Marynaty i kiszonki

Kiszenie kapusty krok po kroku - zrób to sam!

Kiszenie kapusty krok po kroku - zrób to sam!

Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły

Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły

Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?

Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?

Kiszonki i marynaty to fundament naszej tradycyjnej kuchni. Pierwsze z wymienionych, przede wszystkim sprawdzają się, jako znakomite dodatki do różnych dań. Tymczasem drugie służą do polepszania smaku i konserwowania warzyw, owoców i mięs. Warto samodzielnie przeprowadzać marynowanie i kiszenie. Obie techniki kulinarne nie są tak skomplikowane jak mogą się wydawać. Każdy we własnej kuchni może się nimi zająć.

Dwa oblicza marynowania

Marynaty występują w dwóch wersja, różniących się zastosowaniem. Do pierwszej grupy zaliczamy odmiany służące do poprawy smaku potraw. Są początkowym etapem obróbki wybranych składników. Marynata do mięsa wołowego i wieprzowego wykorzystywana jest w kuchni od lat. Podobnie jak zalewy do drobiu i ryb. Opisywane zaprawy tworzy się z różnych surowców. Płynną bazą może być wino, ocet winy, olej i sok z cytryny. Niezbędne składniki to również zioła i przyprawy. Po przygotowaniu do zalewy dodaje się mięso i odstawia na 12-24 godziny. Po tym czasie nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia czy wędzenia. Marynata do mięsa, nie jest oczywiście jedynym wyborem.

Jak już wspomnieliśmy marynaty występują w dwóch wersjach. Pierwszą już znamy, więc czas na drugą. Chodzi tu o zalewy do owoców i warzyw. Ich zadaniem jest zakonserwowanie składników i wydłużenie okresu przydatności do spożycia. Za przykład wyjaśniający to zagadnienie posłuży nam papryka marynowana. Należy do popularnych przetworów, jest wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw. Poza sama papryką, najważniejsze składniki tej zalewy to woda, ocet, sól i cukier. Czyli elementy, które można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Dzięki nim powstaje papryka marynowana, ale nie tylko ona. Marynować możemy buraczki, grzyby, ogórki, patisony. Zachęcamy do odnajdowania przepisów na naszych stronach.

Popularne kiszonki

Kiszonki, podobnie jak marynaty, to jeden z fundamentów polskiej kuchni. Chyba każdy zetknął się z jednym ze znanych przedstawicieli tej techniki. Chodzi tu oczywiście o ogórki kiszone. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Nadają się na kanapki, jako dodatek do sałatek czy potraw obiadowych. Ich samodzielne przygotowanie nie jest wcale trudne. Potrzebne będą zdrowe ogórki, ząbki czosnku, koper i chrzan. Zalewa to nic innego jak woda z solą. To oczywiście tylko podstawowa receptura. Ogórki kiszone mogą powstawać na kilka sposobów. Konkretne przepisy można znaleźć na naszym portalu.

Ogórki zaprawiane w opisany sposób od wielu lat zmagają się z dużą konkurencją. Kiszenie kapusty również ma wielu oddanych zwolenników. Nic w tym dziwnego. Gdy proces dobiegnie końca, tak przygotowana kapusta będzie źródłem wielu cennych składników. Takich jak witaminy B, C, E, P oraz beta karoten. Zawiera też minerały a najważniejsze z nich to wapń, magnez, żelazo, potas. Co równie ważne kiszenie kapusty wcale nie jest trudne. Wystarczy zgromadzić wszystkie składniki i trzymać się podanej receptury. Sprawdzoną i prostą metodę kiszenia opisujemy na naszej stronie. Zachęcamy do zapoznania się z nią, zdecydowanie warto.

CZYTAJ WIECEJ
Papryka marynowana - sprawdzony przepis na przetwory z papryki krok po kroku
Papryka marynowana - sprawdzony przepis na przetwory z papryki krok po kroku
Kiszenie ogórków krok po kroku - sprawdzony przepis dla każdego
Kiszenie ogórków krok po kroku - sprawdzony przepis dla każdego
Ogórki w musztardzie - najlepsze przepisy na ogórki z musztardą na różne sposoby
Ogórki w musztardzie - najlepsze przepisy na ogórki z musztardą na różne sposoby
Ogórki na zimę - najlepsze przepisy na przygotowanie przetworów do słoików
Ogórki na zimę - najlepsze przepisy na przygotowanie przetworów do słoików
Ogórki z miodem - najlepsze przepisy na przetwory z ogórków na zimę
Ogórki z miodem - najlepsze przepisy na przetwory z ogórków na zimę
Zalewa do ogórków konserwowych - sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku
Zalewa do ogórków konserwowych - sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku
Ogórki z chili - sprawdzone przepisy na ogórki w zalewie i z dodatkami
Ogórki z chili - sprawdzone przepisy na ogórki w zalewie i z dodatkami
Ogórki w occie - sprawdzone przepisy na ogórki marynowane w zalewie octowej
Ogórki w occie - sprawdzone przepisy na ogórki marynowane w zalewie octowej
Ogórki małosolne - sprawdzone przepisy na pyszne ogórki małosolne
Ogórki małosolne - sprawdzone przepisy na pyszne ogórki małosolne
Przetwory z papryki na zimę - najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z papryki na zimę - najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z cukinii – sprawdzone przepisy na pyszne przetwory do słoików na zimę
Przetwory z cukinii – sprawdzone przepisy na pyszne przetwory do słoików na zimę
Zalewa do ogórków kiszonych – sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku
Zalewa do ogórków kiszonych – sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku
Przetwory z dyni na zimę – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z dyni na zimę – najlepsze przepisy krok po kroku
Ogórki z kurkumą - sprawdzone przepisy na przygotowanie ogórków konserwowych z kurkumą na zimę
Ogórki z kurkumą - sprawdzone przepisy na przygotowanie ogórków konserwowych z kurkumą na zimę
Ogórki kanapkowe na zimę - sprawdzone przepisy krok po kroku
Ogórki kanapkowe na zimę - sprawdzone przepisy krok po kroku
Ogórki z curry - najlepsze przepisy na ogórki curry do słoików
Ogórki z curry - najlepsze przepisy na ogórki curry do słoików
Przetwory na zimę - co warto przyrządzić na zimę? Najlepsze przepisy!
Przetwory na zimę - co warto przyrządzić na zimę? Najlepsze przepisy!
Sałatka z cukinii na zimę - najlepsze przepisy na pyszną sałatkę do słoików
Sałatka z cukinii na zimę - najlepsze przepisy na pyszną sałatkę do słoików
Cukinia na zimę - przepisy, jak przygotować pyszne przetwory z cukinii na zimę
Cukinia na zimę - przepisy, jak przygotować pyszne przetwory z cukinii na zimę
Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Ogórki krokodylki - sprawdzone przepisy, jak przygotować krokodylki krok po kroku
Ogórki krokodylki - sprawdzone przepisy, jak przygotować krokodylki krok po kroku
Ogórki korniszony - najlepsze przepisy na dobre ogórki korniszony krok po kroku
Ogórki korniszony - najlepsze przepisy na dobre ogórki korniszony krok po kroku
Przetwory z ogórków gruntowych - sprawdzone przepisy krok po kroku
Przetwory z ogórków gruntowych - sprawdzone przepisy krok po kroku
Przetwory z fasolki szparagowej – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z fasolki szparagowej – najlepsze przepisy krok po kroku
Patisony marynowane – sprawdzone przepisy krok po kroku na przetwory z patisona
Patisony marynowane – sprawdzone przepisy krok po kroku na przetwory z patisona
Ogórki z papryką – najlepsze przepisy na marynowane ogórki z papryką krok po kroku
Ogórki z papryką – najlepsze przepisy na marynowane ogórki z papryką krok po kroku
Ogórki kiszone a kwaszone – czym się właściwie różnią? Wyjaśniamy
Ogórki kiszone a kwaszone – czym się właściwie różnią? Wyjaśniamy
Ogórki konserwowe w słoikach – sprawdzone przepisy na pyszne ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe w słoikach – sprawdzone przepisy na pyszne ogórki konserwowe
Ogórki kiszone w słoikach – sprawdzone przepisy, jak zrobić ogórki kiszone
Ogórki kiszone w słoikach – sprawdzone przepisy, jak zrobić ogórki kiszone
Przetwory z ogórków – sprawdzone przepisy na przetwory i zaprawy z ogórków
Przetwory z ogórków – sprawdzone przepisy na przetwory i zaprawy z ogórków
Kiszenie kapusty krok po kroku - zrób to sam!
Kiszenie kapusty krok po kroku - zrób to sam!
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij