Marynata do łopatki wieprzowej pieczonej


Planujesz przygotować łopatkę wieprzową w piekarniku? W takim razie potrzebujesz odpowiedniej zalewy, która nada mięsu wyrazisty smak i sprawi, że upieczona łopatka będzie pyszna i soczysta. Jak zrobić taką marynatę? To bardzo proste! Składniki na jej wykonanie znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • ⅓ szklanki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy do schabu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • ⅓ łyżeczki bazylii
  • ⅓ łyżeczki tymianku
  • ⅓ łyżeczki rozmarynu
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Do większego naczynia dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, wcześniej przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną cebulę i resztę przypraw. Na samym końcu dodajemy olej i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą zalewą nacieramy mięso i wkładamy je na noc do lodówki, żeby mogło się zamarynować. Dla lepszego efektu możemy przeprowadzić peklowanie próżniowe.

Następnego dnia wyjmujemy łopatkę wieprzową z lodówki na około godzinę lub dwie przed planowanym pieczeniem. Żeby mięso mogło się upiec równomiernie i aby było soczyste, należy pamiętać o tym, że przed pieczeniem powinno osiągnąć temperaturę pokojową.

Domowa marynata do łopatki wieprzowej

Chcesz zmienić coś w swojej kuchni i masz ochotę na łopatkę wieprzową w innym wydaniu? W takim razie sprawdź ten przepis, a Twoja domowa kuchnia całkowicie się odmieni.  Zależy Ci na wyrazistym kolorze pieczeni? Ten przepis Ci go zapewni.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie dodajemy do niego wszystkie przyprawy i olej. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników. Gdy marynata będzie gotowa, możemy zamarynować mięso, umieszczając je w tym samym naczyniu. Łopatkę wieprzową marynujemy w całości pamiętając aby co kilka godzin obrócić ja w naczyniu lub polać zalewą, która spłynęła. Tak przygotowaną łopatkę możemy upiec następnego dnia. Można również położyć ją na grillu, choć do tego celu można wykorzystać inną marynatę, o której wspominam niżej.

Pyszna i uniwersalna marynata do różnego rodzaju mięs pieczonych i z grilla

Bardzo dobrym sposobem na marynowanie łopatki wieprzowej może być zalewa ziołowa, która sprawia, że łopatka fantastycznie smakuje. Tak zamarynowane mięso można dusić lub piec w piekarniku, dodatkowo do przygotowania marynaty potrzeba tylko kilku popularnych składników.

Składniki:

  • 7 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • ⅓ łyżeczki majeranku,
  • ⅓ łyżeczki estragon,
  • ⅓ łyżeczki tymianek,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki potrzebne na wykonanie marynaty mieszamy w miseczce. Po połączeniu się składników nacieramy marynatą mięso i odstawiamy je do lodówki na całą noc, żeby mogło się zamarynować. Następnego dnia możesz upiec łopatkę w piekarniku. Oczywiście mięso marynujemy w całości. Jeśli potrzebujesz innego unikalnego przepisu, to zaciekawić Cię może marynata do steka lub marynata do baraniny.

Żeby Twoja łopatka wieprzowa była pyszna i soczysta piecz ją pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia. Dopiero pod koniec pieczenia rozetnij rękaw i piecz łopatkę do momentu uzyskania chrupiącej i zarumienienia skórki. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynaty do kurczaka krok po kroku.

Domowa marynata do łopatki wieprzowej z grilla

Kolejna marynata, tym razem typowo grillowa to wspaniały sposób na marynowanie każdego mięsa, które chcemy upiec na grillu. Oczywiście podobnie jak w przypadku pieczonej łopatki, mięso należy wyjąć z lodówki około godzinę lub dwie przed planowanym grillowaniem.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka mieszanki przypraw grill
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oleju
  • ⅓ łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego musztardę, olej i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i wcieramy w łopatkę wieprzową. Żeby dobrze zamarynować mięso, potrzeba odpowiedniej ilości czasu, dlatego mięso w zalewie powinno być co najmniej całą noc.

Łopatkę grillujemy w całości, o ile mamy taką możliwość. Oczywiście marynata nadaje się do klasycznie pieczonej łopatki w piekarniku. Powyższe przepisy to tylko inspiracje, które możesz dowolnie modyfikować. Co więcej, każdy z tych przepisów będzie pasował również do innego rodzaju mięs w tym do wołowiny i baraniny.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny