namoczyć w niej mięso, pokrojone w kawałki warzywa lub tofu lub ser haloumi, które potem usmażysz lub upieczesz w piekarniku. Marynata nadaje się także do ryby, a z dodatkiem ciemnego uprażonego sezamu wszystko będzie przepyszne.

  1. Wymieszaj ocet, miód i musztardę.
  2. Rozgnieć czosnek w prasce.
  3. Posiekaj oregano.
  4. Dodaj do musztardy z miodem wszystkie przyprawy i sos sojowy. Mieszaj energicznie.

Przepisy na marynatę miodowo musztardową możesz swobodnie modyfikować. Opcji jest bardzo dużo, dlatego nie bój się eksperymentować i sięgaj po różne dodatki, aż znajdziesz tę idealną dla siebie.

ikona podziel się Przekaż dalej