Marynaty i kiszonki

Kiszenie kapusty krok po kroku - zrób to sam!

Kiszenie kapusty krok po kroku - zrób to sam!

Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły

Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły

Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?

Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?

Kiszonki i marynaty to fundament naszej tradycyjnej kuchni. Pierwsze z wymienionych, przede wszystkim sprawdzają się, jako znakomite dodatki do różnych dań. Tymczasem drugie służą do polepszania smaku i konserwowania warzyw, owoców i mięs. Warto samodzielnie przeprowadzać marynowanie i kiszenie. Obie techniki kulinarne nie są tak skomplikowane jak mogą się wydawać. Każdy we własnej kuchni może się nimi zająć.

Dwa oblicza marynowania

Marynaty występują w dwóch wersja, różniących się zastosowaniem. Do pierwszej grupy zaliczamy odmiany służące do poprawy smaku potraw. Są początkowym etapem obróbki wybranych składników. Marynata do mięsa wołowego i wieprzowego wykorzystywana jest w kuchni od lat. Podobnie jak zalewy do drobiu i ryb. Opisywane zaprawy tworzy się z różnych surowców. Płynną bazą może być wino, ocet winy, olej i sok z cytryny. Niezbędne składniki to również zioła i przyprawy. Po przygotowaniu do zalewy dodaje się mięso i odstawia na 12-24 godziny. Po tym czasie nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia czy wędzenia. Marynata do mięsa, nie jest oczywiście jedynym wyborem.

Jak już wspomnieliśmy marynaty występują w dwóch wersjach. Pierwszą już znamy, więc czas na drugą. Chodzi tu o zalewy do owoców i warzyw. Ich zadaniem jest zakonserwowanie składników i wydłużenie okresu przydatności do spożycia. Za przykład wyjaśniający to zagadnienie posłuży nam papryka marynowana. Należy do popularnych przetworów, jest wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw. Poza sama papryką, najważniejsze składniki tej zalewy to woda, ocet, sól i cukier. Czyli elementy, które można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Dzięki nim powstaje papryka marynowana, ale nie tylko ona. Marynować możemy buraczki, grzyby, ogórki, patisony. Zachęcamy do odnajdowania przepisów na naszych stronach.

Popularne kiszonki

Kiszonki, podobnie jak marynaty, to jeden z fundamentów polskiej kuchni. Chyba każdy zetknął się z jednym ze znanych przedstawicieli tej techniki. Chodzi tu oczywiście o ogórki kiszone. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Nadają się na kanapki, jako dodatek do sałatek czy potraw obiadowych. Ich samodzielne przygotowanie nie jest wcale trudne. Potrzebne będą zdrowe ogórki, ząbki czosnku, koper i chrzan. Zalewa to nic innego jak woda z solą. To oczywiście tylko podstawowa receptura. Ogórki kiszone mogą powstawać na kilka sposobów. Konkretne przepisy można znaleźć na naszym portalu.

Ogórki zaprawiane w opisany sposób od wielu lat zmagają się z dużą konkurencją. Kiszenie kapusty również ma wielu oddanych zwolenników. Nic w tym dziwnego. Gdy proces dobiegnie końca, tak przygotowana kapusta będzie źródłem wielu cennych składników. Takich jak witaminy B, C, E, P oraz beta karoten. Zawiera też minerały a najważniejsze z nich to wapń, magnez, żelazo, potas. Co równie ważne kiszenie kapusty wcale nie jest trudne. Wystarczy zgromadzić wszystkie składniki i trzymać się podanej receptury. Sprawdzoną i prostą metodę kiszenia opisujemy na naszej stronie. Zachęcamy do zapoznania się z nią, zdecydowanie warto.

CZYTAJ WIECEJ
Czosnek marynowany krok po kroku - zobacz 5 najlepszych przepisów
Czosnek marynowany krok po kroku - zobacz 5 najlepszych przepisów
Jak przyrządzić grzyby w occie? Zobacz nasz poradnik krok po kroku
Jak przyrządzić grzyby w occie? Zobacz nasz poradnik krok po kroku
Sałatka z ogórków na zimę - oto najlepsze przepisy do słoików
Sałatka z ogórków na zimę - oto najlepsze przepisy do słoików
Maślaki marynowane krok po kroku - najlepsze przepisy na maślaki w occie
Maślaki marynowane krok po kroku - najlepsze przepisy na maślaki w occie
Rydze marynowane krok po kroku - oto 5 najlepszych przepisów
Rydze marynowane krok po kroku - oto 5 najlepszych przepisów
Jak przyrządzić kurki marynowane krok po kroku? Oto najlepsze przepisy
Jak przyrządzić kurki marynowane krok po kroku? Oto najlepsze przepisy
Marynata do grzybów krok po kroku - oto 4 najlepsze przepisy
Marynata do grzybów krok po kroku - oto 4 najlepsze przepisy
Papryka marynowana krok po kroku - zobacz przepisy, jak zamarynować paprykę
Papryka marynowana krok po kroku - zobacz przepisy, jak zamarynować paprykę
Jak marynować schab? Przepis na marynatę do schabu krok po kroku
Jak marynować schab? Przepis na marynatę do schabu krok po kroku
Sok z kiszonych ogórków - zalety i właściwości wody z ogórków
Sok z kiszonych ogórków - zalety i właściwości wody z ogórków
Sok z kiszonych buraków - najlepsze przepisy, właściwości, porady
Sok z kiszonych buraków - najlepsze przepisy, właściwości, porady
Buraczki na zimę - oto 5 najlepszych przepisów na zimowe przetwory
Buraczki na zimę - oto 5 najlepszych przepisów na zimowe przetwory
5 najlepszych przepisów na buraki do słoików na zimę - sprawdź je!
5 najlepszych przepisów na buraki do słoików na zimę - sprawdź je!
Kiszone buraki krok po kroku - sprawdzone przepisy na kiszenie buraków
Kiszone buraki krok po kroku - sprawdzone przepisy na kiszenie buraków
Przepisy na ogórki w zalewie musztardowej bez tajemnic - sprawdź najlepsze
Przepisy na ogórki w zalewie musztardowej bez tajemnic - sprawdź najlepsze
Jak marynować grzyby? Oto polecane przepisy krok po kroku
Jak marynować grzyby? Oto polecane przepisy krok po kroku
Kiszenie barszczu czerwonego krok po kroku - zobacz najlepsze przepisy
Kiszenie barszczu czerwonego krok po kroku - zobacz najlepsze przepisy
Kiszenie ogórków krok po kroku - sprawdzony przepis dla każdego
Kiszenie ogórków krok po kroku - sprawdzony przepis dla każdego
Papryka marynowana - sprawdzony przepis na przetwory z papryki krok po kroku
Papryka marynowana - sprawdzony przepis na przetwory z papryki krok po kroku
Imbir marynowany - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!
Imbir marynowany - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!
Sprawdzone przepisy na paprykę konserwową w kilku prostych krokach
Sprawdzone przepisy na paprykę konserwową w kilku prostych krokach
Ogórki z czosnkiem - sprawdzone przepisy na przygotowanie przetworów krok po kroku
Ogórki z czosnkiem - sprawdzone przepisy na przygotowanie przetworów krok po kroku
Ogórki po chińsku - sprawdzone przepisy na przygotowanie przetworów krok po kroku
Ogórki po chińsku - sprawdzone przepisy na przygotowanie przetworów krok po kroku
Ogórki kwaszone - najlepsze przepisy krok po kroku na przygotowanie ogórków kwaszonych
Ogórki kwaszone - najlepsze przepisy krok po kroku na przygotowanie ogórków kwaszonych
Ogórki w musztardzie - najlepsze przepisy na ogórki z musztardą na różne sposoby
Ogórki w musztardzie - najlepsze przepisy na ogórki z musztardą na różne sposoby
Ogórki na zimę - najlepsze przepisy na przygotowanie przetworów do słoików
Ogórki na zimę - najlepsze przepisy na przygotowanie przetworów do słoików
Ogórki z miodem - najlepsze przepisy na przetwory z ogórków na zimę
Ogórki z miodem - najlepsze przepisy na przetwory z ogórków na zimę
Zalewa do ogórków konserwowych - sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku
Zalewa do ogórków konserwowych - sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku
Ogórki z chili - sprawdzone przepisy na ogórki w zalewie i z dodatkami
Ogórki z chili - sprawdzone przepisy na ogórki w zalewie i z dodatkami
Ogórki w occie - sprawdzone przepisy na ogórki marynowane w zalewie octowej
Ogórki w occie - sprawdzone przepisy na ogórki marynowane w zalewie octowej
Ogórki małosolne - sprawdzone przepisy na pyszne ogórki małosolne
Ogórki małosolne - sprawdzone przepisy na pyszne ogórki małosolne
Przetwory z papryki na zimę - najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z papryki na zimę - najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z cukinii – sprawdzone przepisy na pyszne przetwory do słoików na zimę
Przetwory z cukinii – sprawdzone przepisy na pyszne przetwory do słoików na zimę
Zalewa do ogórków kiszonych – sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku
Zalewa do ogórków kiszonych – sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku
Przetwory z dyni na zimę – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z dyni na zimę – najlepsze przepisy krok po kroku
Ogórki z kurkumą - sprawdzone przepisy na przygotowanie ogórków konserwowych z kurkumą na zimę
Ogórki z kurkumą - sprawdzone przepisy na przygotowanie ogórków konserwowych z kurkumą na zimę
Ogórki kanapkowe na zimę - sprawdzone przepisy krok po kroku
Ogórki kanapkowe na zimę - sprawdzone przepisy krok po kroku
Ogórki z curry - najlepsze przepisy na ogórki curry do słoików
Ogórki z curry - najlepsze przepisy na ogórki curry do słoików
Przetwory na zimę - co warto przyrządzić na zimę? Najlepsze przepisy!
Przetwory na zimę - co warto przyrządzić na zimę? Najlepsze przepisy!
Sałatka z cukinii na zimę - najlepsze przepisy na pyszną sałatkę do słoików
Sałatka z cukinii na zimę - najlepsze przepisy na pyszną sałatkę do słoików
Cukinia na zimę - przepisy, jak przygotować pyszne przetwory z cukinii na zimę
Cukinia na zimę - przepisy, jak przygotować pyszne przetwory z cukinii na zimę
Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Ogórki krokodylki - sprawdzone przepisy, jak przygotować krokodylki krok po kroku
Ogórki krokodylki - sprawdzone przepisy, jak przygotować krokodylki krok po kroku
Ogórki korniszony - najlepsze przepisy na dobre ogórki korniszony krok po kroku
Ogórki korniszony - najlepsze przepisy na dobre ogórki korniszony krok po kroku
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij