Melisa – uprawa w domu i ogrodzie, właściwości, działanie
Melisa znana jest przede wszystkim jako zioło, które wspaniale uspokaja i wycisza. Posiada jednak wiele innych właściwości, które świetnie sprawdzają się przy różnego rodzaju dolegliwościach. Poznaj właściwości lecznicze i działanie melisy, która sprawdzi się zarówno posadzona w doniczce, jak również jako uprawa na polu.
Ciekawe właściwości i prozdrowotne działanie wykazuje także krwawnik pospolity, dlatego warto poznać jego działanie i zasady uprawy.
Niezwykła uprawa melisy na polu i w doniczce
Uprawa na polu – najodpowiedniejsze stanowisko i gleba
Melisa jest rośliną, która lubi ciepłe i słoneczne miejsca, najlepiej osłonięte od wiatru. Uprawa melisy nie jest trudna, gdyż roślina dobrze radzi sobie również na stanowiskach cienistych i wilgotnych, ale może się to przełożyć na skromniejszy aromat rośliny. Z melisy w kuchni można przyrządzić ciekawe dania i desery z jej dodatkiem. Jak uprawiać melisę krok po kroku?
Uprawa melisy wymaga dość żyznej i wilgotnej gleby, która będzie dobrze spulchniona i przepuszczalna. Do prawidłowego wzrostu roślina potrzebuje gleby bogatej w wapń, a także makro i mikroelementy. Jesienią warto obłożyć krzaczki melisy kompostem. Spełni on funkcję nie tylko nawożenia, ale również ochroni melisę przed mrozem.
Uprawa melisy jest łatwą i przyjemną czynnością. Uprawa na polu polega na siewie nasion bezpośrednio do gruntu, ale można również uprawiać ją z rozsady. Wtedy nasiona wysiewamy do inspektu w połowie marca lub na rozsadnik początkiem maja, kiedy ustaną przymrozki. Melisa powinna być sadzona na rabatach w jednym rzędzie, najlepiej po deszczu, kiedy to ziemia jest wilgotna. Melisa kwitnie od czerwca do września i może pozostawać w jednym miejscu przez dwa-trzy lata. Jeśli interesuje cię także uprawa nagietka lekarskiego, porady na temat jego uprawy znajdziesz w tym artykule.
Melisa w doniczce – lecznicza roślina pod ręką
Melisa jest wyjątkowym ziołem, które sprawdzi się w domowej uprawie w doniczce w kuchni. Taka uprawa melisy gwarantuje ciągły dostęp do świeżych liści, które mamy zawsze pod ręką.
Melisa w doniczce wymaga żyznej gleby i najlepiej postawić ją w słonecznym miejscu. Z nasion melisy można przygotować rozsadę wysiewaną np. na tackach, a po wschodach przesadzić je do doniczek. Nasiona możemy również wysiać bezpośrednio do doniczek. Wysiane nasiona należy przechowywać do momentu skiełkowania w temperaturze około 20 stopni i dosyć wysokiej wilgotności powietrza. Zalecana głębokość siewu rośliny wynosić 2-3 cm.
Melisa powinna być podlewana codziennie, aby jej podłoże było wilgotne. Można ją dodatkowo co kilka dni spryskiwać wodą. Na dno doniczek dobrze jest ułożyć cienką warstwę drenażu z drobnoziarnistego żwiru, który umożliwia odprowadzanie nadmiaru wody.
Melisę w doniczce nawozimy dwa razy do roku, podlewając ją rozcieńczonym nawozem. Pamiętajmy również o przycinaniu rośliny, które przyczyni się do prawidłowego wzrostu młodych i aromatycznych liści.
Bezkonkurencyjne właściwości lecznicze i działanie melisy
Właściwości lecznicze melisy były znane już dziesiątki lat temu. Szeroko stosowano ją w medycynie ludowej. Liście melisy lekarskiej zawierają kwasy polifenolowe, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne, a także olejek eteryczny, który wykazuje właściwości uspokajające. Wytworzony napar z melisy lekarskiej jest polecany osobom znerwicowanym, nadpobudliwym, a także tym, które mają problemy z bezsennością.
Będąc rośliną leczniczą, melisa stosowana jest nie tylko na uspokojenie i dobry sen, ale napar z melisy lekarskiej jest idealny dla osób, które zmagają się z niestrawnością. Liście melisy lekarskiej zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, ułatwiając tym samym trawienie. Liście melisy lekarskiej znalazły zastosowanie w produktach aptecznych, z których wyrabia się maści. Niektóre składniki zawarte w melisie działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, zwalczając wirusa opryszczki wargowej i przyspieszając proces gojenia. Jeśli interesuje cię także uprawa szałwii, przeczytaj ten artykuł.
Działanie melisy jest bardzo wszechstronne. Przynosi ukojenie w bólach głowy i migrenach.
Może być ona stosowana przy nerwicy serca i w stanach depresyjnych. Melisa
polecana jest również na poprawienie pamięci i koncentracji, a dla kobiet w
ciąży na mdłości. Hamuje także rozwój bakterii znajdujących się w jamie ustnej,
które powodują zapalenie dziąseł. Tutaj idealnie sprawdzą się liście melisy
lekarskiej, z których powstaje wyciąg do płukania.
Poznaj niezwykłe rodzaje melisy o szerokim zastosowaniu – melisa lekarska i melisa cytrynowa
Melisa lekarska – roślina znana w starożytności
Melisa lekarska pochodzi z rejonów śródziemnomorskich. Była rozpowszechniona przez Greków i Rzymian, niezwykle ceniona przez nich w medycynie. Przypisywano jej też właściwości magiczne, sadząc przed drzwiami wejściowymi, aby odgonić złe moce. Obecnie jest znana na całym świecie pod nazwą rojownika lekarskiego lub pszczelnika.
Melisa lekarska to roślina wieloletnia i miododajna, która może osiągać do 80 centymetrów wysokości. Posiada silnie rozgałęzione kłącze oraz lekko owłosioną łodygę. Liście melisy lekarskiej są ogonkowate, o jajowatym kształcie, delikatnie pokarbowane z gruczołami zawierającymi olejek eteryczny. Liście melisy lekarskiej można mrozić lub przechowywać w plastikowych workach w lodówce przez kilka dni. Natomiast wysuszone liście powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku.
Melisa lekarska dzięki swoim właściwościom znalazła zastosowanie jako surowiec leczniczy. Do zwalczania różnego rodzaju dolegliwości wykorzystuje się całe pędy melisy.
Melisa cytrynowa jako niezwykle aromatyczne ziele
Melisa cytrynowa z wyglądu jest bardzo podobna do zwykłej melisy lekarskiej, ale posiada krótsze listki. Jej cechą charakterystyczną jest niezwykły cytrynowy aromat, który przy świeżo zerwanych liściach wykazuje się dużą intensywnością. Z powodzeniem można uprawiać ją na balkonach, tarasach jak również bezpośrednio w ogrodzie.
Melisa cytrynowa posiada podobne właściwości lecznicze jak melisa lekarska. Działa uspokajająco i przeciwbólowo, a także w zespole przewlekłego zmęczenia.
Melisa cytrynowa ze względu na wyjątkowe walory smakowe oraz cytrynowy aromat, stała się doskonałym uzupełnieniem np. sałatek. Można ją używać w zastępstwie trawy cytrynowej. Świeże liście mogą być stosowane również do parzenia herbaty lub przygotowywania zdrowego napoju gaszącego pragnienie w czasie upalnych dni. Sprawdź także, co warto wiedzieć o uprawie miłorzębu japońskiego.
Szerokie zastosowanie melisy
Melisa jest nie tylko wspaniałym zielem o niezwykłych właściwościach leczniczych. Znalazła też szerokie zastosowanie w kuchni. Może stanowić dodatek do zup, sosów, farszów, sałatek owocowych i warzywnych, jak również do dań mięsnych i rybnych. Melisa nadaje daniom orzeźwiającego aromatu, a zamrożone liście melisy w kostkach lodu będą świetną alternatywą dla schłodzenia napoju. Zastosowanie kulinarne melisy jest idealne także do dań słodkich i innych ziół. Świetnie komponuje się z miętą, pieprzem, tymiankiem lub rozmarynem.
Melisa znalazła zastosowanie również w kosmetykach. Ekstrakty z melisy są składnikami szamponów i płukanek do włosów, a także płynów do kąpieli. Znajdują się również w składzie kremów do twarzy, które silnie nawilżają, koją i odmładzają. Olejki wykonane na bazie melisy świetnie sprawdzają się np. w masażu odprężającym.
Melisa jest wyjątkową rośliną, która wspomaga leczenie wielu dolegliwości zdrowotnych. Uprawa melisy jest łatwa, a sama roślina może stanowić ziołową ucztę zarówno dla podniebienia, jak i dla urody. Jeśli interesują cię także właściwości lubczyku ogrodowego, przeczytaj ten artykuł.