Kiszonki i marynaty to fundament naszej tradycyjnej kuchni. Pierwsze z wymienionych, przede wszystkim sprawdzają się, jako znakomite dodatki do różnych dań. Tymczasem drugie służą do polepszania smaku i konserwowania warzyw, owoców i mięs. Warto samodzielnie przeprowadzać marynowanie i kiszenie. Obie techniki kulinarne nie są tak skomplikowane jak mogą się wydawać. Każdy we własnej kuchni może się nimi zająć.

Dwa oblicza marynowania

Marynaty występują w dwóch wersja, różniących się zastosowaniem. Do pierwszej grupy zaliczamy odmiany służące do poprawy smaku potraw. Są początkowym etapem obróbki wybranych składników. Marynata do mięsa wołowego i wieprzowego wykorzystywana jest w kuchni od lat. Podobnie jak zalewy do drobiu i ryb. Opisywane zaprawy tworzy się z różnych surowców. Płynną bazą może być wino, ocet winy, olej i sok z cytryny. Niezbędne składniki to również zioła i przyprawy. Po przygotowaniu do zalewy dodaje się mięso i odstawia na 12-24 godziny. Po tym czasie nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia czy wędzenia. Marynata do mięsa, nie jest oczywiście jedynym wyborem.

Jak już wspomnieliśmy marynaty występują w dwóch wersjach. Pierwszą już znamy, więc czas na drugą. Chodzi tu o zalewy do owoców i warzyw. Ich zadaniem jest zakonserwowanie składników i wydłużenie okresu przydatności do spożycia. Za przykład wyjaśniający to zagadnienie posłuży nam papryka marynowana. Należy do popularnych przetworów, jest wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw. Poza sama papryką, najważniejsze składniki tej zalewy to woda, ocet, sól i cukier. Czyli elementy, które można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Dzięki nim powstaje papryka marynowana, ale nie tylko ona. Marynować możemy buraczki, grzyby, ogórki, patisony. Zachęcamy do odnajdowania przepisów na naszych stronach.

Popularne kiszonki

Kiszonki, podobnie jak marynaty, to jeden z fundamentów polskiej kuchni. Chyba każdy zetknął się z jednym ze znanych przedstawicieli tej techniki. Chodzi tu oczywiście o ogórki kiszone. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Nadają się na kanapki, jako dodatek do sałatek czy potraw obiadowych. Ich samodzielne przygotowanie nie jest wcale trudne. Potrzebne będą zdrowe ogórki, ząbki czosnku, koper i chrzan. Zalewa to nic innego jak woda z solą. To oczywiście tylko podstawowa receptura. Ogórki kiszone mogą powstawać na kilka sposobów. Konkretne przepisy można znaleźć na naszym portalu.

Ogórki zaprawiane w opisany sposób od wielu lat zmagają się z dużą konkurencją. Kiszenie kapusty również ma wielu oddanych zwolenników. Nic w tym dziwnego. Gdy proces dobiegnie końca, tak przygotowana kapusta będzie źródłem wielu cennych składników. Takich jak witaminy B, C, E, P oraz beta karoten. Zawiera też minerały a najważniejsze z nich to wapń, magnez, żelazo, potas. Co równie ważne kiszenie kapusty wcale nie jest trudne. Wystarczy zgromadzić wszystkie składniki i trzymać się podanej receptury. Sprawdzoną i prostą metodę kiszenia opisujemy na naszej stronie. Zachęcamy do zapoznania się z nią, zdecydowanie warto.